Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πεθαίνουν, παραμορφώνονται και αρρωσταίνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι

Πόσο κοστίζει μια στρατιωτική - πολεμική χρήση ραδιενέργειας σαν αυτής στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, τον Πόλεμο του Κόλπου; Τι συνέπειες μπορεί να έχει ένα πυρηνικό ατύχημα (Τσέρνομπιλ) ή μια πυρηνική δοκιμή; Οι απαντήσεις έρχονται με τη μορφή εννιαψήφιων αριθμών και το κόστος αφορά κυρίως ανθρώπινες ζωές.

Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη ζωή τους ή έχουν παραμορφωθεί ή έχουν περάσει κάποια αρρώστια εξαιτίας της ραδιενέργειας. Αναλυτικότερα σημειώθηκαν 500 εκατομμύρια αποβολές, 5 εκατομμύρια θάνατοι νεογέννητων, 376 εκατομμύρια καρκίνοι νέου τύπου, 235 εκατομμύρια γενετικές βλάβες, 587 εκατομμύρια τερατογενέσεις και 5 εκατομμύρια διανοητικές καθυστερήσεις.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα - στα πλαίσια των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προληπτικής Ιατρικής - από την ομιλία της βιοπαθολόγου Μαρίας Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Απειλών, με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία - Επιδράσεις Χημικών και Ραδιενεργών όπλων» που θα παρουσιαστεί την Κυριακή.

Στα παραπάνω, τα οποία βασίζονται σε πρόσφατες έρευνες για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, δεν περιλαμβάνονται οι όποιες επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο, αφού είναι πολύ νωρίς ακόμη για να φανούν. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις στο Κόσσοβο θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από πέντε χρόνια!

Αλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν τα πορίσματα των ερευνών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σχετικά με το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, όπου σύμφωνα με αυτά το 36,4% των παιδιών κάτω των 4 ετών αναμένεται ότι θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί 225 νέες περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς. Οι Αμερικανοί βετεράνοι του Κόλπου αναφέρουν ότι μέχρι το 1994 εμφάνισαν οι ίδιοι ιδιόρρυθμα νοσήματα, ενώ το 67% των παιδιών τους γεννήθηκαν με σοβαρές ασθένειες, κυρίως λευχαιμία. Από ανεξάρτητους παρατηρητές, η αύξηση των λευχαιμιών στα παιδιά του Ιράκ έφθασε το 10%, οι τερατογενέσεις κατά 5% και μόνο τους 3 πρώτους μήνες από τους βομβαρδισμούς πέθαναν περίπου 50.000 παιδιά. Ενώ σύμφωνα με δύο Γερμανούς γιατρούς, τα παιδιά που επισκέπτονται τακτικά το Ιράκ τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζουν: σημαντική αύξηση μολυσματικών νόσων, σύνδρομα που μοιάζουν με AIDS, συχνή εμφάνιση γενικευμένου Ερπητα και Ζωστήρα, άγνωστο σύνδρομο που θυμίζει ύδρωπα και προκαλείται από νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, λευχαιμία, απλαστική αναιμία και νεοπλάσματα κακοήθη, γενετικές διαταραχές που παρατηρούνται και σε ζώα.

Ισως το καλύτερο σχόλιο σε όλα τα παραπάνω, να είναι η φράση ενός από τους κατοίκους του Rongelap, που «φιλοξένησαν» την πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ, στο Μπικίνι το 1950 - εκεί όπου οι γυναίκες μετά την έκρηξη υδρογονικής βόμβας ήταν στείρες για περίπου πέντε χρόνια - ο οποίος είχε πει: «Οι στατιστικές είναι οι άνθρωποι που σκουπίζουν τα δάκρυά τους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ