Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες παρεμβάσεις

Η Αθήνα δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και προσπάθησε να παρέμβει στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Γιουγκοσλαβίας, γεγονός που έχει ενοχλήσει τον Β. Κοστούνιτσα

Η υπογράμμιση του κεντρικού ρόλου που παίζει στην πολιτική σκηνή της Γιουγκοσλαβίας ήταν μια από τις επισημάνσεις, που, με κομψό τρόπο, θεώρησε επιβεβλημένο να κάνει προς τους συνομιλητές του, της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Β. Κοστούνιτσα, κατά τις χτεσινές του επαφές στην Αθήνα.

Η επισήμανση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το Βελιγράδι, καθώς, το τελευταίο διάστημα, το «ανακάτεμα» παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην εσωτερική πολιτική διαμάχη που εξελίσσεται στο συνασπισμό των δυνάμεων που κατέχουν την εξουσία στη Γιουγκοσλαβία, ήταν, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, σε βάρος του Β. Κοστούνιτσα και υπέρ του αντιπάλου του, δεδηλωμένου φίλου των ΗΠΑ, Ζ. Τζίτζιτς.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι αναζήτησης ερεισμάτων και επιρροών στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, έχει παίξει ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Β. Κοστούνιτσα, η οποία εκδηλώθηκε με την «ευγενική» απόρριψη της υποψηφιότητας Ρόντου για τη θέση του διευθυντή του γραφείου του ΟΑΣΕ στη Γιουγκοσλαβία.

Βέβαια, εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής οικονομικής ζωής, σύμφωνα με Ελληνες διπλωμάτες, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις στο Βελιγράδι, ενισχύουν με διάφορους τρόπους τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ζ. Τζίτζιτς, συνεταίρο, αλλά και βασικό αντίπαλο του Β. Κοστούνιτσα στο ασταθές πολιτικό σκηνικό της Γιουγκοσλαβίας.

Ετσι λοιπόν, στις χτεσινές συζητήσεις, σε ό,τι αφορούσε στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας υπογράμμισε τον κυρίαρχο ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του, ζητώντας να τεθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, σε νέες βάσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σε συνάντησή τους, η οποία προγραμματίστηκε έκτακτα και πραγματοποιήθηκε αργά χτες το απόγευμα, ανέλαβαν το βάρος, να αναζητήσουν αυτές τις νέες βάσεις, δημιουργώντας μια επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τους τρόπους για την προώθηση της συνεργασίας στους οικονομικούς τομείς.

Σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων, πάντως, και οι δύο πλευρές αξιοποίησαν τις δυνατότητες της διπλωματικής γλώσσας και απέφυγαν να τονίσουν τα σημεία τριβών. Μίλησαν για «παραδοσιακά καλές σχέσεις και κοινά συμφέροντα». Ωστόσο, υποχρεώθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν το ναυάγιο της υποψηφιότητας του Αλεξ Ρόντου για τη θέση του διευθυντή του γραφείου του ΟΑΣΕ.

Μετά τη συνάντησή τους, οι Κ. Σημίτης και Β. Κοστούνιτσα, όταν ρωτήθηκαν για το θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Αλεξ Ρόντου, θέλησαν και οι δύο να διαλύσουν τα σύννεφα. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Ελλάδα συζήτησε την υποψηφιότητα με το Βελιγράδι και με άλλες χώρες. «Κρίναμε, λόγω της ειδικής σχέσης με τη Γιουγκοσλαβία, ότι δεν πρέπει να αναλάβουμε αυτή τη θέση. Δεν υπάρχουν ούτε διαφωνίες ούτε αρνήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Από την πλευρά του, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι «από τις διαβουλεύσεις βρέθηκε η λύση η συμφέρουσα για όλους και για τη Γιουγκοσλαβία», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει Ελληνας αξιωματούχος, με τον οποίο η χώρα μας να μην έχει καλές σχέσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, από την πλευρά του, θέλησε και αυτός να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαψεύδοντας ότι η Γιουγκοσλαβία έθεσε θέμα για τον Αλεξ Ρόντο και εξήγησε ότι υπήρξαν σκέψεις - και όχι αποφάσεις - για την τοποθέτησή του, αλλά η τελική απόφαση ελήφθη έπειτα από επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με την Ιταλία και την Πορτογαλία. Την περασμένη Παρασκευή, είπε ο κ. Ρέππας, ενημερώθηκε αρμοδίως από τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κοστούνιτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ