ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2015 - Κυριακή 25 Γενάρη 2015
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Γιατί στηρίζω ΚΚΕ

Καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, ερευνητές, επιστήμονες, εργαζόμενοι, δηλώνουν τη στήριξή τους και τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και μπροστά στη μάχη των εκλογών της 25ης του Γενάρη.

Νίκος Παπαναστάσης

Αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Σήμερα που χιλιάδες Ελλήνων γιορτάζουν και τιμούν τα 96 χρόνια της ανιδιοτελούς προσφοράς και θυσίας του ΚΚΕ, σήμερα που οι μάσκες των δήθεν πολιτικών διαφοροποιήσεων των αστικών κομμάτων έπεσαν, αισθάνομαι την ανάγκη όχι απλά να δηλώσω αλλά να βροντοφωνάξω ότι στηρίζω το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ψηφίζω τους υποψηφίους του. Είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στο ΚΚΕ, ένα κόμμα που:

  • Ποτέ δεν μου είπε ψέματα, δεν είπε ψέματα στο λαό μας.
  • Τόσο αυτό σαν φορέας αλλά και τα μέλη του, ποτέ δεν πρόδωσαν τις αρχές τους ακόμη και μπροστά στις κάνες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος.
  • Ποτέ δεν υπέστειλε τις σημαίες του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομία, τις τίμιες παρακαταθήκες εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα.
  • Η ισχυρή παρουσία του στη Βουλή είναι κυρίαρχης σημασίας, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τη δύναμη, αυτή που αντλεί απ' το λαϊκό κίνημα, να αντιδράσει στη νομοθετική λαίλαπα που ετοιμάζουν τα αστικά κόμματα, μαζί με τα νεόκοπα αλλά και τα παλαιότερα κόμματα - αναχώματά τους, σε βάρος του λαού μας.
  • Την επόμενη των εκλογών, θα συνεχίσει τον αγώνα του με συνέπεια, στηρίζοντας τα λαϊκά συμφέροντα, χωρίς να δώσει ανοχή στις κυβερνήσεις αυτών που έχουν ήδη λερωμένη τη φωλιά τους.

Η δήλωσή μου αυτή, είναι κατάθεση ψυχής, μ' αποδέκτες κυρίως τα σε ενέργεια και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί κι εγώ είμαι ένας απ' αυτούς. Είναι ένα μήνυμα προς ανθρώπους που αποδεδειγμένα αγαπούν την πατρίδα τους, που σήμερα, μετά από τα 96 χρόνια της ηρωικής προσφοράς του ΚΚΕ, αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο πως το ΚΚΕ, είναι κόμμα πατριωτικό, πως οι κομμουνιστές κράτησαν την άδολη ελπίδα άσβεστη και παλεύουν να χτίσουν κάτι καλύτερο, πιο δίκαιο, ειρηνικό, χωρίς εκμετάλλευση.

Είναι ώρα όλοι μαζί να σπάσουμε τα αντικομμουνιστικά στερεότυπα, προϊόντα πολύχρονης και μεθοδικής προπαγάνδας, παραποίησης αλλά και απόκρυψης της ιστορίας και των αγώνων του ΚΚΕ. Είναι ώρα, να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιδράσουμε στην πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μια πολιτική που οι αστικές κυβερνήσεις με ενθουσιασμό την αποδέχονται βαφτίζοντάς την «εθνική πολιτική» και που αναθέτει στις Ενοπλες Δυνάμεις, αστυνομικά καθήκοντα κι αποστολές καταστολής των λαϊκών διεκδικήσεων. Είναι ώρα να αντιταχθούμε στη στήριξη κομμάτων που υπηρετούν πολιτικές, που με πρόσχημα «την εκπλήρωση ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών συμβατικών υποχρεώσεων» αναγκάζουν στρατιωτικά στελέχη να συμμετέχουν σε μονάδες στήριξης ιμπεριαλιστικών ληστρικών επιδρομών, αντί να είναι σε μονάδες υπεράσπισης των συνόρων μας.

Είναι ώρα εμείς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να δούμε τα συμφέροντα του λαού μας με οπτική ταξική, γυρίζοντας την πλάτη σ' αυτούς που βαφτίζουν «εθνική στάση» το ξεπούλημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και να στηρίξουμε τους υποψήφιους του ΚΚΕ, ακόμη κι αν κάποιοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του.

ΝΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΚΚΕ.

ΝΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ.

Σταυρούλα Μανωλοπούλου

Τραγουδίστρια

Ως φύσει και θέσει αριστερή, μεγαλωμένη σε μια οικογένεια εργατών με αριστερό και αγωνιστικό παρελθόν, και αυτή τη φορά θα ψηφίσω ΚΚΕ. Η ιδεολογική και πολιτική μου τοποθέτηση συμφωνεί απόλυτα με τη γραμμή που υπηρετεί και εκφράζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Θα ψηφίσω ξανά το Κόμμα που μένει αταλάντευτο στις απόψεις του, το Κόμμα που δεν προσφέρει φρούδες ελπίδες στον κόσμο στο όνομα μιας εκλογικής ψηφοθηρίας. Γιατί στο ΚΚΕ δεν χωράει το ψέμα και τις μπλόφες και ο λόγος του είναι καθαρός, ο πιο ξεκάθαρος.

Τέλος, γιατί το να είσαι αριστερός δεν εκφράζει απλά μια ιδεολογία που μπορεί να ξεχειλώνει, να απλώνεται και να συρρικνώνεται κατά το δοκούν... είναι τρόπος ζωής. Μόνο το ΚΚΕ το εγγυάται αυτό.

Γρηγόρης Μαλουσάρης

Επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθήνας

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που προβάλλει κρυστάλλινα με συνέπεια την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση του ατόμου. Σήμερα σε δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία μας το κόμμα πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες χωρίς δεσμεύσεις, αγνοώντας τους τρόμους και τις φοβίες τον ντόπιων και ξένων «νταβατζήδων». Ειδικά η νεολαία να κατεβεί μαζί σε κοινωνικούς αγώνες, να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της και τα δικαιώματά της στα υπαρκτά επίκαιρα ζητήματα, δωρεάν σπουδές, ανταμοιβή για μόνιμη εργασία και εξασφάλιση. Ελεύθεροι οικονομικά από τους γονείς τους και απελευθέρωση από τον ατομισμό.

Μάνθος Παπαδόπουλος

Ερευνητής Α, Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί:

(α) Θέλω να τιμήσω τους αγώνες που δίνει σταθερά από το 1918 για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

(β) Οι αναλύσεις του για τα σοβαρά προβλήματα (π.χ. ΕΕ, ΝΑΤΟ), συνήθως, αποδεικνύεται ότι είναι ακριβείς.

(γ) Η ψήφος μου είναι ελάχιστη συμβολή ώστε να κρατηθεί ζωντανή η προσδοκία για ένα δικαιότερο κόσμο.

Θανάσης Αλεξίου

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η αντίληψη πως μια εκλογική νίκη της Αριστεράς χωρίς την σφυρηλάτηση μιας συμπαγούς κοινωνικής βάσης με σαφή προγραμματικό λόγο, όσον αφορά το ταξικό διακύβευμα, αρκεί για να αλλάξουν τα πράγματα, είναι τουλάχιστον πολιτικά αφελής. Και αυτό γιατί μπαίνει στην άκρη ο ταξικός - λαϊκός παράγοντας. Οπως και να το κάνουμε, μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα πολιτικό κόμμα εξαρτάται πρωτίστως από την κοινωνική του βάση. Αυτή δεν ορίζεται όμως αποκλειστικά από τις αμφιθυμίες ενός περιπλανώμενου εκλογικού σώματος, αλλά από τα ταξικά ερείσματα, από τα ριζώματα μέσα στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας, στα εργοτάξια, στις πόλεις, στις γειτονιές κ.α.

Η άποψη που βλέπει τη σφαίρα της εξουσίας να έχει αυτονομηθεί από τη σφαίρα παραγωγής υπονοεί, επίσης, ότι η ταξική πάλη μεταφέρθηκε μέσα στο κράτος και μαζί και οι αντιθέσεις εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων. Επομένως, εφόσον η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση σβήνει σιγά - σιγά και ο ταξικός χαρακτήρας της καπιταλιστικής κοινωνίας. Μόνο που τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Τόσο η «πληθυντική αριστερά» όσο και η σοσιαλδημοκρατία όταν κινήθηκαν να καλύψουν πολιτικά αλλά και πολιτισμικά - αισθητικά διαταξικές κοινωνικές κατηγορίες (μεσαία στρώματα, διανοούμενοι κ.ά.) αποκόπηκαν και αποξενώθηκαν από την εργατική τους βάση και ενσωματώθηκαν.

Αν η σημερινή κρίση είναι μια κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, δηλαδή εγγενής στο καπιταλιστικό σύστημα, η λύση του προβλήματος προϋποθέτει: α) Την αλλαγή της κοινωνικής οργάνωσης της εργασίας και των κοινωνικών σχέσεων παραγωγής, και β) κοινωνικά υποκείμενα που εκ της θέσης τους δύνανται να παρέμβουν στη σφαίρα παραγωγής. Από εδώ απορρέει, σε τελική ανάλυση, η πραγματική ταυτότητα των εργαζομένων. Αντίθετα, άλλες ταυτότητες ομάδων (πολίτης, καταναλωτής κ.λπ.) στις οποίες προνομιακά και με αποσπασματικό - ακτιβίστικο τρόπο προσφεύγουν κυρίως μεσαία στρώματα, εκτός του ότι δεν μπορούν να δώσουν, εξαιτίας της ανομοιογένειάς τους, συμπαγή κοινωνικά υποκείμενα, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να υπερβούν τη σφαίρα κυκλοφορίας (κατανάλωσης/διανομής) και να θέσουν το ζήτημα στην καρδιά του συστήματος παραγωγής.

Να γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ θέτουν, από άποψη μεθόδου, το πρόβλημα στη σωστή του διάταξη, υποδεικνύοντας τόσο τις αιτίες όσο και τις λύσεις του. Διευρύνοντας, μάλιστα, το ΚΚΕ τη Λαϊκή Συμμαχία με ευρύτερα τμήματα της μισθωτής εργασίας και της μισθωτής διανόησης θα είναι σε θέση να συνδέσει το επιμέρους, δηλαδή ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της κοινωνίας, με το καθολικό αίτημα για την κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων. Από εκεί και πέρα ας εκτιμήσει ο καθένας αν μπορεί να ακολουθήσει και μέχρι πού. Ας αναλογιστεί ο καθένας/η καθεμία τις δικές του ευθύνες και ας εκτιμήσει τη δική του συμβολή. Μ' αυτήν την έννοια, οι εκλογές της 25ηςΓενάρη 2015 προσφέρουν μια δυνατότητα έκφρασης αυτού που θέλουμε και αυτού που μπορεί να γίνει.

Γιάννης Γκάρλας

Απόστρατος Ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Ενισχύω με την ψήφο μου το ΚΚΕ για να είναι δυνατό την επόμενη μέρα των εκλογών.

Καλώ τους συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας να θυμηθούν πώς προσπάθησαν οι κυβερνήσεις να μας ξεγελάσουν με τη δήθεν εξαίρεσή μας από τις περικοπές.

Τι μας υποσχέθηκαν και τι έγινε στην πράξη με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις μας. Για να βάλουμε οριστικό τέλος στα ψεύτικα διλήμματα για το ασφαλιστικό μας.

Τόσα χρόνια, η ζωή έδειξε ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει σταθερά την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της συνεργασίας τους. Επανειλημμένα στήριζε και στηρίζει τους πυροσβέστες, με τις θέσεις και τις προτάσεις του για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στη Βουλή θα είναι ένα ανάχωμα για το λαό στα επερχόμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα και περικοπές. Ο λαός θα έχει ένα δυνατό σύμμαχο.

Βασίλης Ζουμπουρλής

Διευθυντής Ερευνών στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας του καρκίνου, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Η βιωματική μου γνώση των τελευταίων 40 χρόνων μου έδωσε τη δυνατότητα να στοιχειοθετήσω καλύτερα στην πολιτική μου συνείδηση το μεγαλείο της κομμουνιστικής προοπτικής της ανθρωπότητας. Η ίδια η ενασχόλησή μου με τις θετικές επιστήμες με βόηθησε να κατανοήσω ακόμη περισσότερο την κομμουνιστική ιδεολογία. Η κατάρρευση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών -η μεγαλύτερη ήττα των λαών για τον αιώνα που πέρασε- δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση την επιστημονικότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού και την προοπτική της απελευθέρωσης του ανθρώπου από κάθε μορφή καταπίεσης και εξάρτησης. Ας προετοιμαζόμαστε λοιπόν με πίστη, αρετή, τόλμη και γνώση για τους μεγάλους αγώνες. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται. Το ΚΚΕ πάντα ήταν στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού. Εύχομαι δύναμη στο ΚΚΕ και κάθε επιτυχία στις εκλογές στις 25 Γενάρη.

Θανάσης Παπαστεφανόπουλος

Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη «FRIGOCLAS» - ΠΑΤΡΑ

Στις εκλογές της Κυριακής στηρίζω ΚΚΕ, γιατί δεν ανέχομαι οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου να υφαρπάζουν την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια και την απελπισία στην οποία τους έχουν φέρει.

Στηρίζω ΚΚΕ γιατί ξέρω καλά πως η τάξη που εκπροσωπώ δεν θα έχει κανένα όφελος από την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, γιατί αυτή είναι ασύμβατη με εργατικά δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς των εργαζομένων.

Ενα ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη των εκλογών είναι η πραγματική δύναμη της εργατικής τάξης για την οργάνωση της πάλης και του αγώνα απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές που θα συνεχιστούν είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά.

Κώστας Καποδίστριας

Ηθοποιός

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι η συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης και με την κοσμοθεωρία που πρεσβεύει είναι σε θέση να την απελευθερώσει απ' τα δεσμά του καπιταλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ