Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ασυγχώρητο έγκλημα η απόκρυψη της αλήθειας

«Η απόκρυψη της αλήθειας για το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ασυγχώρητο έγκλημα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ θεωρεί «αυταπόδεικτη τη σχέση ανάμεσα στα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε έναν πόλεμο, είτε αυτά περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο είτε όχι, και τη μόλυνση του περιβάλλοντος που φτάνει μέχρι σημείου καταστροφής - άμεσης και μακροπρόθεσμης». Με αφορμή, συνεχίζει η ανακοίνωση, την πληθώρα των πληροφοριών που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες των βομβαρδισμών στη Βοσνία και το Κόσσοβο, ο ΠΙΣ εκφράζει έντονη αγωνία, αλλά και αποδοκιμασία. Καθώς είναι πλέον πεισμένος ότι ο σκοπός της επιστήμης, που είναι να κάνει τον άνθρωπο ευτυχέστερο, έχει βάναυσα ανατραπεί, προς χάριν ποικιλώνυμων συμφερόντων, γεγονός που συνιστά ένα ανεξίτηλο ηθικό στίγμα για τους επιστήμονες - τους πρωταρχικούς γνώστες - και τις «πολιτισμένες» κυβερνήσεις λαών, που επαίρονται για αγαθές προθέσεις και ιδανικά, όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμβαίνει.

«Από την εποχή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, δεν υπάρχει "άλλοθι" για τους κάθε είδους χρήστες της πυρηνικής ενέργειας, ως προς την επικινδυνότητα και τη μακροχρόνια απειλή, ακόμη και όταν αυτή χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς», τονίζει ο ΠΙΣ και υπογραμμίζει: «Οσον αφορά στις συνέπειες των βομβαρδισμών στη Βοσνία και το Κόσσοβο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του εδάφους, των υπογείων υδάτων, της χλωρίδας και της πανίδας, είναι πολλαπλά και επίσημα διαπιστωμένη από έγκυρα ερευνητικά κέντρα και επιστημονικές ομάδες όπως, π.χ., την ομάδα Φόκους και την έκθεση Μπέκα Αβίτσο. Προκύπτει αναμφίβολα ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ακόμη και όταν εκλύει μικρής ποσότητας ραδιενέργεια - σε περιπτώσεις περιορισμένης χρήσης του - ταυτόχρονα δρα ως τοξικό βαρύ μέταλλο, με όσες συνέπειες συνεπάγεται η μεγάλη αυτή τοξικότητα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.Οι σταθμοί μέτρησης ραδιενεργών ουσιών στον ελλαδικό χώρο (Δημόκριτος - Σταθμός Ιωαννίνων, Κοζάνης, Ξάνθης) εξειδικεύονται στις προαναφερθείσες μετρήσεις και δεν ασχολούνται με την τοξικότητα των ραδιενεργών ουσιών και των υποπροϊόντων τους. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι οι υψηλού κινδύνου ρυπαντές του περιβάλλοντος δεν προέρχονται μόνο από τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά σε σημαντικό βαθμό από τα τοξικά προϊόντα των βομβαρδισμένων βιομηχανιών και εγκαταστάσεων. Ασφαλώς, όλα αυτά συγκαταλέγονται στους ελλοχεύοντες κινδύνους κάθε πολέμου, ακόμη κι αυτών που χρίστηκαν ως "ανθρωπιστικοί" και που, ωστόσο, στρέφονται κατά των ανθρώπων οι οποίοι μακροχρόνια θα υφίστανται σοβαρότατη απειλή της υγείας και της ζωής τους ακόμη».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο ΠΙΣ θεωρεί πιθανή μια υπερεκτίμηση των κινδύνων, υπό το κράτος των εντυπώσεων των τελευταίων ημερών. Επιμένει, όμως, στην ανάγκη υπεύθυνης, ενδελεχούς και ολόπλευρης εξέτασης του θέματος που προέκυψε. Γιατί πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία έναντι της κυοφορούμενους απειλής. Αλλά και γιατί πρέπει να γίνει συνείδηση, κύρια των επιστημόνων και των κρατούντων, ότι η αμέλεια όσον αφορά στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού και, ακόμη χειρότερα, η σκόπιμη απόκρυψη της αλήθειας σε τέτοιου είδους θέματα, συνιστούν βαρύ και ασυγχώρητο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ