Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ακόμα πιο συντηρητικά...

Ιδιωτικά πανεπιστήμια ζήτησε στην παρέμβασή του ο Κ. Καραμανλής

Η συμπόρευση με την κυβερνητική πλειοψηφία και η πίεση σε ακόμα πιο νεοσυντηρητικές επιλογές στη συνταγματική αναθεώρηση, παρά τη φραστική επιθετικότητά του προς την κυβέρνηση, ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής παρέμβασης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, σημείωσε, αναφερόμενος προφανώς στη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, ότι σχετικά με την αναθεώρηση «από εμάς δεν τίθεται κανένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της παιδείας ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι «απορρίφθηκε η πρότασή μας για την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αφέθηκε έτσι σε εκκρεμότητα ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα με ορατό, πέραν των άλλων, το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι με τις επιταγές του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη γι' αυτή την αναχρονιστική και αρνητική στάση, η οποία, αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι παραμένει δέσμια των δογματισμών και των αγκυλώσεων του παρελθόντος της».

Αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα, ο Κ. Καραμανλής επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του για «δωρεάν παραχώρηση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα, για την προβολή των θέσεών τους, με παράλληλη απαγόρευση της αγοράς άλλου χρόνου», καθώς και «της αρμοδιότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ελέγχει τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών». Οσον αφορά στη διαφάνεια των ηλεκτρονικών ΜΜΕ σημείωσε ότι «θεωρούμε επιβεβλημένη την απαγόρευση της όσμωσης ιδιοκτησίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ με την ιδιοκτησία των επιχειρήσεων εκείνων που συνάπτουν με το δημόσιο συμβάσεις έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών. Η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαπλοκή, δεν πρόκειται να δεχτεί θεσμικές εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την έκταση ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων αυτών, που πρέπει να φτάνει μέχρι φυσικού προσώπου».

Ιδιαίτερα για το θέμα της διαπλοκής, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι «εκδηλώνεται μια αδίσταχτη απόπειρα ποδηγέτησης της πολιτικής ζωής. Κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις υποβάλλονται και επιβάλλονται στην Κυβέρνηση από εξωθεσμικούς παράγοντες. Η άσκηση της εξουσίας διολισθαίνει από τα θεσμικά κέντρα σε εξωθεσμικά παράκεντρα. Διαμορφώνεται μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση αλληλεξάρτησης μεταξύ πολιτικής, οικονομικής ισχύος και διαμορφωτών της κοινής γνώμης, που συγκρούεται με τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, που πλήττει την αναπτυξιακή διαδικασία και τα συμφέροντα των φορολογούμενων, καταναλωτών και επιχειρηματιών, που αποβαίνει σε βάρος της δημοκρατίας και φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία».

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης

Για «άτολμη αναθεώρηση» έκανε λόγο στην παρέμβασή του χτες ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι «εξακολουθούμε να κατατρεχόμαστε από ξεπερασμένα ιδεολογικά συμπλέγματα και προκαταλήψεις». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ρυθμιστικό του ρόλο».

Στο θέμα των δασικών εκτάσεων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του - όπως ήταν αναμενόμενο - ο Κ. Μητσοτάκης. Οπως είπε, «έχω την αίσθηση ότι μείναμε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει μια βαθιά τομή», τονίζοντας ότι «ο παραλογισμός, να ισούται με το δάσος το 49% της ελληνικής γης, πρέπει να λήξει», τασσόμενος υπέρ του να υπάρξει διάκριση και «διάφορη προστασία» ανάμεσα στο πραγματικό δάσος και τη δασική έκταση, «το θυμάρι και τα βράχια», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ