Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Προσανατολίζονται σε υποχρεωτική συμμετοχή
  • Οι μαζικές αρνήσεις συμμετοχής προβληματίζουν την κυβέρνηση
  • Ο Κ.Σημίτης δήλωσε χτες ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία θα εξασφαλιστεί...

Σε υποχρεωτική συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά το κύμα αιτήσεων για επιστροφή στην Ελλάδα μελών της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου, αλλά και τις τις ακυρώσεις που δηλώνουν πολλοί από αυτούς που είχαν ζητήσει να πάνε στο Κοσσυφοπέδιο και τώρα άλλαξαν γνώμη. Η κατεύθυνση αυτή της κυβέρνησης προκύπτει και από χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, όταν του τέθηκε το ζήτημα, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, όπου υποστήριξε ότι η ελληνική παρουσία θα εξασφαλιστεί.

Στο ερώτημα, λοιπόν, για πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στο πρόβλημα που φαίνεται ότι θα προκύψει από έλλειψη διάθεσης μελών της ελληνικής αποστολής να παραμείνουν στην περιοχή ο Κ.Σημίτης απάντησε: «Εχω πει, τουλάχιστον, δύο φορές ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο και τη Βοσνία είναι μια παρουσία αναγκαία για την ενίσχυση των διαδικασιών ειρήνης και συνεργασίας. Εφ’ όσον είναι αναγκαία, εφ’ όσον και η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να βρίσκεται εκεί, και η στρατιωτική παρουσία θα εξασφαλισθεί. Δεν υπάρχει θέμα».

Οπως, λοιπόν, προκύπτει από τα γεγονότα η ελληνική στρατιωτική παρουσία δεν εξασφαλίζεται στη βάση της «εθελοντικής» συμμετοχής. Συγκεκριμένα σε συνολική δύναμη 1.480 ανδρών και γυναικών όλων των βαθμών που συμμετέχουν στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, με βάση στοιχεία της προηγούμενης βδομάδας 142 έχουν ζητήσει επιστροφή στην Ελλάδα πριν ακόμα συμπληρώσουν το ελάχιστο παραμονής που είναι οι έξη μήνες, ενώ υπάρχουν και άλλοι 232 που πρέπει να επιστρέψουν στα πλαίσια των τακτικών αντικαταστάσεων μετά τη συμπλήρωση ενός, δύο ακόμα και τριών εξαμήνων παραμονής. Ετσι, ο αριθμός των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν φθάνει τους 400. Ομως από τους 375 που βρίσκονται στην Ελλάδα και είχαν επιλεγεί, για να αντικαταστήσουν αυτούς που θα επέστρεφαν το Φλεβάρη περισσότεροι από 200 ακύρωσαν τις αιτήσεις συμμετοχής τους. Το έλλειμμα που προκύπτει είναι προφανές. Για το λόγο αυτό το ΓΕΣ ετοιμάζεται να κινήσει εκ νέου διαδικασία για συγκέντρωση αιτήσεων εθελοντικής συμμετοχής, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο «διαγωνισμός» θα αποβεί άγονος, οπότε η επόμενη κίνηση θα είναι ο εξαναγκασμός, τουλάχιστον των μονίμων στελεχών σε υποχρεωτική συμμετοχή στην ΕΛΔΥΚΟ αλλά και όπου αλλού οι ανάγκες του ΝΑΤΟ καλούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ(2008-02-20 00:00:00.0)
Η «ανεξαρτησία» η βασική διαφορά...(2007-09-20 00:00:00.0)
Να τι έλεγαν τότε για τους Ελληνες φαντάρους(2001-01-14 00:00:00.0)
Επιστρέφει η ελληνική δύναμη από την Αλβανία(2000-07-29 00:00:00.0)
"Παρούσα" στο πλιάτσικο θέλει να είναι η Ελλάδα(1999-07-28 00:00:00.0)
Πράσινο φως για διέλευση των στρατευμάτων κατοχής(1999-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ