ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικών διαμαρτυρία

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού έστειλε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδων, το οποίο μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για συνάντηση μαζί του, αποφάσισε να τον επισκεφτεί την Τρίτη (23/1, 10πμ) για να του θέσει μια σειρά γεγονότων που θίγουν άμεσα τους εικαστικούς.

Το πρώτο πρόβλημα αφορά στις τιμητικές συντάξεις και στις εφέσεις που άσκησε ο Γεν. Επίτροπος της Επικρατείας κατά των αποφάσεων των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, με τις οποίες χορηγούνταν οι τιμητικές συντάξεις. Επίσης, με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (31/10/2000), το ΕΕΤΕ πληροφορήθηκε ότι γίνεται επεξεργασία νομοσχεδίου περί χορήγησης τιμητικών συντάξεων και ότι «μέχρι την οριστική νομοθετική ρύθμιση του θέματος ανεστάλη η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για απονομή νέων τιμητικών συντάξεων».

«Ανησυχούμε», τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή του ΕΕΤΕ, «ότι το νέο σχέδιο νόμου που προωθούν τα δύο υπουργεία γίνεται για να εναρμονιστεί ο νόμος των τιμητικών συντάξεων με το πνεύμα των εφέσεων του Επιτρόπου, που αμφισβητεί τη νομιμότητα της απονομής τους και ζητά την εξαφάνισή τους».

Το δεύτερο σημαντικό θέμα της επιστολής, αφορά στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό. Θέμα που αποτέλεσε και αποτελεί - αφού και σήμερα οι εικαστικοί παραμένουν ανασφάλιστοι - «αιχμή του δόρατος» στους μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου. Τέλος, η επιστολή αναφέρεται στο νόμο 2557/97, σημειώνοντας: «Από το 1997 που ψηφίστηκε ο νόμος 2557 έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένας δημόσιος διαγωνισμός, όπως και την περίοδο 1989 - '97 που ίσχυε ο νόμος 1854/89 του 1 δισ. Το Μετρό διακοσμείται, το αεροδρόμιο των Σπάτων επίσης. Σχέδια για τη διακόσμηση των σταθμών του ΗΣΑΠ δρομολογούνται στα χνάρια του Μετρό. Σχέδια για τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας έχουν δρομολογηθεί, όπως και άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία, όπως για πεζοδρόμηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και μια υπουργική απόφαση που θα κατοχυρώνει το νόμο '97 βρίσκεται ακόμα "υπό μελέτη" στο ΥΠΕΧΩΔΕ!!!».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία του

Κεφαλή Κούρου. Μία από τις κλεμμένες αρχαιότητες από το Μουσείο Κορίνθου
Κεφαλή Κούρου. Μία από τις κλεμμένες αρχαιότητες από το Μουσείο Κορίνθου
Σήμερα - αύριο, επιστρέφουν από τις ΗΠΑ αρχαιότητες που κλάπηκαν (Απρίλιος 1990) από το Μουσείο Κορίνθου. Η παράδοση των κλαπέντων σε ειδική ελληνική αντιπροσωπεία έγινε την περασμένη Πέμπτη, στα γραφεία του FBI στη Ν. Υόρκη.

Συγκεκριμένα, επιστρέφουν 274 από τα αρχαία που κλάπηκαν, αφού τα υπόλοιπα «δε βρέθηκαν», σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα νούμερα, όμως, σχετικά με το πόσα αρχαία επιστρέφονται και επομένως με το πόσα κλάπηκαν, περιέργως διαφέρουν... Αλλο αριθμό δίνει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, άλλα τα δημοσιεύματα (ΑΠΕ κ.ά.), άλλα το ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Τζάλλας, προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης της Αρχαιοκαπηλίας και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ν. Υόρκη, μιλά για επιστροφή 288 αρχαίων. Η πρεσβεία των ΗΠΑ για 287. Η δε «λίστα» των κλαπέντων που ανακοινώνει το ΥΠΠΟ, μέσω του ηλεκτρονικού του κόμβου, αναφέρει τον αριθμό 271 (!). Η διαφορά των δύο αριθμών (271 και 288) και το ότι το ΥΠΠΟ ενώ αριθμεί σε 271 τα κλαπέντα πανηγυρίζει για την επιστροφή 274 αντικειμένων, υπογραμμίζει το γεγονός που είχε ομολογηθεί και επισημανθεί αμέσως μετά την κλοπή: Οτι ήταν ακατάγραφα τα αρχαία του κατάφορτου Μουσείου Κορίνθου και επομένως ούτε τότε, ούτε τώρα μπορούν οι αρμόδιοι να πουν με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων που άρπαξαν και μετέφεραν στις ΗΠΑ οι αρχαιοκάπηλοι. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει την αξία αυτών που «δε βρέθηκαν», τις βλάβες που, πιθανότατα, υπέστησαν (με πειράματα και αντίγραφα που συνηθίζουν να κάνουν τα αμερικάνικα «αρχαιόφιλα λόμπι» (παράνομα και νόμιμα, όπως έκαναν λ.χ. σε «Κόρη» του Μουσείου Ακρόπολης).

Σημειώνουμε ότι τα κλεμμένα θα πωλούνταν σε δημοπρασία του γνωστού οίκου «Κρίστις». Το FBI συνέλαβε για την υπόθεση το περασμένο καλοκαίρι μια γυναίκα «ως κάτοχο όλων των κλεμμένων», αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη που εμπλέκεται σ' αυτή την αρχαιοκαπηλία - η μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο.

Μια από τις πολλές προθήκες του Μουσείου Κορίνθου, άδεια, όπως βρέθηκε μετά την κλοπή
Μια από τις πολλές προθήκες του Μουσείου Κορίνθου, άδεια, όπως βρέθηκε μετά την κλοπή
Τελευταίες παραστάσεις

«Φρεναπάτη» στο θέατρο «Πορεία»
«Φρεναπάτη» στο θέατρο «Πορεία»
Μέχρι αύριο θα παίζεται στο θέατρο «Πορεία» η «Φρεναπάτη» του Τόνι Κούσνερ, σε μια σπουδαία, βραβευμένη, παράσταση του θιάσου «Δόλιχος», σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Χάιγκ Γιαζιτζιάν, χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου. Παίζουν οι: Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Καρδόνης, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Αγγελική Παπαθεμελή, Ναταλία Στυλιανού, Ακις Βλουτής, Δημήτρης Ημελος.

Μέχρι τις 28 του Γενάρη θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Πρόβα» του Κώστα Αρζόγλου, η «Μαντάμ Μπατερφλάι» του Ντέιβιντ ΧένριΧουάνγκ, σε μετάφραση Κώστα Αρζόγλου - Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου - Μαρίας Κουκιάδη, σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Κακριδά, μουσική Στέλιου Δημήτριεφ, επιμέλεια κίνησης Σίμωνα Πάτροκλου. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Στέλιος Γεράνης, Μαρίνος Δεσύλλας, Σπύρος Μεριανός, Σάντρα Τσιλιγγερίδου, Μάρθα Πολίτου, Τζούλη Σούμα. Χορεύουν: Σίμων Πάτροκλος, Χάρης Μπόσινας.

«Νεολαία και ανεργία»

Από την ταινία «Ο αδελφός μου και εγώ» του Αντώνη Κόκκινου.
Από την ταινία «Ο αδελφός μου και εγώ» του Αντώνη Κόκκινου.
Με την ευχή κάποτε η γη να γεμίσει με νέους στην ψυχή, χωρίς συντήρηση και συμβιβασμό, η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προβάλλει (μέχρι 27/2, κάθε Τρίτη, 9μμ, ελεύθερη είσοδος) ταινίες υπό το γενικό τίτλο «Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία». Στην έναρξη των προβολών μιλούν, με θέμα «Νεολαία και Ανεργία», εκπρόσωποι των νεολαιίστικων παρατάξεων.

Στις 23/1 (9μμ) θα προβληθεί η ταινία «Polaroid» του Αγγελου Φραντζή. Ακολουθούν: 30/1 9μμ «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» του Πάνου Κούτρα. 6/2 9μμ «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου. 13/2 9μμ «Ο αδελφός μου και εγώ» του Αντώνη Κόκκινου. 20/2 9μμ «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. 27/2 9μμ «Μιρουπάφσιμ» των Χρήστου Βουπούρα και Γιώργου Κόρρα.

Πριν από κάθε προβολή στίχους ποιητών και αποσπάσματα πεζογραφημάτων διαβάζουν οι: Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Νατάσσα Καραχισάρλη και Ελενα Παπαδημητρίου.

«Ταξιδεύοντας» με τον Μέρτενς

Ο αξιόλογος Βέλγος συνθέτης Βιμ Μέρτενς θα συναντήσει τους Ελληνες φίλους της μουσικής του, με αγαπημένα κομμάτια του, παλιά και καινούρια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (9.30μμ) θα δώσει δυο συναυλίες στη μουσική σκηνή «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή), ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο. Ο καλλιτέχνης, γιορτάζοντας την 20χρονη μουσική πορεία του, παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το νέο, έκτο δίσκο του για πιάνο και φωνή, με τίτλο «Der Heisse Brei».

Ο Βιμ Μέρτενς, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες, γεννήθηκε στο Βέλγιο (1953) και σπούδασε κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και μουσικολογία. Σταθμοί στη δισκογραφία του θεωρούνται ο πρώτος του δίσκος «For Amusent Only» (1981), το «Struggle for Pleasure», που περιλαμβάνει το κομμάτι «Close cover», το οποίο θεωρείται κλασικό και η τριλογία «Alle Dinghe», που ο συνθέτης το χαρακτηρίζει «έργο ζωής». Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πίτερ Γκριναγουέι για τη μουσική της ταινίας «Η κοιλιά του αρχιτέκτονα». Τιμή εισόδου με ποτό: 10.000 δρχ. Προπώληση - κράτηση: 3255.359.

Η ΕΣΗΕΑ τιμά τον Α. Φραγκιά

Τον συγγραφέα και παλαίμαχο δημοσιογράφο Αντρέα Φραγκιά, ο οποίος τιμήθηκε πέρσι με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, θα τιμήσει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τη Δευτέρα (8 μμ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, α` όροφος). Θα μιλήσουν ο κριτικός Αλέξης Αργυρίου με θέμα «Σημεία αναφοράς της πεζογραφίας του Αντρέα Φραγκιά», ο δημοσιογράφος Τάκης Λαμπρίας με θέμα «Αντρέας Φραγκιάς, ο αδαμάντινος» και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Σταματελάτος με θέμα «Αντρέας Φραγκιάς, ο δημοσιογράφος της ουσίας». Η Αντιγόνη Βαλάκου θα αποδώσει αποσπάσματα από τα μυθιστορήματα «άνθρωποι και σπίτια» και «Καγκελόπορτα», η Εύα Κοταμανίδου από το μυθιστόρημα «Λοιμός» και ο Στέφανος Ληναίος από το μυθιστόρημα «Το πλήθος».

Ο Αντρέας Φραγκιάς δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ανθρωποι και σπίτια» το 1955 και ακολούθησαν: «Καγκελόπορτα» (1962), «Ο λοιμός» (1967/1972), «Το πλήθος» (1985, Κρατικό Βραβείο 1988).

Στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 70 χρόνια δράσης του, ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Πειραιά «Ζήνων», διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Τέλος της δεύτερης μ.Χ. χιλιετίας, απαρχή διάλυσης ενός πολιτισμού;» με ομιλητή τον γιατρό Γιάννη Οικονομίδη, στις 22/1, 7.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Με θέμα τις «Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κύπρο» θα μιλήσει ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Σοφοκλής Χατζησάββας, στις 22/1, 7.30 μμ, στο Κυκλαδικό Μουσείο (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι). Η διάλεξη, που θα συνοδευτεί από διαφάνειες, διοργανώνεται από την Κυπριακή Πρεσβεία και το «Σπίτι της Κύπρου».

Συναυλία θα δώσει η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» Αγρινίου, αύριο (10.30μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Αραχώβης, πίσω από τον Αγ. Νικόλαο Πευκακίων). Τη συναυλία οργανώνει ο «Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών» προσκαλώντας τους Αγρινιώτες της Αθήνας για την κοπή της βασιλόπιτάς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ