Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματοβαμμένη εθνική επέτειος

Η αγορά, όπου έγινε η έκρηξη

Associated Press

Η αγορά, όπου έγινε η έκρηξη
ΑΛΓΕΡΙ.-

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε, χθες νωρίς το πρωί, σε υπαίθρια αγορά στην πόλη Λάρμπα, 25 χλμ. νοτιοανατολικά του Αλγερίου. Ο τελικός απολογισμός των αλγερινών αρχών αναφέρει 30 νεκρούς και 36 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αγρότες της γύρω περιοχής που είχαν μεταβεί στην πόλη για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να προσπαθήσουν κάπως να βελτιώσουν την άθλια οικονομική τους κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από σωρό σκουπιδιών και εξερράγη την ώρα που η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο. Ορισμένες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι λίγη ώρα αργότερα έκρηξη σημειώθηκε και στην παραλία Ατζούρ, 25 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, προκαλώντας πανικό, αλλά όχι θύματα. Η πολύνεκρη επίθεση, για την οποία ως συνήθως δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, σημειώνεται εντός της ευρύτερης περιοχής, που συχνά αποκαλείται «τρίγωνο του θανάτου», καθώς ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια είχε αποτελέσει στόχο αλλεπάλληλων αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων, που αποδίδονται στους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Εντούτοις, μόλις πριν από τρεις μέρες, και ενόψει των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που λάμβαναν οι αλγερινές αρχές για τη χθεσινή 40ή επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας, ο αρχηγός του αλγερινού ΓΕΣ, Μοχάμεντ Λαμάρι, δήλωνε ικανοποιημένος, «γιατί σε μεγάλο μέρος της χώρας έχουμε νικήσει τους ισλαμιστές και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας». Δυστυχώς, η πρώτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται ανήμερα στην αλγερινή εθνική επέτειο, την τελευταία δεκαετία των αιματηρών συγκρούσεων με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, έγινε ακριβώς στην περιοχή που οι αρχές θεωρούσαν «καθαρή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ