Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Αποδείξεις για τις συνέπειες του «Συνδρόμου των Βαλκανίων»

Αποκαλύψεις σε ημερίδα της ομάδας  της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

ΗΟμάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) διοργάνωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) του Στρασβούργου ημερίδα για τις συνέπειες από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο («σύνδρομο των Βαλκανίων») όπου επιφανείς επιστήμονες, ειδικοί και δημοσιογράφοι πιστοποίησαν με ατράνταχτα επιχειρήματα το κακούργημα που έχει συντελεστεί από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ όχι μόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στη Σομαλία και τον πόλεμο του Κόλπου.

Στη σημερινή Ολομέλεια του ΕΚ αναμένονται επίσημες δηλώσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στις πολεμικές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ θα παραστεί και ο στρατοκράτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα. Η ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και γιατί η ΕΕΑ/ΒΠΑ κρατά την πιο έντονη και κριτική στάση απέναντι στο ζήτημα, αλλά και γιατί η σύνθεση των συμμετεχόντων εγγυάται για τη σοβαρή, αξιόπιστη και επιστημονικώς αποδεδειγμένη υποστήριξη των καταγγελιών. Ο Ρ. Haavisto, υπεύθυνος της ομάδας αξιολόγησης του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον (PNUE), προέβη σε δειγματοληψίες στις τοποθεσίες του Κοσσυφοπεδίου, διαπίστωσε ότι οι τοποθεσίες αυτές μολύνθηκαν και παρουσιάζουν ακόμη ίχνη ραδιενέργειας και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει επηρεαστεί σοβαρά η υγεία εκατοντάδων ατόμων από αυτόν τον τύπο πυρομαχικών».

Οπως καταγγέλλει στο ψήφισμά της η ΕΕΑ/ΒΠΑ, η διαβόητη «Rand Corporation», αμερικανικός οργανισμός εξειδικευμένος στη στρατηγική έρευνα προς όφελος του Πενταγώνου, αναγνώρισε την άνοιξη του 2000 ότι τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο προκαλούν ακτινολογικές βλάβες στους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα, καθώς και κλινικές βλάβες στα νεφρά.

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθ. Γεράνιος χαρακτήρισε το απεμπλουτισμένο ουράνιο «ραδιενεργό στοιχείο με ανεξάντλητο χρόνο ημιζωής, που επιδρά στον άνθρωπο και όχι μόνο, ενώ, ταυτόχρονα, λόγω της τοξικής του ιδιότητας, δρα επιπλέον σε συνδυασμό με τη ραδιενέργειά του». Αρα δεν είναι συμβατικό, αλλά πυρηνικό όπλο. Σύμφωνα με τον Αθ. Γεράνιο η δράση του είναι θανατηφόρα και τριπλή: (1) εξωτερική, από την ακτινοβολία γ, β και α, (2) εσωτερική, από εισπνοή οξειδίων του ουρανίου και (3) από την τροφική αλυσίδα.

Ο Abraram Berar, πρόεδρος της διεθνούς ένωσης «Γιατρών για την πρόληψη από τον πυρηνικό πόλεμο» έκανε λόγο για «σύνδρομα» και όχι μόνο «σύνδρομο των Βαλκανίων», επιμένοντας στις επιπτώσεις της μόλυνσης όχι μόνο στους στρατιώτες, αλλά και στους πληθυσμούς και το περιβάλλον, με συνέπειες για πολλές δεκαετίες μετά τους βομβαρδισμούς. Αρκετοί από τους ομιλητές επισήμαναν ότι οι καταστροφικές συνέπειες λόγω της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου προστίθενται στις βλάβες που προκαλούν η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες (διαλυτικά, βενζόλια, καύσιμα) και οι βομβαρδισμοί εργοστασίων παραγωγής χημικών προϊόντων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ιταλός C. Gubitosa, γραμματέας της «Peace Link», έκανε λόγο και για «σύνδρομο Σομαλίας» πέρα από το «σύνδρομο του Κόλπου» (1991), Βοσνίας (1994-1995) και Κοσσυφοπεδίου (1999), που προκάλεσε βλάβες σε Αμερικανούς στρατιώτες. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Chr Abdelkrim τόνισε ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη όπως η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη. αφού είναι παρασκευάστριες χώρες όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και. μάλιστα, οι τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία) συνέρχονται, τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, μία φορά το χρόνο για «κοινή ενημέρωση» όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη χρήση αυτών των όπλων. Κατά συνέπεια, τουλάχιστον οι παρασκευάστριες χώρες δεν μπορούν υποκριτικά να επικαλούνται ότι «ξαφνικά» γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της δολοφονικής χρήσης των όπλων τους.

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ή έχουν ήδη δοκιμάσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο και άρα έχουν ειδική ευθύνη στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ