Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Περί τους 20.000 Ελληνες έχουν εκτεθεί

Εναν πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, επαγγελματίες οπλίτες, αλλά και στρατεύσιμοι οπλίτες που περιοδικά υπηρέτησαν στα ελληνικά εκστρατευτικά σώματα σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας - αφορά η υπόθεση της ραδιενεργού μόλυνσης που προκάλεσαν στις περιοχές αυτές οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Ο συνολικός αριθμός του ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού που περιοδικά υπηρέτησε ειδικά σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία πλησιάζει τις 20.000 άνδρες, αλλά και ορισμένες γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, που σήμερα είναι περίπου 1.400 άτομα - έφθασε κάποιες στιγμές και τους 2.000 - αντικαθίσταται ανά ένα εξάμηνο, κατά μέσο όρο, από το καλοκαίρι του 1999 με καινούριους. Το ίδιο και η Ελληνική Δύναμη Βοσνίας, που σήμερα είναι 120 άτομα, ωστόσο από το 1996 που υπηρετεί εκεί υπήρχαν περίοδοι που ξεπέρασαν τα 300 άτομα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στο Αφγανιστάν και είναι 128 άτομα στην Καμπούλ, καθώς και τα 55 άτομα που βρίσκονται στο Καράτσι του Πακιστάν. Επίσης σήμερα υπηρετούν στην Αλβανία περίπου 100 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένας μικρός αριθμός παραμένει και στα Σκόπια.

Ολος αυτός ο κόσμος, αλλά και οι οικογένειες του ζουν με το φόβο και την αμφιβολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξέσπασε πέρσι για πρώτη φορά ο θόρυβος για τις επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνια των ΝΑΤΟικών βομβών και βλημάτων, ήταν τόσο μαζικές οι αιτήσεις για επαναπατρισμό, που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή των μονίμων στελεχών στις ελληνικές στρατιωτικές αποστολές του εξωτερικού είναι υποχρεωτική και εκδόθηκε σχετική διαταγή του ΓΕΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ