ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Ετοιμάζουν υποχρεωτική αποστολή στρατευσίμων

Ο ένας στους τρεις περίπου, από τους 1.500, ζητά να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα, ενώ ο ένας στους δύο από αυτούς που ζητούσαν να πάνε ανακάλεσε, και η κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις «υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμη για υποχρεωτική αποστολή ακόμα και παιδιών του λαού που κάνουν τη θητεία τους

Παρά τα χαμόγελα, ο Ακης δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο
Παρά τα χαμόγελα, ο Ακης δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο
Στη «λύση» της υποχρεωτικής αποστολής στρατευσίμων οπλιτών, παιδιών του λαού που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, στο Κοσσυφοπέδιο, προσανατολίζεται σοβαρά πλέον η κυβέρνηση μετά το νέο κύμα αρνήσεων συμμετοχής «εθελοντών» και το μαζικό χαρακτήρα που έχουν πάρει τα αιτήματα για επαναπατρισμό αυτών που ήδη βρίσκονται εκεί. Η λύση αυτή μπορεί να πάρει χαρακτήρα αποστολής ολόκληρων ταγμάτων με πλήρη σύνθεση, όπως αυτά είναι επανδρωμένα στην Ελλάδα.

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνοντας συνέχεια στις προχτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική στρατιωτική παρουσία θα εξασφαλιστεί», μας επισήμαιναν χτες ότι το πρόβλημα, λόγω των αρνήσεων είναι πολύ μεγάλο και η σκέψη είναι να αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτική αποστολή στρατευσίμων οπλιτών.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του διαβεβαίωνε χτες ότι κανένας οπλίτης θητείας ούτε θα παραμείνει ούτε θα πάει χωρίς τη θέλησή του στο Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που, όπως είπε, δεν ισχύει για τους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν την ίδια αξία με τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο Α. Τσοχατζόπουλος στις 28 Μάη 1999, ότι οι βόμβες ουρανίου του ΝΑΤΟ είναι «ακίνδυνες». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, η λύση που προκρίνεται, και εδώ υπάρχει η διαφοροποίηση από την άποψη του πρωθυπουργού, είναι να ισχύσει η υποχρεωτική συμμετοχή για όλους - δηλαδή αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες - αλλά όχι και για τους στρατιώτες θητείας.

«Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είπε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος, για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ισχύουν αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Μην ξεχνάτε, ότι εδώ, πρόκειται για Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις. Εχουμε, λοιπόν, ξεκαθαρίσει, ότι, με δική μας απόφαση, ουδείς από τους οπλίτες θητείας θα παραμείνει χωρίς τη θέλησή του στο Κόσσοβο και ουδείς θα πάει». Για να διευκρινίσει: «Για τους επαγγελματίες, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Ενώ συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει η ευθύνη συμμετοχής και παρουσίας στο Κόσσοβο, για να στηρίξουμε τα συμφέροντα και της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της Ελλάδας. Και επομένως, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με πλήρη επάρκεια οποιαδήποτε αντικατάσταση».

Το «πρόβλημα», πάντως, για την κυβέρνηση και όσους έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, διαρκώς αυξάνει. Ο αριθμός αυτών που δεν έχουν συμπληρώσει εξάμηνο στο Κοσσυφοπέδιο και ζητούσαν επαναπατρισμό, έφθανε την Τρίτη τους 244 (24 αξιωματικοί, 206 υπαξιωματικοί και 14 στρατεύσιμοι οπλίτες). Σήμερα στην ΕΛΔΥΚΟ υπηρετούν 191 αξιωματικοί, 914 υπαξιωματικοί και 350 στρατεύσιμοι οπλίτες. Στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων υπάρχουν ακόμα 232 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν, ενώ την ίδια ώρα 205 (15 αξιωματικοί και 190 υπαξιωματικοί) από τους συνολικά 505 (179 αξιωματικοί και 326 υπαξιωματικοί) που είχαν ζητήσει εθελοντικά να συμμετάσχουν στην ΕΛΔΥΚΟ, ανακάλεσαν τα αιτήματά τους. Δηλαδή για το κενό που έχει δημιουργηθεί προς το παρόν στο Κοσσυφοπέδιο, των περίπου 500 θέσεων, οι διαθέσιμοι είναι λιγότεροι από 300. Ενώπιον αυτού του αδιεξόδου το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε χτες σήμα στις στρατιωτικές μονάδες όλης της χώρας με το οποίο ζητά νέους «εθελοντές».

Η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε παζάρι στρατολόγησης μισθοφόρων, καθώς την ίδια ώρα ήρθε και το κυπριακό υπουργείο Αμυνας το οποίο απευθύνει πρόσκληση σε Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) από την Ελλάδα προκειμένου να επανδρώσουν την Κυπριακή Εθνοφρουρά, προσφέροντας ως κίνητρο μηνιαίο μισθό που ξεκινά από τις 850.000, αλλά και περιβάλλον χωρίς ουράνιο.

Παιχνίδι αντιπερισπασμού με τα πυρηνικά του Αραξου
  •   Η κυβέρνηση διέρρευσε την είδηση περί απομάκρυνσης των αμερικανικών ατομικών βομβών από τον Αραξο, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τη ραδιενεργό μόλυνση, που έχουν προκαλέσει στα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟικές βόμβες ουρανίου
  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η «απομάκρυνση» είναι τακτική κίνηση των Αμερικανών, στα πλαίσια των αναδιάταξης του οπλοστασίου τους, καθώς η πυρηνική βάση διατηρείται στην ίδια ετοιμότητα για την υποδοχή νέων βομβών

Από πρόσφατη κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής, έξω από τη βάση του Αραξου
Από πρόσφατη κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής, έξω από τη βάση του Αραξου
Το παιχνίδι της απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο (116 Πτέρυγα Μάχης) επέλεξε, με τη βοήθεια των Αμερικανών ασφαλώς, να παίξει τη στιγμή αυτή η κυβέρνηση, σαν μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στο τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα της πυρηνικής ρύπανσης των Βαλκανίων από τις βόμβες ουρανίου που έριξαν κατά της Γιουγκοσλαβίας τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο της διαρροής της είδησης σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, στα «ΝΕΑ» και στο «ΕΘΝΟΣ», το υπουργείο Αμυνας έβγαλε το θέμα στη δημοσιότητα, ενώ από την άλλη ο υπουργός Αμυνας, όπως και ο υπουργός Τύπου, πιστοί στη ΝΑΤΟική πειθαρχία που δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα πυρηνικών όπλων, αρνούνταν να μιλήσουν επί του θέματος, αλλά άφηναν να εννοηθεί ότι ισχύουν τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με όσα γράφονται, οι αμερικανικής ιδιοκτησίας ατομικές βόμβες, που φυλάσσονταν στο υπό αμερικανική εποπτεία τμήμα της αεροπορικής βάσης του Αραξου, απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα με μια μυστική επιχείρηση. Οι 11 βόμβες, όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, μεταφέρθηκαν με αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη σε αποθήκες στις ΗΠΑ μέσω Ιταλίας. Οι Αμερικανοί είχαν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους στην ελληνική κυβέρνηση πριν από ένα μήνα περίπου και, μάλιστα, αυτή η κίνησή τους εντάσσεται σε ευρύτερη πρωτοβουλία τους για απόσυρση των παλαιών πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, σοβαρές αμφιβολίες υπάρχουν, αν πρόκειται για οριστική απομάκρυνση και, μάλιστα, όλων των διαθέσιμων πυρηνικών βομβών που διατηρούν στη συγκεκριμένη βάση οι Αμερικανοί ή για κίνηση που προηγείται της ανανέωσης του πυρηνικού οπλοστασίου των Αμερικανών. Επ' αυτού, καμία διαβεβαίωση δε δίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προ ετών είχε αποκαλύψει ο «Ρ», σε μια παρόμοια επιχείρηση οι Αμερικανοί, το 1992, είχαν αποσύρει μερικές βόμβες και τις είχαν αντικαταστήσει με άλλες πιο σύγχρονες.

Πάντως, η όποια αλλαγή του πυρηνικού οπλοστασίου που βρίσκεται στον Αραξο δε σημαίνει και κατάργηση της πυρηνικής βάσης. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι οι περίπου 150 Αμερικανοί που στελεχώνουν τη βάση δεν απομακρύνθηκαν, ενώ υπάρχει και σήμα προς το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με το οποίο το ΝΑΤΟ ζητά να συνεχιστεί η φύλαξη της βάσης και των αποθηκών για το ενδεχόμενο εκ νέου εγκατάστασης ανάλογων όπλων, εάν αυτό χρειαστεί. Οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που φυλάσσονταν στον Αραξο δεν ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, γιατί, μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974 και την απόσυρση, λόγω παλαιότητας, των ελληνικών αεροσκαφών F-104 που συγκροτούσαν την πυρηνική μοίρα αεροσκαφών, δεν υπήρχαν διαθέσιμα αεροσκάφη που να μπορούν να φέρουν τέτοια όπλα. Εκτοτε, μετά την επιστροφή στο ΝΑΤΟ, στο αίτημα των Αμερικανών που καταγράφεται και στις ετήσιες ΝΑΤΟικές εκθέσεις ως μια εκκρεμότητα στη Νότια Πτέρυγα, για διάθεση εκ μέρους της Ελλάδας μαχητικών αεροσκαφών γι' αυτό το σκοπό, η ελληνική κυβέρνηση απαντούσε ότι αποδέχεται με την προϋπόθεση να παραχωρηθούν δωρεάν από τους Αμερικανούς τα αεροσκάφη τύπου F-16, που θα σχημάτιζαν τη μοίρα αυτή.

«Δεσμευόμαστε στο ΝΑΤΟ να μη μιλήσουμε»...

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, που ρωτήθηκε χθες σχετικά, απέφυγε να απαντήσει, γιατί, όπως παραδέχτηκε, δεσμεύεται από το ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, είπε ότι πρόκειται για υπόθεση του ΝΑΤΟ, λες και δεν είναι ελληνικό έδαφος ο Αραξος. «Γράφονται, είπε, και λέγονται, για μία ακόμα φορά, πολλά για ένα πολύ γνωστό θέμα, πολυσυζητημένο και πολυβασανισμένο. Οπως γνωρίζετε, στη Βουλή, πριν από ένα χρόνο, μου δόθηκε η δυνατότητα να πάρω θέση και να ξεκαθαρίσω ποια είναι αυτή η θέση μας. Και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε με Διεθνείς Οργανισμούς - στην προκειμένη περίπτωση και με το ΝΑΤΟ - υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση όλων των απαραίτητων ικανοτήτων που πρέπει να έχει το ΝΑΤΟ. Από τη δική μας πλευρά, εμείς δεσμευόμαστε σε ανακοινώσεις για οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται, έτσι ώστε μόνο σε συλλογικό πλαίσιο να μπορέσουμε να τις απαντήσουμε, είτε για μετακινήσεις, είτε για αλλαγές». Και κατέληξε: «Πάντως, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, παρά μόνο μάλλον λόγος θετικής τοποθέτησης απέναντι σε όλα τα συζητούμενα. Και αυτό θα ξεκαθαριστεί και από τη στιγμή που θα υπάρξουν, - εφόσον είναι ώριμες οι συνθήκες - ανακοινώσεις σε διεθνές επίπεδο από τους Διεθνείς Οργανισμούς».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Δ. Ρέππα, ο οποίος ανέφερε: «Για το θέμα αυτό, έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στο ΝΑΤΟ, γίνονται, κατά καιρούς, διάφορες επιλογές. Δεν έχει προκύψει τίποτα νεότερο, όσον αφορά τη θέση μας. Παραμένουμε σε αυτά που έχουμε πει στο παρελθόν».

ΑθάΝΑΤΟς κυβερνητικός εμπαιγμός

Με την προφορική  εγγύηση της  πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας  καταναλώνουμε , υγιεινά ραδιενεργά και τοξικά τρόφιμα, ντόπια και  βαλκανικά!

«Βόμβες» εγκληματικής κοροϊδίας σε βάρος του ελληνικού λαού εξαπέλυσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρώντας με κατάπτυστο τρόπο να αποκρύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για το θέμα των επιπτώσεων από το απεμπλουτισμένο ουράνιο και τις λοιπές τοξικές ουσίες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έκανε τα αδύνατα δυνατά να «κουκουλώσει» τις εγκληματικές παρενέργειες των ΝΑΤΟικών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και μη, που έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία. Πάσχισε με κάθε μέσο, να αποκρύψει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος στα προϊόντα, τα εδάφη και τα νερά της Ελλάδας, καθώς και στα τρόφιμα που εισάγονται από τη Σερβία και τις υπόλοιπες γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Με αφορμή, το δικαιολογημένο θόρυβο που ξεσηκώθηκε το τελευταίο διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σε μια εξοργιστική ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα και με κάποιες συνακόλουθες δηλώσεις κοροϊδίας, το μόνο που έκανε ήταν να αποκρύψει την αλήθεια και να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις μακάβριου καθησυχασμού. Στην ανακοίνωση, όπως συνέβη με τις «τρελές αγελάδες», ξαναναφέρεται για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ο αριθμός των ελέγχων που έγιναν σε φυτικά και ζωικά προϊόντα, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ποια χρονιά έγιναν! Πόσοι έλεγχοι όμως έγιναν για ανίχνευση ραδιενεργών στοιχείων σε φυτικά και ζωικά προϊόντα ντόπια και εισαγόμενα, είναι κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση! Αρκούν κατά πως φαίνεται 186.726 έλεγχοι, για την οπτική ανίχνευση της ραδιενέργειας στα τρόφιμα...

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται γενικώς και αορίστως ότι από το 1995 μέχρι το 2000 γίνεται έλεγχος σε μηνιαία βάση ραδιολογικής καταλληλότητας σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Τώρα σε ποια έκταση, στη βάση ποιου δείγματος και τι πραγματικά έδειξαν οι έλεγχοι αυτοί, η πολιτική διαφάνειας που ευαγγελίζεται ο υπουργός Γεωργίας, περιορίζεται μόνο στα όρια της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι δεν τίθεται θέμα ρύπανσης των υπόγειων υδάτων από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βοσνία της Σερβίας και το Κοσσυφοπέδιο. Δεν ανέφερε όμως τίποτα για το τι συμβαίνει με τα επιφανειακά νερά, για παράδειγμα με τα νερά του ποταμού Αξιού.

Η προδιαγεγραμμένη κυβερνητική πολιτική κοροϊδίας συνεχίστηκε και με το θέμα των εισαγωγών που γίνονται από τη Σερβία και τις γειτονικές της χώρες. Εδώ το γεγονός της ανυπαρξίας ελέγχων στη χώρα μας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχείρησε να το προσπεράσει, με το εξής αμίμητο επιχείρημα: Χτες ειπώθηκε ότι γίνονται έλεγχοι ραδιολογικής καταλληλότητας, μόνο στα προϊόντα που εισάγονται από τις Βαλκανικές χώρες και τα οποία επανεξάγονται. Κι αφού οι έλεγχοι αυτοί δεν απέδειξαν κάτι, έπεται κατά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, ότι και υπόλοιπα εισαγόμενα προϊόντα που καταναλώνονται ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, δεν έχουν και αυτά πρόβλημα!

Πάντως, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, δήλωσε χτες ότι η εντολή για έλεγχο των εισαγόμενων φυτικών προϊόντων από τη Σερβία και τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες δόθηκε, μόλις, πριν μια βδομάδα. Με τη σειρά του ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, δήλωσε ότι επιτρέπεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, αλλά επικαλέστηκε μια σειρά λόγων και προφάσεων για να πει ότι δε γίνεται καμία εισαγωγή. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι: Για να ρίξει η κυβέρνηση τις τιμές στα κρέατα τα Χριστούγεννα, εξαιτίας του θορύβου των τρελών αγελάδων, από ποιες χώρες των Βαλκανίων επέτρεψε την εισαγωγή κρεάτων και πού ελέγχθηκαν αυτά;

Πεθαίνουν, παραμορφώνονται και αρρωσταίνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι

Πόσο κοστίζει μια στρατιωτική - πολεμική χρήση ραδιενέργειας σαν αυτής στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, τον Πόλεμο του Κόλπου; Τι συνέπειες μπορεί να έχει ένα πυρηνικό ατύχημα (Τσέρνομπιλ) ή μια πυρηνική δοκιμή; Οι απαντήσεις έρχονται με τη μορφή εννιαψήφιων αριθμών και το κόστος αφορά κυρίως ανθρώπινες ζωές.

Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη ζωή τους ή έχουν παραμορφωθεί ή έχουν περάσει κάποια αρρώστια εξαιτίας της ραδιενέργειας. Αναλυτικότερα σημειώθηκαν 500 εκατομμύρια αποβολές, 5 εκατομμύρια θάνατοι νεογέννητων, 376 εκατομμύρια καρκίνοι νέου τύπου, 235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες, 587 εκατομμύρια τερατογενέσεις και 5 εκατομμύρια διανοητικές καθυστερήσεις.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα - στα πλαίσια των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προληπτικής Ιατρικής - από την ομιλία της βιοπαθολόγου Μαρίας Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Απειλών, με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία - Επιδράσεις Χημικών και Ραδιενεργών όπλων» που θα παρουσιαστεί την Κυριακή.

Στα παραπάνω, τα οποία βασίζονται σε πρόσφατες έρευνες για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, δεν περιλαμβάνονται οι όποιες επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο, αφού είναι πολύ νωρίς ακόμη για να φανούν. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις στο Κόσσοβο θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από πέντε χρόνια!

Αλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν τα πορίσματα των ερευνών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σχετικά με το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, όπου σύμφωνα με αυτά το 36,4% των παιδιών κάτω των 4 ετών αναμένεται ότι θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί 225 νέες περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς. Οι Αμερικανοί βετεράνοι του Κόλπου αναφέρουν ότι μέχρι το 1994 εμφάνισαν οι ίδιοι ιδιόρρυθμα νοσήματα, ενώ το 67% των παιδιών τους γεννήθηκαν με σοβαρές ασθένειες, κυρίως λευχαιμία. Από ανεξάρτητους παρατηρητές, η αύξηση των λευχαιμιών στα παιδιά του Ιράκ έφθασε το 10%, οι τερατογενέσεις κατά 5% και μόνο τους 3 πρώτους μήνες από τους βομβαρδισμούς πέθαναν περίπου 50.000 παιδιά. Ενώ σύμφωνα με δύο Γερμανούς γιατρούς, τα παιδιά που επισκέπτονται τακτικά το Ιράκ τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζουν: σημαντική αύξηση μολυσματικών νόσων, σύνδρομα που μοιάζουν με AIDS, συχνή εμφάνιση γενικευμένου Ερπητα και Ζωστήρα, άγνωστο σύνδρομο που θυμίζει ύδρωπα και προκαλείται από νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, λευχαιμία, απλαστική αναιμία και νεοπλάσματα κακοήθη, γενετικές διαταραχές που παρατηρούνται και σε ζώα.

Ισως το καλύτερο σχόλιο σε όλα τα παραπάνω, να είναι η φράση ενός από τους κατοίκους του Rongelap, που «φιλοξένησαν» την πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ, στο Μπικίνι το 1950 - εκεί όπου οι γυναίκες μετά την έκρηξη υδρογονικής βόμβας ήταν στείρες για περίπου πέντε χρόνια - ο οποίος είχε πει: «Οι στατιστικές είναι οι άνθρωποι που σκουπίζουν τα δάκρυά τους»...

Εισαγγελική έρευνα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις εισαγωγές νωπών και κατεψυγμένων λαχανικών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως τη Γιουγκοσλαβία παράγγειλε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελας. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα αυτό έδωσαν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία δε γίνεται κανένας έλεγχος στις εισαγωγές λαχανικών (αρακά, λάχανου κλπ.), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών από ραδιενεργούς ουσίες που ενδεχομένως περιέχουν, λόγω της μόλυνσης του εδάφους από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ζητά να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις από υπεύθυνους φορείς, ώστε να κινηθεί εναντίον τους η ποινική διαδικασία.

Το ΝΑΤΟ είναι... «αγιότατο»!!!

«Πιστεύουμε σθεναρά στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι αγιότατο»!!!

Δεν πρόκειται για φράση που προέκυψε στο μυαλό κάποιου ευφάνταστου επιθεωρησιογράφου. Δεν πρόκειται για αστείο. Δεν είναι καν κακόγουστη προπαγάνδα. Η παραπάνω - περί «αγιότατου ΝΑΤΟ» (!!!) - είναι η δήλωση την οποία έκανε χτες ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου και παρουσιάστηκε για να επικυρωθεί η απόφαση του Μπους να τον χρίσει ως τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκινά τη θητεία του με τη δήλωση ότι το ΝΑΤΟ είναι «αγιότατο»! Καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι (οι Αμερικανοί) συμφωνούν πως ο Πάουελ είναι ένας άξιος διάδοχος της Ολμπραιτ. Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο: Μετά από αυτή τη δήλωση του Πάουελ, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου και όσοι τέλος πάντων από τους κυβερνώντες έχουν εκφράσει τη «βεβαιότητά τους» προς τον ελληνικό λαό ότι οι ΗΠΑ θα «συμβάλουν θετικά» στη διερεύνηση από το ΝΑΤΟ του θέματος του «απεμπλουτισμένου ουρανίου», έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο;..

ΚΚΕ
Προειδοποιήσατε τους δημοσιογράφους;

  Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη

Στους κινδύνους στους οποίους εκτέθηκαν Ελληνες δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, με την οποία ζητείται απάντηση στο αν η κυβέρνηση είχε προβεί σε ενημέρωσή τους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το "Σύνδρομο του Κόλπου" και το επερχόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων", θανάσιμη απειλή απότοκος δύο βρώμικων πολέμων, είχαν ήδη πολλά θύματα ή κατά το επισήμως λεγόμενο, πολλές "παράπλευρες απώλειες". Ηδη εκτός των αμάχων στο Ιράκ, στη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία, στρατιωτικοί εμπλουτίζουν τον κατάλογο των θυμάτων της επόμενης μέρας των καταλοίπων των έξυπνων όπλων.

Ηδη στα θύματα του "αβλαβούς" κατά τους θύτες εμπλουτισμένου ουρανίου, καταγράφεται Γαλλίδα δημοσιογράφος, βετεράνος των αποστολών στα πεδία των "ανθρωπιστικών" πολέμων.

Επειδή μεγάλος αριθμός Ελλήνων δημοσιογράφων όλων των ΜΜΕ κάλυψε τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, το προσφυγικό δράμα στο Κόσσοβο κλπ., παραμένοντας μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ζώνες γνωστών αλλά όπως αποδεικνύεται άγνωστων κινδύνων, Ερωτάται ο υπουργός:

α) Αν ενημέρωσε τους Ελληνες δημοσιογράφους για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία τους, πέραν όσων ανελάμβαναν οι ίδιοι ως εκ φύσεως της αποστολής τους.

β) Αν τους παρείχε τις συμβουλές και ενδεχομένως τα μέσα αυτά καθ' αυτά προστασίας της υγείας τους, ανάλογα με εκείνα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι προσέφερε στους εθελοντές Ελληνες στρατιώτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ