Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
«Αναδιατάξεις μέσα στο μοντέλο εξουσίας»

Συνταγματική αναθεώρηση στην κατεύθυνση του «προοδευτικού εκσυγχρονισμού» πρότεινε χτες στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Με την ομιλία του, μακριά από κάθε λογική συσχετισμού των συνταγματικών διατάξεων με την ταξική δομή της κοινωνίας, ζήτησε αλλαγές στο ισχύον μοντέλο εξουσίας.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «θα έπρεπε αντί το πολιτικό σύστημα να εξωραΐζει την εικόνα του, να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα», όμως -όπως είπε- «δυστυχώς υπάρχει η πρακτική των κοπτικών των ραπτικών και των επιδιορθώσεων» σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε νέες μυθολογίες και μοιρολατρίες. Το θέμα δεν είναι να θεσμοθετηθούν οι κάνονες της αγοράς», ζητώντας «να μη γίνει αξία το "πάμε όπου πάνε τα πράγματα"», αλλά «πώς θα ρυθμιστεί και πώς θα ελεγχθεί αυτή η πραγματικότητα». Σημείωσε ότι «η αναθεώρηση θα έπρεπε να ανοίγει μέτωπα ριζοσπαστικών αλλαγών» και όχι «πολιτικό νοικοκύρεμα του δικομματικού μοντέλου», αναρωτώμενος «ποια είναι η ιδεολογία της αναθεώρησης;», αφού «είναι άλλο πράγμα ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των δεδομένων του δικομματισμού και εντελώς διαφορετικό πράγμα ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός». Ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός, σημείωσε, απαιτεί «τομές και αναδιατάξεις μέσα στο μοντέλο εξουσίας», αφού «μιλάμε για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η πολιτική και η κοινωνία», σημειώνοντας ότι παρατηρείται «πολιτική απάθεια και ιδεολογικό κενό», χωρίς το «συμβολισμό εναλλακτικών προοδευτικών λύσεων» στο νέο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ΣΥΝ ο εισηγητής του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ» για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «αποτελούσε δυνατότητα να υπάρξουν οι θεσμικές αλλαγές για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης του τόπου και της λειτουργίας της δημοκρατίας. Η προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αναθεώρηση είναι δειλή και περιορισμένη. Δε θίγει τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης που τροφοδοτεί την κρατική εξουσία», προσθέτοντας ότι «ήταν αναγκαία η ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και η διεύρυνση της λειτουργίας του με νέους θεσμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ