Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΟΧΟΥ
Ζητούν έρευνες και άμεση ενημέρωση

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, στις περιοχές που διεξήχθη η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix» 

Αμεση ενημέρωση από το υπουργείο Αμυνας και έρευνες για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή τους ζητούν οι κάτοικοι και οι φορείς του Σοχού και ειδικότερα όσοι ζουν και δουλεύουν στην περιοχή γύρω από τα χωριά Προφήτης και Ασκός, όπου βρίσκεται το πεδίο βολής, στο οποίο την περασμένη άνοιξη διεξήχθη η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix» (DM).

Ο δήμαρχος Σοχού Π. Καρακόλης ανέλαβε πρωτοβουλία και με έγγραφό του προς το «Δημόκριτο», ζητά να συσταθεί άμεσα συνεργείο για τη διενέργεια ελέγχων στην περιοχή. Παράλληλα προτίθεται να ζητήσει ενημέρωση από το ΥΕΘΑ για τα όπλα που χρησιμοποιούνται στο πεδίο βολής στο πλαίσιο των τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις πολυεθνικές δυνάμεις που βομβάρδισαν την περιοχή με πραγματικά πυρά στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης DM. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα στο αίτημά τους, κάτοικοι και φορείς δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τη συμμετοχή του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Α. Τζέκη, στα χωριά Σχολάρι, Προφήτη, Ασκό και Σοχό, εκφράστηκε η ανησυχία του λαού της περιοχής, τόσο για τις γενικότερες συνέπειες των βομβαρδισμών, όσο και για τη λειτουργία του πεδίου βολής, δίπλα από τα σπίτια και τα χωράφια τους. Ιδιαίτερα, οι κάτοικοι ανησυχούν, από τις υπόνοιες ότι στη ΝΑΤΟική άσκηση DM χρησιμοποιήθηκαν βλήματα με ουράνιο. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι ευρύτερα στην περιοχή υπάρχουν βλήματα που δεν έχουν εκραγεί και αποτελούν κίνδυνο για κτηνοτρόφους και αγρότες. Μάλιστα σε μικροπυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, σημειώθηκαν και εκρήξεις τέτοιων βλημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

Στις συγκεντρώσεις και συζητήσεις που έγιναν, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, σημειώνοντας πως «δεν έχουν κανένα δισταγμό να χρησιμοποιήσουν όποια όπλα έχουν στη διάθεσή τους, αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των αθώων πολιτών, αδιαφορώντας για τις μακροχρόνιες τραγικές επιπτώσεις των ενεργειών τους». Κατήγγειλε την υποκριτική στάση και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής «να συστρατευθούν στον αγώνα για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών από την πρώην Γιουγκοσλαβία, για το διώξιμο του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την απαγόρευση αυτών των καταστροφικών όπλων».

Στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Σοχού Π. Καρακόλης, ενημέρωσε πως ήδη έχει ζητήσει έλεγχο από το Πανεπιστήμιο για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή. Επίσης ανέφερε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής και κινητοποίησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ