Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Ηπρόσφατη κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων νεολαίας από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντική. Αντανακλά κάτι που διαφαίνεται όλο και πιο καθαρά τα τελευταία δυο χρόνια: ωριμάζει σε περισσότερες οργανώσεις η ιδέα και η απαίτηση πιο πρακτικών μορφών κοινής ή συγκλίνουσας δράσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι κοινές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική σε διμερές, αλλά και πολυμερές επίπεδο. Να θυμίσουμε την περσινή ανακοίνωση των εφτά ευρωπαϊκών οργανώσεων για τη Σύνοδο της ΕΕ στη Λισαβόνα, το συντονισμό Κομμουνιστικών Νεολαιών για τις διαδηλώσεις της Πράγας, αλλά και την πολύ σημαντική πρωτοβουλία των δώδεκα οργανώσεων από Ευρώπη και Β. Αμερική κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία, όπου στη βάση της «κοινής έκκλησης προς τη νεολαία» οργανώθηκαν συγκλίνουσες κινητοποιήσεις στις διάφορες χώρες, την ίδια χρονική περίοδο.

Σε αυτή την ελπιδοφόρα τάση που διαγράφεται, η συμβολή της ΠΟΔΝ είναι αναμφίβολα σημαντική. Σταθεροποιώντας τη δομή και τις καταστατικές της λειτουργίες, αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, συνάντησης, συζήτησης και ανταλλαγής πείρας κομμουνιστικών και αριστερών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα σημαντικό βήμα εμπρός που μπορεί να γίνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ιδέα της ανακοίνωσης προέκυψε στη συζήτηση της περιφέρειας της Ευρώπης και Β. Αμερικής αυτό τον μήνα στην Κύπρο.

Η απόφαση, που επίσης πάρθηκε στην Κύπρο, να είναι ο Μάρτης μήνας πανευρωπαϊκής δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της καμπάνιας της ΠΟΔΝ για τη διάλυσή του, βάζει όλες τις οργανώσεις, και την ΚΝΕ, μπροστά σε σημαντικές ευθύνες. Ο ουσιαστικός συντονισμός, πέρα από την ανάπτυξη των κινημάτων σε κάθε χώρα, απαιτεί παράλληλα τη φροντίδα να δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη και να εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο η σχέση εθνικού - διεθνικού στην πάλη της νεολαίας. Τα ζητήματα του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού, των μισθοφόρων, των πυρηνικών, των εξοπλισμών είναι θέματα που και μπορούν, αλλά και πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της κοινής πάλης.

ΗΚΝΕ θα καταθέσει συγκεκριμένα τη συμβολή και την προσπάθειά της, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για να προωθηθούν κοινές πρακτικές πρωτοβουλίες σε αυτά τα πλαίσια, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, δίνοντας το μάχιμο στίγμα της δυναμικής που έχει η διεθνής αντιιμπεριαλιστική πάλη της νεολαίας.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ