Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Βάφτισε πρόοδο την οπισθοδρόμηση

Σύνταγμα προσανατολισμένο «στο μέλλον και στις απαιτήσεις των καιρών μας» θα προκύψει μετά την αναθεώρηση, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, όπου κυριάρχησαν οι γενικότητες και οι μεγαλοστομίες.

Ο Κ. Σημίτης, διαφημίζοντας την πολιτική της κυβέρνησής του, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε «ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να διευρύνουμε την ελευθερία και ενισχύσουμε τη δημοκρατία». Ως τέτοιες ανέφερε τη συνένωση των ΟΤΑ, που όμως οδήγησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην απονέκρωση, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που όμως στενάζει κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του διορισμένου περιφερειάρχη και την ίδρυση των «ανεξάρτητων αρχών», που όμως αποτελούν το πρόσχημα της αντικειμενικότητας, προκειμένου η κυβέρνηση να ελέγχει αποτελεσματικότερα κρίσιμους τομείς, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τον πρωθυπουργό, η συζητούμενη αναθεώρηση αποτελεί την κορύφωση όλων αυτών των προσπαθειών που κατοχυρώνει «με συνταγματική περιωπή κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων και προαναγγέλλει μία νέα περίοδο σημαντικών πρωτοβουλιών».

Παρά το γεγονός ότι στην αναθεώρηση δεν προωθούνται κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός είδε στις διατάξεις «ρητή κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους» με μία «ριζικά διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τον κρατικό πατερναλισμό του παρελθόντος».

Ο Κ. Σημίτης υπερασπίστηκε την επικίνδυνη διάταξη για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη των μη αρεστών στην κρατούσα αντίληψη, ενώ καυχήθηκε για την ημιτελή και αναποτελεσματική ρύθμιση για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, λέγοντας ότι διαμορφώνονται «σαφείς κανόνες για την οριοθέτηση της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας».

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται ότι ο ουσιαστικός έλεγχος για το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολαβίας του δημοσίου παραπέμπεται σε νόμο και δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, είπε ότι όλα τα Συντάγματα περιέχουν γενικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια εξειδικεύονται από τους εκπροσώπους του λαού.

Οσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποδεσμευτεί η εκλογή από τη διάλυση της Βουλής, λέγοντας: «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η θέληση του λαού μπορεί να εκβιάζεται με πρόσχημα τις δυσκολίες και εν τέλει την αδυναμία εκλογής Προέδρου. Μετά από 25 χρόνια δημοκρατικής ζωής έχουμε πια ωριμάσει για να παγιδευόμαστε σε ψευτοδιλήμματα. Γνωρίζω, είπε, ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πειστεί ακόμη για το θέμα αυτό. Περιμένω ωστόσο να δείξει στην Ολομέλεια περισσότερη θεσμική ευαισθησία (σ.σ. για να αλλάξει η διάταξη χρειάζονται 180 ψήφοι). Ανάλογη ευαισθησία επέδειξε άλλωστε πρόσφατα - έστω την τελευταία στιγμή - στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα "κρυφά χαρτιά" στον πολιτικό ανταγωνισμό δεν ωφελούν κανέναν. Εχουν κουράσει τους πολίτες».

«Η Βουλή θα παύσει να έχει άνευρο και διεκπεραιωτικό ρόλο» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι με την αναθεώρηση υποβαθμίζεται η Ολομέλεια της Βουλής και μεταφέρεται νομοθετικό έργο και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου τα πράγματα είναι καλύτερα ελεγχόμενα για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε περήφανος για τη σύγκλιση της κυβέρνησης με τη ΝΔ στην ουσία των υπό αναθεώρηση διατάξεων λέγοντας ότι «φθάσαμε να συμφωνούμε σε όλα όσα θα αποτελέσουν τους βασικούς κανόνες της πολιτικής και της κοινωνικής μας ζωής για μακρό διάστημα. Το γεγονός αυτό είναι μία κατάκτηση στη νεότερη ιστορία μας. Η εμπειρία της αναθεωρητικής διαδικασίας μας δεσμεύει να εγκαταλείψουμε αμετάκλητα το μίζερο παρελθόν».

Μάλιστα εμφανίστηκε και επιθετικός σε όσους θα θελήσουν να υπερασπιστούν κατακτήσεις χρόνων, λέγοντας ότι η αναθεώρηση «θα αποδειχθεί ένα μεγάλο όπλο απέναντι σε όσους επιμένουν να αρνούνται την πρόοδο, στους βολεμένους, στα απομεινάρια παλαιών εξουσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ