Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΕΡΒΙΑΣ
«Ενθύμιο» του ΝΑΤΟ το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Η μεταπολεμική καταστροφή της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το απεμπλουτισμένο ουράνιο μόλις άρχισε

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν χθες από οικολογικές οργανώσεις της Σερβίας για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συνεπεία των αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Οπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη η Μπ. Τομάσεβιτς και ο Μπ. Μπάμπιτς, η αύξηση του καρκίνου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σε σχέση με την προ των βομβαρδισμών περίοδο, υπολογίζεται στο 30%, ενώ στο Πάντσεβο υπάρχει αύξηση του ποσοστού αυτού κατά 500%! Πρόσθεσαν ότι, σύμφωνα με επίσημη αναφορά γιατρών από την Κόσοβσκα - Μητροβίτσα, που αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ, τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή αυξήθηκαν σε δύο χρόνια κατά 200%.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό στρατό, κατά την περίοδο των βομβαρδισμών, οι 31.000 βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που ρίχτηκαν, άφησαν πίσω τους 15 τόνους πυρηνικών αποβλήτων.

«Το ΝΑΤΟ μάς άφησε ως ενθύμιο το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο δε θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε πριν περάσουν 4-5 δισ. χρόνια. Κάθε πολίτης της χώρας μας είναι υποψήφιο θύμα από την τεράστια μόλυνση, που προκλήθηκε σαν αποτέλεσμα των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν, αλλά και από το βομβαρδισμό των διυλιστηρίων και των εργοστασίων πετροχημικών», δήλωσε η Μπ. Τομάσεβιτς. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στη Σερβία, σε αντίθεση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, δίνει καθησυχαστικά στοιχεία για τη μόλυνση. Μάλιστα, κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση για αναλγησία απέναντι στο τεράστιο οικολογικό πρόβλημα, γεγονός που αποδεικνύεται από την απόφασή της να καταργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Μπ. Μπάμπιτς ανέφερε ότι μετά τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στο Σαράγεβο μεταφέρθηκαν από τη συνοικία Χατζίτζι της πόλης στο Μπραντούκα της Σερβίας 5.000 άτομα. Μετά από 5 χρόνια, 500 από αυτούς έχουν πεθάνει από καρκίνο, λευχαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης επισήμαναν ότι όσο περνάει ο καιρός οι επιπτώσεις θα γίνονται όλο και πιο τραγικές για τη Βαλκανική. Απλώς τώρα, πρόσθεσαν, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, για να μην υποστούν τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής τους να στηρίξουν τους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς. «Να σκεφτόμαστε την αυτοδιάλυση του ΝΑΤΟ, τι το χρειαζόμαστε; Να φύγουν τώρα οι αμερικανικές βάσεις!», δήλωσε ο Αλ. Γεωργόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ