Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Επιστρέφουν κλεμμένα αρχαία του

Κεφαλή Κούρου. Μία από τις κλεμμένες αρχαιότητες από το Μουσείο Κορίνθου
Κεφαλή Κούρου. Μία από τις κλεμμένες αρχαιότητες από το Μουσείο Κορίνθου
Σήμερα - αύριο, επιστρέφουν από τις ΗΠΑ αρχαιότητες που κλάπηκαν (Απρίλιος 1990) από το Μουσείο Κορίνθου. Η παράδοση των κλαπέντων σε ειδική ελληνική αντιπροσωπεία έγινε την περασμένη Πέμπτη, στα γραφεία του FBI στη Ν. Υόρκη.

Συγκεκριμένα, επιστρέφουν 274 από τα αρχαία που κλάπηκαν, αφού τα υπόλοιπα «δε βρέθηκαν», σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα νούμερα, όμως, σχετικά με το πόσα αρχαία επιστρέφονται και επομένως με το πόσα κλάπηκαν, περιέργως διαφέρουν... Αλλο αριθμό δίνει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, άλλα τα δημοσιεύματα (ΑΠΕ κ.ά.), άλλα το ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Τζάλλας, προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης της Αρχαιοκαπηλίας και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ν. Υόρκη, μιλά για επιστροφή 288 αρχαίων. Η πρεσβεία των ΗΠΑ για 287. Η δε «λίστα» των κλαπέντων που ανακοινώνει το ΥΠΠΟ, μέσω του ηλεκτρονικού του κόμβου, αναφέρει τον αριθμό 271 (!). Η διαφορά των δύο αριθμών (271 και 288) και το ότι το ΥΠΠΟ ενώ αριθμεί σε 271 τα κλαπέντα πανηγυρίζει για την επιστροφή 274 αντικειμένων, υπογραμμίζει το γεγονός που είχε ομολογηθεί και επισημανθεί αμέσως μετά την κλοπή: Οτι ήταν ακατάγραφα τα αρχαία του κατάφορτου Μουσείου Κορίνθου και επομένως ούτε τότε, ούτε τώρα μπορούν οι αρμόδιοι να πουν με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων που άρπαξαν και μετέφεραν στις ΗΠΑ οι αρχαιοκάπηλοι. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει την αξία αυτών που «δε βρέθηκαν», τις βλάβες που, πιθανότατα, υπέστησαν (με πειράματα και αντίγραφα που συνηθίζουν να κάνουν τα αμερικάνικα «αρχαιόφιλα λόμπι» (παράνομα και νόμιμα, όπως έκαναν λ.χ. σε «Κόρη» του Μουσείου Ακρόπολης).

Σημειώνουμε ότι τα κλεμμένα θα πωλούνταν σε δημοπρασία του γνωστού οίκου «Κρίστις». Το FBI συνέλαβε για την υπόθεση το περασμένο καλοκαίρι μια γυναίκα «ως κάτοχο όλων των κλεμμένων», αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη που εμπλέκεται σ' αυτή την αρχαιοκαπηλία - η μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο.


Μια από τις πολλές προθήκες του Μουσείου Κορίνθου, άδεια, όπως βρέθηκε μετά την κλοπή
Μια από τις πολλές προθήκες του Μουσείου Κορίνθου, άδεια, όπως βρέθηκε μετά την κλοπή

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ