Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΗΕ
Στοιχεία που ενοχοποιούν το ΝΑΤΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Παρά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, ο σάλος που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη η επικινδυνότητα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν κατευνάζει αλλά φουντώνει. Χτες, ο προεδρεύων της ομάδας ειδικών του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Γενεύη, που είχε μεταβεί πρόσφατα για έρευνες στο Κοσσυφοπέδιο, άφησε σαφείς αιχμές για δύο σοβαρά στοιχεία, που αφορούν την ακριβή σύνθεση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... Πρώτον, σε εργαστηριακές έρευνες, που διενεργήθηκαν από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, εντοπίστηκαν ίχνη εμπλουτισμένου - και όχι απεμπλουτισμένου...- ουρανίου, που προέρχονταν - ως είθισται - από τα απόβλητα πυρηνικών εργοστασίων. Δεύτερον, υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου να περιέχουν και στοιχεία πλουτώνιου, το οποίο είναι 200.000 πιο ραδιενεργό και έχει ένα εκατομμύριο υψηλότερη ραδιο-τοξικότητα από το ουράνιο. Εάν αυτά τα δύο στοιχεία αποδειχτούν, τότε ίσως πλησιάζει η εποχή που το ΝΑΤΟ θα αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει το τροπάριο της «αθωότητας» των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και της «ανυπαρξίας οιασδήποτε σχέσης» ανάμεσα στη χρήση αυτών των όπλων και της εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών και επιπλοκών στην υγεία του ανθρώπου.

Το ίδιο 24ωρο, η γερμανική κυβέρνηση καλούσε εκτάκτως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, προκειμένου «να δώσει άμεσα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσιγκτον για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου». Ο υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ φέρεται πως δήλωσε σιβυλλικά χτες το απόγευμα:«Δεν μπορεί να μην έχουν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες». Προ των δηλώσεων Σάρπινγκ είχε προηγηθεί εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου «ARD Monitor» που ανέφερε ότι έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου σημειώνουν την πιθανότητα ύπαρξης πλουτωνίου στα όπλα αυτά...

Ιχνη «εμπλουτισμένου ουρανίου» και ίσως και πλουτώνιου!

Ενδιαφέρον αρχίζουν να αποκτούν τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών, που αφορούν τα δείγματα πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου που πάρθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο από ομάδα ειδικών του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (U.N. Ε.P.)

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο προεδρεύων του U.N. Ε.P., Πέκα Χααβίστο, οι έρευνες εντόπισαν «αμυδρά στοιχεία ουρανίου-236», το οποίο δε βρίσκεται στη φύση αλλά βρίσκεται στα εμπλουτισμένα απόβλητα πυρηνικών εργοστασίων. «Ενα μέρος, ένα πολύ μικρό μέρος περιλαμβάνει ανακυκλωμένα και επεξεργασμένα πυρηνικά υλικά που προέρχονται από πυρηνικούς αντιδραστήρες» είπε ο Χααβίστο, σημειώνοντας ωστόσο πως η περιεκτικότητα ουρανίου-236 στα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου «είναι τόσο μικρή που δεν αλλάζει τη μέχρι τώρα εικόνα των επιπτώσεων ραδιενέργειας».

Ο Χααβίστο είπε πως τα Ηνωμένα ΕΘνη αναμένουν τα αποτελέσματα ερευνών που διενεργούνται από άλλα ευρωπαϊκά εργαστήρια.

Τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν την ύπαρξη ουρανίου-236 και «ίσως μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης πλουτωνίου» ανακοινώθηκαν από τις έρευνες που διενήργησε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προεδρεύοντος του «U.N. Ε.P.» περί «στοιχείων που δεν αλλάζουν τη μέχρι τώρα εικόνα των επιπτώσεων της ακτινοβολίας», επιστήμονες του Ελβετικού Τεχνολογικού Ινστιτούτο εξέφρασαν άλλη, πιο ανησυχητική, άποψη.

«Δεν είναι μυστικό πως μετά το διαχωρισμό του πλουτωνίου από το ουράνιο, μένουν πάντα ίχνη πλουτωνίου», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο προσθέτοντας πως «είναι πολύ πιθανό ίχνη πλουτωνίου να περιέχονται στα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου». Επιστήμονες του ίδιου ινστιτούτου σημείωσαν πως το πλουτώνιο είναι 200.000 πιο ραδιενεργό από το ουράνιο και πως η ραδιοτοξικότητά του είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλή. Ακόμη και ένα χιλιοστό γραμμαρίου πλουτωνίου στους πνεύμονες θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως όγκους σε οστά και πνεύμονες... Πάντως, ο πρόεδρος του εργαστηρίου, Μπερνάρ Μπρουνέρ, ερωτηθείς από το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες δήλωσε πως «οι μέχρι τώρα έρευνες δε δείχνουν ίχνη πλουτωνίου».

Αργότερα, χτες βράδυ δημοσιοποιήθηκε επιστολή που φέρει τη σφραγίδα του ΟΗΕ και η οποία απεστάλη εκτάκτως στο πάσης φύσης προσωπικό του οργανισμού που υπηρετεί σε «όσες περιοχές χρησιμοποιήθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου», καλώντας το «να μη χειριστεί, κατά κανέναν τρόπο και σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε υπολείμματα τέτοιων όπλων».

Νωρίτερα, εκπομπή του κρατικού γερμανικού καναλιού «ARD Monitor» επιβεβαίωνε την ύπαρξη πλουτωνίου στα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, επικαλούμενο εκθέσεις του αμερικανικού Πενταγώνου. Στη σχετική εκπομπή του καναλιού υπάρχουν δηλώσεις ειδικών που επισημαίνουν πως ίχνη πλουτωνίου σ' αυτά τα όπλα, ενδεχομένως να οφείλονται και σε εσφαλμένη επεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων, από τα οποία λαμβάνεται το απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Μ' αφορμή όχι μόνον τις αποκαλύψεις του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και το γενικότερο θόρυβο που έχει προκληθεί στη Γερμανία από τα πεπραγμένα και μη της κυβέρνησης, το Βερολίνο ανακοίνωσε χτες βράδυ πως εκλήθη εκτάκτως ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις αλλά και «όλες τις πληροφορίες» που διαθέτει για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, φάνηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος από τη μέχρι τώρα στάση της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του «για το γεγονός πως δεν έχουν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες». «Γκρίνια», που ως γνωστόν, είχε ακουστεί και κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Τώρα το ΝΑΤΟ παραδέχεται την ύπαρξη «και πλουτωνίου»...

Το ΝΑΤΟ χτες παραδέχτηκε αφ' ενός πως ενυπάρχουν «μερικά ίχνη ποσοτήτων πλουτωνίου, νεπτόνιου και αμερίκιου» στα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά πως «αυτά δεν προκαλούν σχεδόν καμία σημαντική επιπρόσθετη ραδιενεργό ακτινοβολία». Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα παραπάνω, επικαλούμενος εκθέσεις και έρευνες που διενεργήθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αμυνας της ίδιας χώρας τον περασμένο Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με σχετική ΝΑΤΟική ανακοίνωση: «από την άποψη της ραδιενέργειας, η δια-ουρανική μόλυνση του απεμπλουτισμένου ουρανίου σ' αυτά τα όπλα δίνει ένα επιπρόσθετο ποσοστό της τάξης του 0,8% στη δόση ραδιενέργειας που προέρχεται από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Οι επιστήμονες θωρούν πως αυτό δεν είναι σημαντικό εάν σκεφτεί κανείς τον πολύ χαμηλό ραδιενεργό κίνδυνο που σχετίζεται με το πρωτογενές υλικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και χρόνια φωτογραφίζουν το έγκλημα εκθέσεις και ειδικοί...(2002-07-06 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε Λαγκαδά και Βέροια(2001-04-03 00:00:00.0)
Πεδία δοκιμών οι πλάτες των λαών(2001-01-21 00:00:00.0)
Κυνικό το ΝΑΤΟ για την ύπαρξη πλουτωνίου(2001-01-19 00:00:00.0)
Αποδείξεις για τις συνέπειες του «Συνδρόμου των Βαλκανίων»(2001-01-17 00:00:00.0)
Γνώριζαν και πρότειναν «προληπτικά μέτρα»...(2001-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ