Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Μεγάλη η οικολογική καταστροφή

Συμπεράσματα και μετρήσεις παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου  

 

 

 

Συμπεράσματα, θέσεις και προτάσεις που προκύπτουν από τις έρευνες και τη συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην αποτίμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και οι δυο αντιπρυτάνεις Σίμος Σιμόπουλος και Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Από τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας (ΕΠΤ) του ΕΜΠ προκύπτει σαφώς ότι το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας έχει υποστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή και από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου και, μάλιστα, πρόκειται για ρύπανση «εξαιρετικά μακροχρόνια, που δεν επιτρέπει εύκολα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με μετρήσεις της ραδιενέργειας σε τυχαία εδάφη του Κοσσόβου πριν και μετά τους βομβαρδισμούς, είναι φανερό ότι η προερχόμενη από το ουράνιο ενέργεια είναι εφτά φορές μεγαλύτερη (344 Bq/kg πριν τον πόλεμο, έφτασαν τα 2.417 Bq/kg μετά τους βομβαρδισμούς). Μάλιστα, σύμφωνα και με αντίστοιχες μετρήσεις σε άσκαστα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο κι έχουν στη διάθεσή τους τα εργαστήρια του ΕΜΠ, αποδεικνύεται ότι ο τύπος του απεμπλουτισμένου ουράνιου που παρουσιάζει αυτή την αλματώδη αύξηση στα Γιουγκοσλαβικά εδάφη είναι ο ίδιος μ' αυτό που περιέχουν τα βλήματα (2,0% σε U 235). Είναι χαρακτηριστικό και το πείραμα που έγινε μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων κατά τη χτεσινή συνέντευξη, όπου βλήμα DU ίδιο με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ, συσκευασμένο σε δοκιμαστικό σωλήνα, όταν πλησίαζε στον ειδικό μετρητή ακτινοβολίας η τιμή της ανέβαινε σταδιακά.

Μετά από όλα αυτά και με το δεδομένο ότι το Κόσσοβο και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας σπάρθηκαν με δεκάδες χιλιάδες τέτοια βλήματα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του εγκλήματος απέναντι στο σύνολο του γιουγκοσλαβικού λαού. Γι' αυτό το θέμα ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας να δει τι γίνεται με τους ανθρώπους που μένουν εκεί και μίλησε για την ανάγκη διεθνούς επιτροπής για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με δειγματοληψίες και μετρήσεις την περίοδο των βομβαρδισμών, το Μάη του 1999, προκύπτει ότι δεν υπήρξε αύξηση της ραδιενέργειας στη χώρα μας εξαιτίας των βομβαρδισμών στη γειτονική χώρα. Κατά την εκτίμηση μάλιστα των υπευθύνων του ΕΜΠ, εφόσον δεν παρουσιάστηκε εκείνη την περίοδο αύξηση της ραδιενέργειας στα εδάφη της χώρας μας, δεν είναι πιθανό να έχει συμβεί κάτι τέτοιο τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ