Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το πρόσωπο του θα-ΝΑΤΟυ

«Tα όπλα είναι φτιαγμένα για να σκοτώνουν ανθρώπους. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι αποτελεσματικό όπλο και χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ για να διορθώσουν ένα μεγάλο κακό στο Κόσσοβο. Ναι, φυσικά, είναι επικίνδυνα. Αλλά το όλο θέμα είναι τα όπλα να είναι αποτελεσματικά... Ετσι, δεν ντρεπόμαστε που το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι επικίνδυνο». Οσο και αν προκαλεί ανατριχίλα ο ωμός κυνισμός του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ Μαρκ Λέιτι, η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το πραγματικό, απαίσιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ίδιο με το πρόσωπο του θα-ΝΑΤΟυ.

Φυσικά, η δήλωση του αξιωματούχου της συμμαχίας των δολοφόνων του ΝΑΤΟ δεν έγινε τυχαία. Οι ηγεσίες των ισχυρών κρατών της «συμμαχίας» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίδειξη πυγμής και να καταστήσουν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις «ποιος είναι το αφεντικό σήμερα στον κόσμο». Αυτό ήταν, ουσιαστικά, το νόημα της παραπάνω φρικιαστικής δήλωσης: «Εμείς είμαστε τα αφεντικά, θα δολοφονούμε όπως μπορούμε "αποτελεσματικότερα" και κανείς δε θα βγάζει άχνα»! Η δήλωση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης «αντεπίθεσης» των ηγετών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, απέναντι στην κατακραυγή των λαών, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη χρησιμοποίηση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τα αφεντικά της «νέας τάξης» αντελήφθησαν ότι μπορεί οι αντιδράσεις για τις πυρηνικές θηριωδίες τους να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αποφάσισαν να «τελειώνει εδώ» η όλη υπόθεση.

Ηδη, η μία μετά την άλλη, οι «ανησυχούσες» κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ άρχισαν να μαζεύουν άρον άρον την υποκρισία τους και τα κροκοδείλια δάκρυά τους και έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με το «κέντρο». Ετσι, η ανώτατη ιατρική επιτροπή του ΝΑΤΟ αποφάνθηκε χτες (σ.σ. αλήθεια, πότε πρόλαβε να κάνει έρευνες;..) ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτουν αποδείξεις ότι η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σύνδρομο των Βαλκανίων»!!!. Ολα αυτά δεν είναι άσχετα από την «αλλαγή διοίκησης», που έγινε στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Τζ. Μπους έσπευσε, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, να καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του είναι ο «πόλεμος των άστρων» και ο βομβαρδισμός του ιρακινού λαού, δίνοντας μια πρόγευση για την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Από την άλλη, δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ διάλεξε ένα ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης για να κάνει αυτήν τη δήλωση. Γνωρίζουν πολύ καλά στις Βρυξέλλες την περήφανη, μαζική και ηρωική στάση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, όπως και τις έντονες αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του. Στόχος τους, λοιπόν, ήταν να στείλουν ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι, όχι μόνο αγνοούν επιδεικτικά τις αντιδράσεις του, αλλά ότι θα συνεχίσουν πιο αποφασιστικά «να κάνουν τη δουλιά τους», όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα. (Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να στείλουν κανένα μήνυμα στην κυβέρνηση Σημίτη, γιατί, απλούστατα, την ευγνωμονούν για τη συμμετοχή της στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας).

Ταυτόχρονα όμως, η δήλωση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ έχει και μια πολύ χρήσιμη σημασία. Μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την αφύπνιση συνειδήσεων και την κατανόηση από πλατιές λαϊκές μάζες των αιτιών που προκαλούν τον πόλεμο, ώστε να διαμορφωθεί ένα πολύμορφο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα δώσει ένα καλό μάθημα στους πολεμοκάπηλους της «νέας τάξης». Με άλλα λόγια, μπορεί η αλαζονική και κυνική δήλωση του εκπροσώπου να στραφεί μπούμερανγκ κατά των ιμπεριαλιστών.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργα και ημέρες(2004-01-24 00:00:00.0)
Εγκληματική και όχι επιστημονική η ΝΑΤΟική επέμβαση(2001-02-28 00:00:00.0)
Η Γιουγκοσλαβία το πρώτο θύμα του «πειράματος» της «νέας τάξης»(2001-02-04 00:00:00.0)
«Τα στοιχεία δε δείχνουν σχέση...», όπως αναμενόταν(2001-01-17 00:00:00.0)
Συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος...(2001-01-16 00:00:00.0)
Το μοναδικό τους πρόβλημα(2001-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ