Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ιστό της διαπλοκής η ελληνική κυβέρνηση

Με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος μεθοδεύουν την κατάργηση και αυτού του νόμου περί «ασυμβίβαστου» που ισχύει σήμερα

Κάτω από τις πιέσεις των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματιών, τη νομιμοποίηση της διαπλοκής και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης προωθεί η κυβέρνηση. Στόχος της είναι να καταργήσει έστω και το στοιχειώδες ασυμβίβαστο που υπάρχει στο νόμο Βενιζέλου και το οποίο αφορά στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε δημόσια έργα. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση θ' αλλάξει το νόμο για τα ΜΜΕ, προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες να ελέγχουν ανεξέλεγκτα τα ΜΜΕ και συγχρόνως ν' αναλαμβάνουν και με τη σφραγίδα του νόμου δημόσια έργα.

Αποκαλυπτικές ως προς τις προκλητικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα. Σαν πρόσχημα για την κατάργηση του ασυμβίβαστου επικαλέστηκε την αδυναμία ύπαρξης ελέγχου στην αγορά και διακίνηση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου διαφόρων εταιριών, αλλά και επιχειρήσεων ΜΜΕ. Εβαλε μάλιστα στην ίδια μοίρα μικροεπενδυτές με μεγαλοεκδότες και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται και αποκομίζουν τεράστια κέρδη, με τη «συνεισφορά» τους σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε αναλήψεις δημοσίων έργων. Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις του περί διαφάνειας, ο υπουργός Τύπου χτες πέταξε και τον τελευταίο «μανδύα», αποκαλύπτοντας πλέον φανερά το τοπίο της ασυδοσίας που επιχειρεί όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και νομιμοποιήσει και μέσω του Συντάγματος η κυβέρνηση.

Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι με το ισχύον καθεστώς «ακόμη και μία μετοχή να έχει κάποιος σε ένα ΜΜΕ, δεν είναι δυνατόν να έχει έστω και μία μετοχή σε μία εταιρία η οποία αναλαμβάνει δημόσια έργα». Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να υπάρχει «έλεγχος για το αν ένας πολίτης» διαθέτει έστω και μία μετοχή ενός ΜΜΕ που είναι στο Χρηματιστήριο και ταυτοχρόνως να έχει μία μετοχή σε μια εταιρία που αναλαμβάνει δημόσια έργα, η οποία είναι επίσης στο Χρηματιστήριο. Για να διευκολύνει την «επέλαση» της διαπλοκής και μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος και με το νέο νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς αιδώ, αναφέρθηκε σε «περιορισμούς», οι οποίοι μάλιστα, κατά τον υπουργό Τύπου, «δεν ισχύουν σε καμία χώρα της Ευρώπης».

Στο νέο «πλατό» της διαπλοκής, που στήνει η κυβέρνηση, ο Δ. Ρέππας έθεσε και το «βασικό μέτοχο», αλλά αυτό, όπως είπε, θ' αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και εφόσον «επικρατήσει η θέση περί βασικού μετόχου», τότε «βεβαίως θ' ακολουθήσει νομικό πλαίσιο», το οποίο θα προσδιορίσει το ποσοστό του «βασικού μετόχου».

Το παιχνίδι των συναλλαγών της κυβέρνησης με τους μεγαλοεκδότες και επιχειρηματίες άρχισε να «παίζεται» και επισήμως τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι άσχετο με τις προθέσεις της κυβέρνησης το ότι το Μέγαρο Μαξίμου «άνοιξε» και τυπικά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού ο πρωθυπουργός ήδη έχει ξεκινήσει επίσημες κατ' ιδίαν συναντήσεις. Η «κάλυψη» της διαπλοκής και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης δεν είναι άσχετη και με το πρώτο βήμα για τη διαφάνεια και το ασυμβίβαστο που έκανε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιβάλλοντας πρόστιμο 100 εκατ. στον «Τηλέτυπο» για τη συμμετοχή του ΔΟΛ σε εταιρία ΜΜΕ και συγχρόνως σε δημόσια έργα. Δεν είναι, επίσης, άσχετο με την πρόθεση του ΕΣΡ ν' ανοίξει και άλλους «φακέλους» μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει και δημόσια έργα. Αλλωστε, ήδη η κυβέρνηση με το νέο νόμο για το ΕΣΡ έκανε και αυτή το πρώτο βήμα για να έχει τον πλήρη έλεγχο μιας υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ