Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Εριξαν... ουράνιες βόμβες και σε άλλες περιοχές!

Καταγγελία του Ν. Κατσαρού, διευθυντή Ερευνών στο «Δημόκριτο», σε συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ελλήνων Χημικών

Σε καταγγελία για τη ρίψη βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας εκτός από αυτές που επισήμως παραδέχεται το ΝΑΤΟ, προέβη χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, ο κ. Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος της Ενωσης και νυν διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου». Η καταγγελία στηρίζεται σε στοιχεία που διέθεσαν στον κ. Κατσαρό Σέρβοι συνάδελφοί του από το πυρηνικό εργαστήριο της Βίντσα στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατσαρός, εκτός από τα 31.000 βλήματα εξασθενημένου ουρανίου που το ΝΑΤΟ έριξε στο Κοσσυφοπέδιο ή τα 11.000 βλήματα που έριξε στη Βοσνία (τα οποία έχει παραδεχτεί επισήμως ότι έχει ρίξει) τώρα διατυπώνονται καταγγελίες και για επιπλέον 5.000-7.000 βλήματα εξασθενημένου ουρανίου, που το ΝΑΤΟ φαίνεται να έριξε στη Νότια Σερβία.

Η πόλη Νις, στο πανεπιστήμιο της οποίας φοιτούν πολλοί Ελληνες, είναι μια από τις περιοχές της Νότιας Σερβίας που θεωρείται ότι επλήγησαν. Ο κ. Κατσαρός ζήτησε την επιστροφή των φοιτητών και συγχρόνως τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο όλων των Ελλήνων που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία - στρατιωτών και φοιτητών.

Αναφορικά με τις μετρήσεις που η ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πραγματοποίησε στα ελληνικά στρατόπεδα του Κοσσυφοπεδίου και στην ευρύτερη περιοχή τους, ο ίδιος επιστήμονας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ραδιενέργεια θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υποστήριξε ότι ήδη από τον Ιούνιο του 1999 είχαν ενημερωθεί τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Αμυνας για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Γιουγκοσλαβία από επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Γιάννης Γαγλίας, ζήτησε να συνεχιστούν οι μετρήσεις στον ελλαδικό χώρο για ραδιενέργεια, αλλά και για χημικούς τοξικούς ρύπους (η Ενωση υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η ραδιενέργεια από την οποία κινδυνεύουν οι πληθυσμοί των Βαλκανίων), ζήτησε επίσης να ενταθεί ο έλεγχος των εισαγόμενων από τη Γιουγκοσλαβία τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ