Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες «υπό το βάρος» του σχεδίου

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στον Ιρακινό ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, με θέμα την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Οι δύο άνδρες μίλησαν για «πρόοδο», που, όμως, δεν ήταν αρκετή ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και συναίνεσαν στη συνέχιση των, μεταξύ τους, συνομιλιών χωρίς να προσδιοριστεί ο χρόνος. Ο Ανάν δήλωσε ότι ο Σάμπρι έπρεπε να έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις στη Βαγδάτη, ενώ διπλωμάτες διέρρεαν ότι το Ιράκ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Εντούτοις, για πολλούς αναλυτές καθοριστικός παράγοντας στην κατάρρευση των σημαντικότατων συνομιλιών ήταν το χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής «Νιου Γιορκ Τάιμς», όπου παρουσιάζεται ένα πρώτο επεξεργασμένο σχέδιο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ διέψευσε ότι το δημοσίευμα είχε κάποιο ρόλο, αλλά είναι γνωστό ότι η Βαγδάτη ζητά εγγυήσεις από τον ΟΗΕ για τη μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο, που εκπονήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση στη Φλώριδα, προβλέπει συντονισμένη επίθεση από αέρος, εδάφους και θαλάσσης και από βορρά, νότο και δύση. Προκειμένου να υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να εισβάλλουν στο Ιράκ, πιθανότατα από το Κουβέιτ, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες και στρατιώτες, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, που θα πρέπει να σταθμεύουν σε τουλάχιστον 8 χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Κατάρ και η Τουρκία.

Οι πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «προπαρασκευαστικό σχέδιο» και συμπληρώνουν ότι δεν έχουν γίνει επαφές ακόμη με τις χώρες που εμπλέκονται. Παρ' όλα αυτά, για το θέμα της επίθεσης στο Ιράκ φέρεται να συζήτησαν, στις 19 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπους και ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, ενώ κατά πολλούς αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης περιοδείας του υπ. Αμυνας, Ράμσφελντ, στα αμερικανικά στρατόπεδα στο Κουβέιτ και στις θέσεις του 5ου στόλου, στο Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ