Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Στο πόδι η Καβάλα

Πάνω από 20 φορείς της πόλης καλούν σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική Πλατεία της πόλης

Η ομόθυμη απαίτηση των φορέων του Νομού Καβάλας να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες και φοιτητές και να καταστραφούν τα πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα, εκφράστηκε μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Καβάλα και το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε. Περισσότεροι από20 φορείς του νομού καλούν τον καβαλιώτικο λαό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική Πλατεία της πόλης και σημειώνουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να αντιδράσει ολόκληρη η κοινωνία, μαζικά, δυναμικά, συγκροτημένα.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη αναφέρεται: «Οι δεκάδες χιλιάδες βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο που έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών την άνοιξη του '99 σκορπούν τη μόλυνση και το θάνατο. Το ΝΑΤΟικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζεται με άλλους τρόπους, φέρνοντας τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις στους λαούς της Βαλκανικής. Ερχεται σαν συνέχεια της επίθεσης στο ΙΡΑΚ, στον παλαιστινιακό λαό και της επίθεσης της τούρκικης κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιστές - πολιτικούς κρατούμενους. Ολα τα παραπάνω αποτελούν μορφές επιβολής της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Οι φορείς, που μετείχαν στη σύσκεψη, καταδικάζουν τους Διεθνείς Οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συμμετείχαν στο απρόσωπο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και απαιτούν:

«Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από τη Γιουγκοσλαβία, να μεταγραφούν στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα. Να παρασχεθεί κάθε σύγχρονος ιατρικός έλεγχος και παρακολούθηση, κάθε ιατρική και επιστημονική φροντίδα σ' όσους φαντάρους και φοιτητές έζησαν τα τελευταία χρόνια στη Γιουγκοσλαβία. Να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία και τις γειτονικές χώρες. Να καταστραφούν με ασφαλή τρόπο όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα. Καμία συμμετοχή της χώρας μας στο μέλλον σε νέους πολεμικούς γύρους. Να δικαστούν οι εγκληματίες πολέμου. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ - το ΝΑΤΟ να διαλυθεί».

Η σύσκεψη καλέστηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, με στόχο το συντονισμό δράσης των φορέων μετά από τις τραγικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Συμμετείχαν: Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, Σωματεία Οικοδόμων, Καπνεργατών, Δικαστικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΠΑΜΕ, Σύλλογος Γυναικών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κέντρου Καβάλας, Χωράφας, Αγίου Τρύφωνα, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Νομού Καβάλας, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Στέγη Ελληνοκουρδικής Φιλίας, Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, Σύλλογος Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος, Σύλλογος Σαρακατσαναίων. Επίσης συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Φ. Σωτηρόπουλος και ο εκπαιδευτικός - συνδικαλιστικής Β. Λάμπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ