Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικών διαμαρτυρία

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού έστειλε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδων, το οποίο μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για συνάντηση μαζί του, αποφάσισε να τον επισκεφτεί την Τρίτη (23/1, 10πμ) για να του θέσει μια σειρά γεγονότων που θίγουν άμεσα τους εικαστικούς.

Το πρώτο πρόβλημα αφορά στις τιμητικές συντάξεις και στις εφέσεις που άσκησε ο Γεν. Επίτροπος της Επικρατείας κατά των αποφάσεων των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, με τις οποίες χορηγούνταν οι τιμητικές συντάξεις. Επίσης, με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (31/10/2000), το ΕΕΤΕ πληροφορήθηκε ότι γίνεται επεξεργασία νομοσχεδίου περί χορήγησης τιμητικών συντάξεων και ότι «μέχρι την οριστική νομοθετική ρύθμιση του θέματος ανεστάλη η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για απονομή νέων τιμητικών συντάξεων».

«Ανησυχούμε», τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή του ΕΕΤΕ, «ότι το νέο σχέδιο νόμου που προωθούν τα δύο υπουργεία γίνεται για να εναρμονιστεί ο νόμος των τιμητικών συντάξεων με το πνεύμα των εφέσεων του Επιτρόπου, που αμφισβητεί τη νομιμότητα της απονομής τους και ζητά την εξαφάνισή τους».

Το δεύτερο σημαντικό θέμα της επιστολής, αφορά στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό. Θέμα που αποτέλεσε και αποτελεί - αφού και σήμερα οι εικαστικοί παραμένουν ανασφάλιστοι - «αιχμή του δόρατος» στους μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου. Τέλος, η επιστολή αναφέρεται στο νόμο 2557/97, σημειώνοντας: «Από το 1997 που ψηφίστηκε ο νόμος 2557 έως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένας δημόσιος διαγωνισμός, όπως και την περίοδο 1989 - '97 που ίσχυε ο νόμος 1854/89 του 1 δισ. Το Μετρό διακοσμείται, το αεροδρόμιο των Σπάτων επίσης. Σχέδια για τη διακόσμηση των σταθμών του ΗΣΑΠ δρομολογούνται στα χνάρια του Μετρό. Σχέδια για τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας έχουν δρομολογηθεί, όπως και άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία, όπως για πεζοδρόμηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και μια υπουργική απόφαση που θα κατοχυρώνει το νόμο '97 βρίσκεται ακόμα "υπό μελέτη" στο ΥΠΕΧΩΔΕ!!!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ