Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Θεσμοθετείται η επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την εκτίμηση ότι το Σύνταγμα ήταν και είναι συντηρητικό και κατοχυρώνει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, θεσμοθετεί την υποτέλεια και την υποταγή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, άρχισε την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Το Σύνταγμα, είπε, ρυθμίζει μία περιορισμένη λαϊκή κυριαρχία με αφυδατωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και θεσμούς που απέχουν πολύ από το να έχουν ένα ουσιαστικό δημοκρατικό και λαϊκό περιεχόμενο. Ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι παρόμοιες εκτιμήσεις είχε και το ΠΑΣΟΚ, όταν η Βουλή ασχολούνταν με το Σύνταγμα του 1975 και γι' αυτό τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από τη Βουλή, καταγγέλλοντας το Σύνταγμα που ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

Το Σύνταγμα πράγματι χρειάζεται αναθεώρηση, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, αλλά σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. «Χρειάζονται, τόνισε, τομές και σοβαρότατες ριζικές αλλαγές. Εμείς κάναμε τέτοιες προτάσεις που δεν έγιναν δεκτές. Τέτοια αναθεώρηση με τέτοιες αλλαγές προς προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά δυστυχώς η κυβερνητική πλειοψηφία και η αξιωματική αντιπολίτευση τα έχουν βρει σε αντίθετη κατεύθυνση».

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι πολλές από τις διατάξεις που ψηφίζονται είναι προς χειρότερη κατεύθυνση και οδηγούν σε οπισθοδρόμηση, γίνονται πιο αντιδραστικές. Σε άλλες διατάξεις γίνονται φραστικές βελτιώσεις, αλλά η πρακτική είναι αντίθετη με αυτά που λέει το Σύνταγμα.

Ανέφερε δε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Από τη μία βελτιώνεται η διάταξη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά την ίδια στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ψηφίσει τη συμφωνία ΣΕΝΓΚΕΝ που καθιερώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Επίσης βελτιώνονται φραστικά οι διατάξεις για το δικαίωμα στην πληροφόρηση, αλλά τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια φιμώνουν κάθε μη αρεστή στην κυρίαρχη λογική φωνή.

Πάμε προς τα πίσω

Η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος και σημείωσε:

«Θέλει η κυβέρνηση και η ΝΔ κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους; Αυτό κάνει και το Σύνταγμα, με ακραία περίπτωση το περιβάλλον όπου έχουμε κατεδάφιση κάθε προστασίας στο περιβάλλον. Θέλει παραχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων και να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για τα πάντα και όχι η Ελλάδα και η Ελληνική Βουλή; Αποτυπώνεται στο Σύνταγμα. Τα ατομικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αν είναι διευρυμένα δημιουργούν εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές; Να τα κρατήσουμε όπως είναι και να αφήσουμε τον κοινό νομοθέτη να βάζει περιορισμούς, να βγάζει τις απεργίες παράνομες, να ποινικοποιούνται οι συνδικαλιστικοί αγώνες».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι με την αναθεώρηση «πάμε προς τα πίσω, λόγω της ανάγκης να περάσουν αντιλαϊκές πολιτικές και σε σχέση με τα κόμματα και σε σχέση με τη Βουλή και την υποβάθμισή της, ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δε δέχονται πραγματική ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας με αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Γι' αυτό και η επιμονή τους να ελέγχονται όλοι οι μηχανισμοί, να μην υπάρχει πραγματική ανεξαρτησία, όσο χωράει στο σύστημα που ζούμε, της δικαιοσύνης και η τοπική αυτοδιοίκηση να ελέγχεται και να ποδηγετείται».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είπε, είναι το άρθρο 28 με το οποίο δένεται χειροπόδαρα η χώρα μας στο άρμα της ΕΕ και ενισχύεται η τάση υπερίσχυσης του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού και το άρθρο 24 με το οποίο επιβάλλονται αλλαγές δασοκτόνες και περιβαλλοντοκτόνες.

Αναφερόμενος στο πολυδιαφημιζόμενο δικαίωμα στην πληροφόρηση, τόνισε ότι και με την αναθεώρηση «γίνεται συστηματική προσπάθεια μετά από πολλά παζάρια και ελιγμούς να διατηρήσει το κυβερνητικό κόμμα τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, μέσα από τον έλεγχο της πλειοψηφίας του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και στην καλύτερη περίπτωση ο έλεγχος αυτός να μετατοπιστεί στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ώστε να ρυθμιστούν οι κανόνες ανάμεσα στους δύο και υπέρ της κυρίαρχης άποψης».

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι και τον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει ουσιαστική κατοχύρωση, ενώ σημείωσε ότι στον τομέα του πολιτικού συστήματος η κυβέρνηση αρνείται την απλή αναλογική και δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους με τη συνταγματική κατοχύρωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, αφού μπορεί να υπάρξουν διώξεις σε μη αρεστά κόμματα και σε μη αρεστά πολιτικά πρόσωπα. Κίνδυνοι επίσης δημιουργούνται με την προτεινόμενη καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από το εξωτερικό, αν ληφθεί υπόψη και ο όγκος των ελληνικής καταγωγής ατόμων. «Τι εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορεί να υπάρξει, αν αποφασίζουν οι έξω και μάλιστα διά επιστολής και όχι στο εσωτερικό της χώρας» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Περαιτέρω υπογράμμισε ότι υποβαθμίζεται η Βουλή, αφού τα περισσότερα θέματα θα πηγαίνουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και όχι στην Ολομέλεια, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε πρόταση για να παίρνονται οι αποφάσεις από το λαό. Ετσι αρνήθηκε τα δημοψηφίσματα με το μάζεμα υπογραφών, αρνήθηκε και τα τοπικά δημοψηφίσματα, αρνήθηκε τη λαϊκή πρωτοβουλία για να κατατίθενται από πολίτες νομοσχέδια στη Βουλή. Επίσης αρνείται την κατοχύρωση του Γ` Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διατηρεί την ασφυκτική εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικό του προσανατολισμού της αναθεώρησης, κατέληξε ο Αντ. Σκυλλάκος είναι και το ότι υπήρξε άρνηση από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην προώθηση του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ