Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα
  • Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ
  • Συλλαλητήριο αύριο στα Τρίκαλα
  • Ομόφωνα ενέκριναν ψηφίσματα καταδίκης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας

 

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Θεσσαλία για το Ευρω-ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα. Οι μαζικοί φορείς της περιοχής, που καταγγέλλουν την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ και την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πληθαίνουν.

Στη Λάρισα, συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο «εκφράζει την αγανάκτησή του για το Ευρω-ΝΑΤΟικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». «Ενα έγκλημα - επισημαίνεται στο ψήφισμα - το οποίο έγινε εν γνώσει των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και το οποίο είχε, και στο παρελθόν, γίνει με τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου και άλλων όπλων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο και στη Βοσνία».

Στο ψήφισμά του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας ζητά: Να επιστρέψουν, αμέσως, τα ελληνικά στρατεύματα από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο και να μην αντικατασταθούν από άλλες δυνάμεις, να ματαιωθεί η οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας σε μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις, να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο έδαφος της πατρίδας μας και να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που έχουν πυρηνικά, από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Επίσης, να μεταγραφούν οι Ελληνες φοιτητές της ευρύτερης περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, να υπάρξει σύγχρονος ιατρικός έλεγχος όλων των στρατιωτών, πολιτών και φοιτητών και να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για την περαιτέρω, ουσιαστική και σε βάθος εξέταση των συνεπειών και τη διεύρυνση και ανάδειξη των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών. Τέλος, ζητά να σταματήσει η λειτουργία του πεδίου βολής που εδρεύει στην Κρανιά Ελασσόνας, αλλά και των υπόλοιπων στην περιοχή, και να γίνουν οι απαιτούμενες έρευνες εκεί, να εξεταστούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και να καταμετρηθεί ο βαθμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ, Θανάσης Σερδένης, Κική Σκυλλάκου και Δέσποινα Αράπκουλε, κατήγγειλαν τόσο τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, όσο και τη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σ' αυτά και απηύθυναν κάλεσμα πάλης και αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν, δε, στην αναγκαιότητα αντιιμπεριαλιστικής δράσης για να φύγει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από τον Τύρναβο και να μη λειτουργήσει το Στρατηγείο στο Κουτσόχερο.

Ανάλογο ψήφισμα ενέκρινε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, που συζήτησε το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση της «Δημοτικής Συνεργασίας».

Στη Λάρισα συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, που διοργανώνουν φορείς του νομού. Την Τετάρτη 24 Γενάρη, θα γίνει εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, στην οποία θα μιλήσουν οι θ. Γεράνιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Τ. Αλμπάνης, καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Και στα Τρίκαλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ. Υστερα από τη σημαντική πρωτοβουλία που πήραν 14 φορείς του νομού για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αύριο στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θ' ακολουθήσει πορεία προς το Στρατόπεδο των Τρικάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ