Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Τα στοιχεία δε δείχνουν σχέση... », όπως αναμενόταν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Δεν επιφύλασσαν εκπλήξεις οι χτεσινές ανακοινώσεις του προεδρεύοντος της ανώτατης ιατρικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Βέλγου στρατηγού Ρότζερ Βαν Χουφ, καθώς για μία ακόμη φορά τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου κρίθηκαν «αθώα»...

«Με βάση τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να αναγνωριστεί μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ του απεμπλουτισμένου ουρανίου και των νοσημάτων ή της παθολογίας», δήλωσε ο προεδρεύων της επιτροπής, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να εντοπιστεί οποιαδήποτε αύξηση στις ασθένειες ή στη θνησιμότητα στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια «σε σύγκριση με τα ανάλογα στοιχεία στρατιωτών που δεν είχαν υπηρετήσει σ' αυτές τις περιοχές».

Εντούτοις, ο στρατηγός Χουφ ανακοίνωσε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διενέργεια μιας λεπτομερούς εξέτασης του ζητήματος «για να καθησυχάσει το κοινό». Ο ίδιος είπε πως τα πρώτα πορίσματα της ιατρικής επιτροπής του ΝΑΤΟ θα υποβληθούν στη νεοσυσταθείσα Ad Hoc Επιτροπή για το ΑπεμπλουτισμένοΟυράνιο, η επρόκειτο επρόκειτο να συνεδριάσει χτες.

Ανακοίνωσε, τέλος, πως επιτροπή Βόσνιων ειδικών κάνει μετρήσεις σε περιοχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου και πως δόθηκαν χτες στα αρμόδια υπουργεία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ χάρτες όπου καταγράφουν τις ακριβείς 19 περιοχές που επλήγησαν με αυτά τα όπλα.

Ισπανός υπουργός Αμυνας:«Δεν υπάρχει σύνδρομο Βαλκανίων»

Στη Μαδρίτη ο υπουργός Αμυνας Φεντερίκο Τρίγιο επανήλθε στο λεγόμενο «Σύνδρομο των Βαλκανίων», λέγοντας πως είναι «ανύπαρκτο» επειδή από τις 3.000 ιατρικές εξετάσεις που έγιναν σε Ισπανούς στρατιώτες δεν προκύπτουν αποδείξεις που να ενισχύουν μία τέτοια υπόθεση.

«Οι Ισπανοί στρατιώτες, που αρρώστησαν, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα και δεν προκύπτουν αποδείξεις περί της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου συνδρόμου», είπε ο υπουργός ενώπιον επιτροπής του ισπανικού κοινοβουλίου. Ο ίδιος παρατήρησε πως η περίπτωση του Ισπανού στρατιώτη που πέθανε από λευχαιμία «μόλις τρεις μήνες μετά τη θητεία του στα Βαλκάνια» δεν αρκεί, για να στηρίξει την αιτία της ασθένειάς του με τη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Για να στηρίξει μάλιστα ακόμη περισσότερο την άποψή του ο Τρίγιο πρόσθεσε πως «οι νοσούντες στρατιώτες δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα και άρα η αιτία της ασθένειάς του δεν ήταν η ίδια σε κάθε περίπτωση».

Εντούτοις, ο Τρίγιο κατέληξε πως το υπουργείο του θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή στρατιωτικών γιατρών και επιστημόνων «που θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω εξετάσεων».

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Πενταγώνου ο αριθμός των Ισπανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και νοσηλεύονται έως σήμερα για λευχαιμία να ανέρχεται σε τέσσερις, ενώ έως τώρα τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους από την ίδια ασθένεια.

Ρώσος υπουργός: «Υπάρχει ευρύτερο θέμα οικολογικής καταστροφής»...

Μόνον ένα μικρό μέρος του προβλήματος είναι η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ, καθώς το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προκάλεσε μία σοβαρότατη οικολογική καταστροφή, εξαιτίας του γενικότερου βομβαρδισμού πετροχημικών και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Αυτό σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, Γεβγένι Αντάμοφ.

«Το Ουράνιο-238 δε διαφέρει από τον μόλυβδο για παράδειγμα και προκαλεί τις ίδιες επιπτώσεις όπως κάθε βαρύ μέταλλο», παρατήρησε ο υπουργός, τονίζοντας πως το όλο πρόβλημα θα πρέπει να εξεταστεί σε μία ευρύτερη βάση. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ακόμη και ο υδράργυρος από ένα σπασμένο θερμόμετρο είναι επικίνδυνος για την υγεία, πόσο μάλλον, όταν στο περιβάλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας διέρρευσαν πάνω από οκτώ τόνους υδραργύρου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ