Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν και καλούν σε ενότητα και δράση

Την αναγκαιότητα να υπάρξει η πιο πλατιά αντίδραση σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταστραφούν τα φονικά όπλα και να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, οι εγκληματίες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία επιπλέον σημειώνει πως το ίδιο «είχε έγκαιρα επισημάνει τις τραγικές επιπτώσεις των εγκληματικών βομβαρδισμών, που έκανε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Αποδεικνύεται, δυστυχώς, σήμερα, ότι τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και γενικότερα για το περιβάλλον της Βαλκανικής».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας υπογραμμίζει πως θα καλέσει τις επόμενες μέρες τους μαζικούς, κοινωνικούς, τοπικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη και συντονισμό για «να διαδηλώσουμε τη σθεναρή αντίθεση στο έγκλημα που συντελείται».

Η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως «τα τραγικά αποτελέσματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία καθώς και της χρήσης βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο ήδη άρχισαν να γίνονται ορατά. Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος των λαών της περιοχής. Ενα έγκλημα στο οποίο σημαντικά συνεισέφεραν και τα κατασκοπευτικά "Αβακς" από τη βάση του Ακτιου».

Η Συντονιστική Γραμματεία τονίζει πως αυτό το μαζικό έγκλημα αποκαλύπτει τη βαρβαρότητα της νέας τάξης και το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Υπογραμμίζει την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει συνένοχη στο έγκλημα, αλλά και την ανάγκη της άμεσης κινητοποίησης του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις απόψεις που υπάρχουν και τις πολιτικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, αφού «κανένας δεν έχει δικαίωμα να σιωπά μπροστά στις εγκληματικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού».

Καλεί, τέλος, όλους τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους και τα συνδικάτα, όλους τους κατοίκους της Βορειοδυτικής Ελλάδας, να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή των άλλων λαών και να απαιτήσουν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το Κόσσοβο, την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και τη διάλυσή του, την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και τη διάθεση κονδυλίων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα σε βάρος των λαών, την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών από την Ελλάδα και την κατάργηση της βάσης των «Αβακς» στο Ακτιο.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών «συνεριζόμενη βαθύτατα την ανησυχία και αγωνία του λαού μας από το σύνδρομο των Βαλκανίων, διαμαρτύρεται έντονα και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα όπως άμεση ανάκληση των ανδρών της στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο, την εγγραφή των Ελλήνων φοιτητών που φοιτούν στη Γιουγκοσλαβία, στα ελληνικά πανεπιστήμια της χώρας».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΚ «Η Ενότητα» με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες «αποκαλύπτουν από μια άλλη σκοπιά το είδος της "ανθρωπιστικής αποστολής" και "βοήθειας" που κλήθηκαν οι ΝΑΤΟικοί να δώσουν, συνεχίζοντας με άλλη μορφή τον πόλεμο σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας και των λαών της περιοχής».

Για την καταστροφή που προκλήθηκε σημειώνει πως «ασφαλώς υπάρχουν υπεύθυνοι. Κάποιοι σε αντίθεση με την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, διέταξαν αυτόν τον ανηλεή βομβαρδισμό, υπεύθυνοι που δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ».

«Τα διεστραμμένα μυαλά των αρμοδίων του ΝΑΤΟ - συνεχίζει - χρησιμοποίησαν αυτές τις βόμβες, έχοντας νωρίτερα εξασφαλίσει την άδεια κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής για τους βομβαρδισμούς».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «το πρόβλημα είναι μεγάλο και το θέμα από ιατρικής, πολιτικής και νομικής άποψης κολοσσιαίο. Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος αναπτυχθούν για να καταργηθούν τα πυρηνικά, να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες και να καταγγείλει στα διεθνή φόρουμ την παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατευμένοι, να μετεγγραφούν οι Ελληνες φοιτητές, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει κάθε είδους επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία».

Ο Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμβέλου Λασιθίου καταδικάζει «το αποτρόπαιο, διαρκές έγκλημα του ΝΑΤΟαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ενα απάνθρωπο έγκλημα καθώς απειλούνται με εξόντωση οι λαοί της Βαλκανικής».

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει το δολοφονικό καθεστώς του ιμπεριαλισμού και την ελληνική κυβέρνηση η οποία «φέρει μεγάλη ευθύνη και είναι υπόλογη απέναντι στο γιουγκοσλαβικό και ελληνικό λαό». Επισημαίνει ακόμα τις ευθύνες και εκείνων των κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν την ΕΕ, χωρίς τη βοήθεια της οποίας ο πόλεμος αυτός δε θα γινόταν.

Υπογραμμίζει, τέλος, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος να σταματήσει η μηχανή του πολέμου παρά μόνο ο μαζικός αγώνας και καλεί όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεραμβέλου Λασιθίου καταγγέλλει την αμερικάνικη κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών -μελών της ΕΕ, που με το στρατιωτικό επιθετικό ΝΑΤΟικό κατεστημένο διέπραξαν εν γνώσει των συνεπειών τις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και έσπειραν το θάνατο στα Βαλκάνια. Απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από το Κόσσοβο, την απομάκρυνση των βάσεων και των πυρηνικών από την Ελλάδα, την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια κ.ά.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με ψήφισμά του υπογραμμίζει πως «οι σημερινές αποκαλύψεις που σχετίζονται με το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης για καταδίκη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και όσους την είχαν εκφράσει».

Τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη της αφύπνισης συνειδήσεων και της ενεργοποίησης όλων για την αποτροπή παρόμοιων επεμβάσεων στο μέλλον, για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου το οποίο θα δικάσει όσους αποφάσισαν και εκτέλεσαν την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Απαιτεί ακόμα να απαγορευτεί αμέσως η χρήση τέτοιων όπλων, οι επιστημονικές μετρήσεις να γίνουν από ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα ενώ καλεί όλους τους φορείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να δραστηριοποιηθούν και να θέσουν αμέσως θέμα διάλυσης του ΝΑΤΟ, που δεν έχει λόγο ύπαρξης πλέον.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών ΚΑΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την εγκληματική επέμβαση κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και ζητά την επιστροφή των στρατιωτών που βρίσκονται στο Κόσσοβο, καθώς και των Ελλήνων φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ