Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πετύχαμε αλλά μένουμε»

Για μήνες θα μείνει ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη, προαναγγέλλει ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, παρά τη «διάλυση της υποδομής των τρομοκρατών», που διαλαλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Μέρος του τοπίου» έχουν καταντήσει τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

«Μέρος του τοπίου» έχουν καταντήσει τα ισραηλινά τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Δ. Οχθη», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, του οποίου η θητεία λήγει συντόμως. Μάλιστα, ο Σαούλ Μοφάζ εξηγεί και σε ποιες κινήσεις έχει, ήδη, προχωρήσει η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να διασφαλίσει, πρακτικά, την κατοχή. Ολα αυτά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θριαμβολογούσε για το γεγονός ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, οδηγήσει σε πλήρη εξολόθρευση της τεχνικής υποδομής των καμικάζι και ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο» του στα κατεχόμενα.

Καλώντας επιπλέον εφέδρους, αλλά και αγοράζοντας ποικίλο οπλισμό από τις εσωτερικές βιομηχανίες όπλων αποφάσισε η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία να αντιμετωπίσει τις «αυξημένες ανάγκες της». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μοφάζ εκτίμησε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα «θα χρειαστεί να μείνουν στη Δ. Οχθη τουλάχιστον για μήνες». Γι' αυτό και, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, αποφασίστηκε η κάλυψη αναγκών από την εγχώρια βιομηχανία όπλων, καθώς καταγράφονται «καθυστερήσεις στις παραλαβές από τις ευρωπαϊκές χώρες, που το Ισραήλ εκτιμά ότι το πράττουν επίτηδες». Επιπλέον, ο Μοφάζ μίλησε για «αναπόφευκτα δυστυχώς, διπλό μέτωπο: και την Π. Αρχή και τις επιθέσεις στα σύνορα με το Λίβανο». Παρ' όλα αυτά, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν πετύχει την εξάρθρωση του τεχνικού δικτύου των τρομοκρατών στη Δ. Οχθη», τονίζοντας ότι ηγετικά στελέχη, εκπαιδευτές καμικάζι, κατασκευαστές βομβών, αλλά και εκρηκτικά και τεχνικά υλικά των Χαμάς - Τζιχάντ είτε σκοτώθηκαν είτε συνελήφθησαν. Συμπλήρωσε ότι «παραμένει η πρόθεση». Τους ισχυρισμούς του Γκισίν διέψευδε ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Γάζα.

Αραφάτ «δείχνει» ξένες δυνάμεις

Να δώσει τέλος στη σύγχυση επιχείρησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επισημοποιώντας την απομάκρυνση του Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής Προληπτικής Ασφαλείας στη Δ. Οχθη, και την αντικατάστασή του από τον πρώην κυβερνήτη της Τζενίν, Ζουχάιρ αλ Μανάσρεχ. Μάλιστα, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως σοβαρή υποβάθμιση φέρεται να προσέφερε στον Ραγιούμπ, το κυβερνείο της Τζενίν. Οι τριβές συνεχίζονται καθώς ο Ραγιούμπ φέρεται να αρνήθηκε τη νέα θέση, ενώ αξιωματούχοι των Προληπτικών Δυνάμεων απειλούν με παραίτηση, εφόσον απομακρυνθεί.

Παράλληλα, ο Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, φέρεται να κατονόμασε το Σουδάν και την Υεμένη, ως τις χώρες που στηρίζουν τους καμικάζι αυτοκτονίας σε αντίθεση με τις εντολές του. Αυτό διέρρευσε μετά από συνάντηση με τον Πιέρο Φασίνο, ηγέτη του ιταλικού κόμματος «Δημοκράτες της Αριστεράς».

Εργα κατοχικών δυνάμεων

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην κηδεία των δύο θυμάτων της έκρηξης που σημειώθηκε σε λευκή «Μερσεντές», κοντά στον καταυλισμό Σαατί, στην πόλη της Γάζας, αργά την Πέμπτη. Αν και παραμένει άγνωστη η αιτία της ανατίναξης, όλα «δείχνουν» δολοφονία ακριβείας, καθώς ο ένας επιβάτης κατονομάστηκε ως Τζιχάντ Αμερίν, τοπικός ηγέτης των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 3 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όταν ο στρατός έπληξε ταξί, έξω από τη Νάμπλους, αν και δε φαίνεται να υπήρχε σοβαρός λόγος. Ταυτοχρόνως, ανακοινώθηκαν 21 συλλήψεις «υπόπτων» στη Δ. Οχθη, εκ των οποίων οι 3 στην Ιεριχώ, στη μοναδική, μέχρι στιγμής, παλαιστινιακή πόλη που παραμένει εκτός κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ