Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Εδώ και χρόνια φωτογραφίζουν το έγκλημα εκθέσεις και ειδικοί...
  • Εως πρότινος, μυστικές εκθέσεις του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού κατέγραφαν τους κινδύνους, που οι κυβερνήσεις δημόσια δεν παραδέχονται!
  • Αν τα θύματα μεταξύ στρατιωτών του ΝΑΤΟ είναι δεκάδες, κανείς δεν τολμά να σκεφτεί τις τραγικές συνέπειες για τους λαούς του Ιράκ, της Βοσνίας, της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η γη των οποίων έχει μολυνθεί για τρία δισεκατομμύρια χρόνια...

Το Γενάρη του 2001, ο 41χρονος Κέβιν Ρούντλαντ, πρώην μηχανικός του βρετανικού στρατού, που υπηρέτησε στη Βοσνία απ' το Δεκέμβρη του '95 έως τον Απρίλη του '96, αποκάλυπτε στο βρετανικό Τύπο πως λίγους μήνες μετά την επιστροφή του στο πάτριο έδαφος άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά του, να σαπίζουν τα δόντια του και να υποφέρει απ' το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, από οστεοπόρωση και εντερικές διαταραχές. Ο Ρούντλαντ είχε τότε πει: «Πρέπει να είμαι απ' τους πρώτους σ' αυτή τη χώρα που πέφτω θύμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν πολύ περισσότεροι που δεν έχουν φανερώσει το πρόβλημά τους ή δεν το γνωρίζουν ακόμη!».

Υστερα απ' αυτές τις πρώτες μέρες του Γενάρη του 2001, τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με τις επιπτώσεις των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στους στρατιώτες πολυεθνικών αποστολών άρχισαν να παίρνουν φωτιά... Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα πληροφοριών, γνωστοποιήθηκε πως αρκετοί Ιταλοί, Βρετανοί, Βέλγοι, Πορτογάλοι και Γάλλοι στρατιώτες, που υπηρέτησαν σε πολυεθνικές αποστολές του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και Σέρβοι στρατιώτες που πολέμησαν στις ζώνες πυρός, έπεσαν θύματα της χρήσης ΝΑΤΟικών όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Τότε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είχε προτείνει μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο πως «πρέπει να γίνουν άμεσα επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων με τις κυβερνήσεις της Βοσνίας και της Σερβίας, προκειμένου να συζητηθεί η μόλυνση και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου»... Η έμμεση παραδοχή του Πρόντι για την επικινδυνότητα των εγκληματικών ΝΑΤΟικών όπλων πήρε, τότε, τις διαστάσεις «είδησης», καθώς οι ΝΑΤΟικοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντιζαν να σκορπίζουν στάχτη στα μάτια των λαών, προφασιζόμενοι πως είναι «αντιεπιστημονικό» (!) να συνδέει κανείς τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου (τη χρήση των οποίων, αρχικά, δεν παραδέχονταν!) με τις διάφορες μορφές καρκίνου απ' τους οποίους υποφέρουν και έχασαν τη ζωή τους στρατιώτες των χωρών τους στα κατά καιρούς πεδία στρατιωτικών επεμβάσεων!

Κι όμως, το έγκλημα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου είχε φανεί απ' τον καιρό του πολέμου στον Κόλπο, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) θύματα όχι μόνο μεταξύ των Αμερικανών, Βρετανών και άλλων εθνικοτήτων στρατιωτών αλλά (πολύ περισσότερο!) μεταξύ του ντόπιου άμαχου πληθυσμού!

Αλλωστε, το 1998, το Ιδρυμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του αμερικανικού στρατού είχε επισημάνει σε έκθεσή του πως «όταν το απεμπλουτισμένο ουράνιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε έχει τη δυνατότητα να προκαλεί γενικευμένες σοβαρές ιατρικές συνέπειες». Η έκθεση είχε σαφέστατα καταδείξει πως οι επιπτώσεις απ' τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ανθρώπινο οργανισμό «είναι και χημικές και ακτινολογικές» και ότι «στρατιωτικό προσωπικό που βρισκόταν εντός ή πλησίον οχημάτων που εβλήθησαν από πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου εκτέθηκαν πολλαπλώς και σε σημαντικό βαθμό»!

Δεν ήταν η μοναδική τέτοια έκθεση. Σε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο του βρετανικού Πενταγώνου, που χρονολογείται από το Μάρτη του 1997, αναφέρεται ότι οι στρατιώτες που εργάζονται μέσα σε οχήματα, τα οποία έχουν χτυπηθεί από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, εκτίθενται σε επίπεδα ουρανίου, μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερα από το αποδεκτό. Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται: «Μολονότι η χημική τοξικότητα είναι μικρή, ενδέχεται να υπάρχει τοπική βλάβη από ακτινοβολία στον πνεύμονα, που θα οδηγήσει σε καρκίνο».

Στην επικινδυνότητα αυτών των όπλων είχε αναφερθεί και περσινή έκθεση ειδικής περιβαλλοντικής επιτροπής του ΟΗΕ...

Τραγικά, μα άγνωστα, θύματα μεταξύ αμάχων!

Τον Αύγουστο του 1999, λίγους μήνες μετά τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Ρότζερ Κόγκχιλ, Βρετανός επιστήμονας ειδικός πάνω στις επιπτώσεις χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου ή και πλουτωνίου και διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου στο Γκγουέντ της Ουαλίας, προέβλεπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο: «Τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που έριξαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Α-10 στο Κοσσυφοπέδιο είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε τουλάχιστον 10.000 θανάσιμα κρούσματα καρκίνου»!

Στις 4 του Γενάρη του 2001, η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση ενός νέου συνδρόμου των Βαλκανίων, αντίστοιχο με το «σύνδρομο του Κόλπου», οι επιπτώσεις του οποίου θα εκδηλωθούν πλήρως μετά από δέκα χρόνια!

Αναφέροντας ως συνέπειες των ΝΑΤΟικών όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου νευρολογικές βλάβες, γενετικές ανωμαλίες (στειρότητα, τερατογενέσεις κ.ά.), λευχαιμίες, η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία υπογράμμιζε: «Δε μας απασχολεί μόνον η υγεία των στρατιωτών, αλλά κυρίως των αμάχων Σέρβων και Κοσσοβάρων, που υπέστησαν με αυτά τα όπλα την αληθινή γενοκτονία... Τι θα γίνει με τους ανθρώπους, που ζουν στις μολυσμένες περιοχές, που έχουν εκεί τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, αφού η επίδραση του ραδιενεργού αυτού στοιχείου διαρκεί για 3 δισ. χρόνια!».

Τον Οκτώβρη του 2000, η Γιουγκοσλάβα γιατρός Ζόρα Ζούνιτς, ειδικευμένη σε θέματα Πυρηνικής Ιατρικής και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Επιστημών «Βίνκα» στη Γιουγκοσλαβία, παρουσίασε έρευνα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο επισημαίνοντας πως μόνον «απ' το 2005 και έπειτα θα μπορούμε να κάνουμε τους πρώτους ουσιαστικούς απολογισμούς» για τα θύματα μεταξύ του αμάχου πληθυσμού...

Η Ζούνιτς θύμισε τις ποσότητες ουρανίου και τις περιοχές της πατρίδας της που μολύνθηκαν απ' τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά την περίοδο 24/3/1999 έως 10/6/1999. Κατοικημένες και αγροτικές περιοχές, μεταξύ άλλων του Μπουγάνοβατς, του Πρίζρεν, της Λούστιτσα, μολύνθηκαν με πυρομαχικά συνολικής ποσότητας περίπου ενάμιση τόνου απεμπλουτισμένου ουρανίου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ