Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
Υποδοχή από τοποτηρητή της «νέας τάξης»
  • Στη μοιρασιά της λείας του πολέμου, επιδιώκει να συμμετάσχει η κυβέρνηση Σημίτη,  εξαργυρώνοντας, ταυτόχρονα, τη «βοήθειά» της στην πρόσφατη «δημοκρατική αλλαγή»
  •   Εμμένει η κυβέρνηση στην  τακτική επέμβασης στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας 

Ως τοποτηρητής της «νέας τάξης» στην περιοχή των Βαλκανίων, υποδέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Β. Κοστούνιτσα. Από τις επίσημες δηλώσεις, που έγιναν μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν χτες, προκύπτει αβίαστα ότι η κυβέρνηση Σημίτη επιδιώκει να μπει δυναμικά στη μοιρασιά της λείας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, εξαργυρώνοντας, ταυτόχρονα, και τα ανταλλάγματα για τη «βοήθεια» που πρόσφερε στη «δημοκρατική αλλαγή» στη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να συνεχίσει την ιμπεριαλιστική τακτική της επέμβασης στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, αναγορεύοντας σε διμερή θέματα, τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη γειτονική χώρα!

Ο Κ. Σημίτης φρόντισε, από την αρχή των δηλώσεών του, να σημειώσει ότι έχει συναντηθεί «αρκετές φορές πριν αναλάβει την ηγεσία» με τον Β. Κοστούνιτσα και ότι η συνάντησή τους «ήταν στο ίδιο εγκάρδιο και φιλικό πλαίσιο». Επίσης, υπενθύμισε με νόημα ότι «η Ελλάδα συνέβαλε στη σημαντική εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική μας χώρα», καυχώμενος για την ωμή επέμβαση της κυβέρνησής του στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωσή του στην επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή, την οποία, μάλιστα, αναγόρευσε σε εθνικό συμφέρον! «Η Ελλάδα έχει συμφέρον για τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Κοστούνιτσα «δείχνει ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης συνεργασίας». Προσδιορίζοντας το περιεχόμενο αυτής της «συνεργασίας», είπε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα: «Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, υπάρχουν πολιτικά προβλήματα»! Στη συνέχεια, ανέφερε ενδεικτικά ότι μεταξύ των προβλημάτων είναι το Κόσσοβο και το μέλλον του και η ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο οικονομιών. Για το Κόσσοβο, επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ, η οποία «δεν εφαρμόζεται σε όλη της την έκταση», ενώ για τη «στήριξη της γιουγκοσλαβικής οικονομίας» εμφανίστηκε πανέτοιμος, λέγοντας ότι «υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις και πολλές δυνατότητες», τις οποίες εντόπισε κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και τον κατασκευαστικό τομέα.

Στις δηλώσεις του, ο Β. Κοστούνιτσα ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι «δημοκρατικές αλλαγές» στα Βαλκάνια και τη Σερβία, οι οποίες «κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν χάρη στη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη συμβολή της Γαλλίας, που προήδρευε στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2000. Αναφερόμενος στις συνέπειες αυτών των αλλαγών, είπε ότι γίνονται αισθητές, αν και «ακόμη δεν έχουν οικοδομηθεί οι δημοκρατικοί θεσμοί στη Γιουγκοσλαβία». Δίνοντας μιας γεύση της «νέας πολιτικής» που εφαρμόζει, είπε ότι η Γιουγκοσλαβία επιστρέφει στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ εκφράζει «τη συνεχή ετοιμότητά της για διάλογο», όσον αφορά το πρόβλημα του Κοσσόβου. Οι αρχές του Βελιγραδίου, είπε, «έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι σε φαινόμενα βίας που εκδηλώνονται από μέρους Αλβανών τρομοκρατών». Εμείς, πρόσθεσε, επιζητούμε το διάλογο με τα μετριοπαθή αλβανικά στοιχεία στο Κόσσοβο. Οσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή για την οικονομική συνεργασία, η οποία θα επικεντρωθεί στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και στον κατασκευαστικό τομέα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συναντηθεί με την εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε, που θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι, ο Β. Κοστούνιτσα είπε ότι δεν το σκέφτεται, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν νομικά κενά στη συγκρότηση αυτού του δικαστηρίου».

Ο Κ. Στεφανόπουλος

Ευθυγραμμισμένος με τον Κ. Σημίτη εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο. «Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την προσπάθεια της Γιουγκοσλαβίας για τη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών, επί τη βάσει της δικής της εμπειρίας, αλλά και για την ανάπτυξη των υποδομών, οι οποίες έχουν βεβαίως ζημιωθεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις». Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, ο Κ. Στεφανόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι «αρνήθηκε να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις», ενώ τάχθηκε «κατά της αλλαγής των συνόρων».

Με Καραμανλή, Κακλαμάνη

Την υποστήριξή του στην «πορεία της Γιουγκοσλαβίας προς τον εκδημοκρατισμό», εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας. «Είμαστε ευτυχείς για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στη χώρα του και προσβλέπουμε στον κεντρικό ρόλο που ο ίδιος διαδραματίζει», πρόσθεσε. Τόνισε την ανάγκη να υποστηριχτεί από τη διεθνή κοινότητα η προσπάθεια που καταβάλλει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και τάχθηκε κατά της αλλαγής συνόρων, γιατί θα σήμαινε δημιουργία καινούριων κρατών και αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, μετά τη συνάντησή του με τον Β. Κοστούνιτσα, έκανε λόγο για «καταστροφική επιλογή χρήσης βίας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας για προβλήματα που μόνο με πολιτικά μέσα μπορούσαν να επιλυθούν, υπογραμμίζοντας παράλληλα την «κατανόηση που υπάρχει στην Ελλάδα για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η γειτονική χώρα, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας και της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών που προξένησε ο πόλεμος, αλλά και στις συνέπειες των βομβαρδισμών στο περιβάλλον, όπως φαίνεται, για πολλά χρόνια ακόμη».

Τέλος, συνάντηση ο επίσημος ξένος είχε και με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ