ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ
Σοκ και ερωτήματα για σημαντικά ζητήματα

Νέο σοκ, αλλά και αρκετά ερωτήματα για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα προκαλεί η είδηση του αιφνίδιου θανάτου ενός 17χρονου παιδιού που κατέρρευσε σε αγώνα μπάσκετ της ομάδας του. Ενα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στη «μαύρη λίστα» αντίστοιχων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με νεαρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άθλησης ή αγώνα και που δυστυχώς μεγαλώνει. Το τελευταίο τραγικό συμβάν συνέβη την Κυριακή το απόγευμα στο γήπεδο «Ανδρέας Δασκαλάκης» της Ελευσίνας, στον αγώνα της ΟΚ Ελευσίνας με τον Πήγασο Κορυδαλλού. Περίπου οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο 17χρονος, γυρνώντας προς την άμυνα της ομάδας του έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος με τις πληροφορίες, μάλιστα, να μιλάνε και για γύρισμα της γλώσσας του. Παρότι στον αγώνα υπήρχε γιατρός και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας μια προσωρινή ανάνηψη, ωστόσο, τελικά, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υπέκυψε. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για αναμονή 45 λεπτών από τη στιγμή που κλήθηκε το ασθενοφόρο μέχρι τελικά να παραλάβει τον 17χρονο. Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον άδικο χαμό του αθλητή της Ελευσίνας εξέδωσαν η ομάδα μπάσκετ του Πανελευσινιακού, η Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νοτίου Αττικής (ΕΣΚΑΝΑ) ο ΕΣΑΚΕ, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμου Σταύρος Κοντονής που προανήγγειλε και τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου και άλλοι φορείς.

  • Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΕΚΑΒ, απαντώντας στις πληροφορίες για 45λεπτη καθυστέρηση, αναφέρει πως η Υπηρεσία δέχτηκε κλήση στις 14.00 και το ασθενοφόρο μετέβη στο χώρο του συμβάντος στις 14.26. Παράλληλα, διευκρινίζει πως διεξάγεται έρευνα για την επιχειρησιακή διαχείριση του εν λόγω περιστατικού.
Ανύπαρκτος ο δημόσιος προαθλητικός έλεγχος

Πέρα από το σοκ και τη θλίψη που προκαλεί ο θάνατος ενός ακόμη παιδιού κατά τη διάρκεια αγώνα καθώς και ξέχωρα από τα όποια παθολογικά αίτια μπορεί να υπάρχουν (συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν από τη νεκροψία), το νέο περιστατικό επαναφέρει στην επιφάνεια μια σειρά σοβαρών θεμάτων. Οπως, για παράδειγμα, το ευαίσθητο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του δημόσιου προαθλητικού ελέγχου, που πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» είχε αναδείξει, συνομιλώντας με τον Ηλία Σιώρα, διευθυντή στην καρδιολογική κλινική του «Ευαγγελισμού» και πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ο ίδιος είχε επισημάνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη προβλημάτων (σοβαρών και λιγότερο σοβαρών) σε μαθητές και νεαρούς αθλητές, αφού θεωρείται σχεδόν ανύπαρκτος τόσο όσον αφορά τον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και στο σχολείο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις ιατρικές οδηγίες η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί πιο συχνή εξέταση, ανά διετία ή τριετία, ανάλογα με την ένταση του αθλήματος. Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να προλάβει αρκετές σοβαρές συνέπειες στην υγεία των αθλούμενων, αφού μπορούν να διαγνωστούν σημαντικές παθήσεις όπως οι καρδιακές. Ωστόσο, η απουσία ενός οργανωμένου και υπό κρατική μέριμνα δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μεγαλώνει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί, για τις απαραίτητες εξετάσεις, που πρέπει να γίνουν, ο αθλούμενος και κυρίως η οικογένειά του - αφού μιλάμε για μικρές ηλικίες - θα πρέπει να πληρώσει και μάλιστα αρκετά μεγάλο πόσο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα, για ένα παιδί που θα πάει στην Α' Δημοτικού μόνο το κόστος για καρδιολόγο και οφθαλμίατρο φθάνει τα 80 ευρώ περίπου. Ετσι, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές είτε δε γίνονται καθόλου είτε αφορούν μόνο ένα μέρος τους.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Ξέφυγε ο Ολυμπιακός ... αυτοκτόνησε ο ΠΑΟΚ

Η μια ακόμη (πολλοστή φέτος) αλλαγή συσχετισμών στα δρώμενα της κορυφής ήταν αυτή που επισκίασε το ενδιαφέρον στην 21η αγωνιστική της Super League, με τον Ολυμπιακό, μια βδομάδα πριν το κρίσιμο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, να διευρύνει τη διαφορά ανάμεσά τους στο +5. Στους κερδισμένους της πρώτης τετράδας συγκαταλέγονται ο Παναιτωλικός, που μετά τη νίκη στην Τούμπα έπιασε τον Αστέρα Τρίπολης στην 4η θέση αλλά και ο Παναθηναϊκός που πλησίασε στη δεύτερη θέση.

Στη Βέροια ο Ολυμπιακός ξεκινώντας με εκπλήξεις στη βασική σύνθεση (Φορτούνης αντί Ντομίνγκεζ) δυσκολεύτηκε αρκετά, ωστόσο χάρη στα γκολ των Μήτρογλου (71') και Ντοσεβί (87') κατάφερε να επικρατήσει με 2-0. Οι γηπεδούχοι, που έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Ιωαννίδη, αγωνίστηκαν από το δέκατο λεπτό με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπαλάφα με απευθείας κόκκινη (έβρισε τον διαιτητή) ενώ τελείωσαν το παιχνίδι με 9 αφού αποβλήθηκε και ο Μπατιόν (76').

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ έχασε ακόμη περισσότερο έδαφος στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού αφού παρουσιάζοντας προβλήματα για μια ακόμη φορά (το τελευταίο δίμηνο) υπέστη την ήττα από τον ανώτερο σε γενικές γραμμές Παναιτωλικό με 2-1 και μάλιστα στις καθυστερήσεις. Οι «ασπρόμαυροι» παρουσιάστηκαν με αρκετά λάθη, αδυναμία στη δημιουργία φάσεων και σοβαρά αμυντικά προβλήματα, σε αντίθεση με τους Αγρινιώτες που πάλεψαν στα ίσια το παιχνίδι μέχρι τέλους και δικαιώθηκαν. Σκόρερ των νικητών ήταν ο Αλβεζ που πέτυχε και τα δύο τέρματα (7' πέν., 90'+) ενώ για τον ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει ο Μακ (71').

Στα άλλα παιχνίδια ξεχωρίζει η νίκη της Καλλονής επί του Αστέρα Τρίπολης με 1-0, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν συνάντησε προβλήματα με αντίπαλο τον Πλατανιά στο «Απ. Νικολαΐδης» (3-0).

Αλλα αποτελέσματα: Πανιώνιος - Πανθρακικός 2-1, Λεβαδειακός - Ξάνθη 1-2, ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα 2-1. Σημ.: Χωρίς αγώνα πήραν τους 3 β. Ατρόμητος και Εργοτέλης απέναντι σε ΟΦΗ (απομένει η επισημοποίηση από τη διοργανώτρια) και Νίκη Βόλου (έχει αποχωρήσει).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 51, ΠΑΟΚ 46, Παναθηναϊκός 43, Αστέρας Τρίπολης 35, Παναιτωλικός 35, Ατρόμητος 33, Ξάνθη 31, ΠΑΣ Γιάννινα 31, Βέροια 30, Καλλονή 27, Κέρκυρα 25, Πλατανιάς 22, Πανθρακικός 21, Λεβαδειακός 21, Πανιώνιος 19, Εργοτέλης 18, ΟΦΗ 10, Νίκη Βόλου 7.

ΠΑΛΗ
Το πρωτάθλημα Παίδων - Εφήβων διοργανώθηκε στην Καισαριανή

Στην Καισαριανή και στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Μελισσηνός» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η α' προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων και Εφήβων Ελληνορωμαϊκής, όπου δόθηκαν και τα πρώτα «εισιτήρια» για τα κορυφαία ραντεβού των ίδιων κατηγοριών που θα γίνουν τους προσεχείς μήνες. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε και ο κύκλος των προκριματικών φάσεων στις πανελλήνιες διοργανώσεις του 2015.

Τη διοργάνωση φιλοξένησε ο Δήμος Καισαριανής, ο οποίος σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι μια ευκαιρία με τη διοργάνωση αυτή οι νέοι της πόλης μας να γνωρίσουν ένα άθλημα με πολλές διακρίσεις που δεν είναι τόσο γνωστό».

Από τους αγώνες της Καισαριανής προκρίθηκαν οι τέσσερις πρώτοι από κάθε κατηγορία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η β' προκριματική φάση θα γίνει το διήμερο 14-15 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Πήρε το ντέρμπι ο Αρης

Με όπλο την πολύ καλή άμυνα, αλλά και την ψυχραιμία των παικτών του στο τελευταίο δίλεπτο, όταν το παιχνίδι ξανάγινε ντέρμπι, ο Αρης πήρε σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ στο «Νίκος Γκάλης» με 62-57 στο εξ αναβολής παιχνίδι για τη 2η αγωνιστική, που είχε διακοπεί λόγω ρίψης αντικειμένων. Ετσι, οι κιτρινόμαυροι με τη νίκη αυτή ανέβηκαν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας (23β), πλησιάζοντας μάλιστα τον ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην 3η θέση (25β). Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται κοντά στο σκορ, ωστόσο οι γηπεδούχοι, με κορυφαίο τον Ριντ (16π), κατάφεραν στην τέταρτη περίοδο να ξεφύγουν με 10π 58-48 (35'), αλλά οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε απόσταση αναπνοής 1' πριν από το τέλος (60-57). Σημειώνεται πως την ερχόμενη βδομάδα οι δύο ομάδες θα ξαναπαίξουν μαζί, αυτήν τη φορά στην Πυλαία, για το παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής του β' γύρου.

FOOTBALL LEAGUE
Γειτονικό... στραβοπάτημα για ΑΕΚ

Το στραβοπάτημα της ΑΕΚ, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 (Κοτσώνης 29`-Μάνταλος 81`) με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη γειτονική Ριζούπολη για τον 1ο όμιλο, ήταν το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα στη 15η αγωνιστική της Football League. Η «Ενωση» τελείωσε το παιχνίδι με 9 παίκτες αφού αποβλήθηκαν οι Πλατέλας (23'), Μάνταλος (87'). Μετά το τέλος του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ οπαδών των δυο ομάδων εντός και εκτός του γηπέδου.

Αλλα αποτελέσματα: 1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ηρακλής Ψαχνών - Παναχαϊκή 1-1, Ερμιονίδα - Αχαρναϊκός 2-1, Φωστήρας - Χανιά 0-0, Αλιμος - Καλλιθέα 0-2. Η βαθμολογία: ΑΕΚ 38, Παναχαϊκή 29, Απόλλων Σμ. 27 κ.τ.λ. 2ος ΟΜΙΛΟΣ: Λαμία - Φωκικός 1-0, Πιερικός - Απόλλων 1926 2-1, Αναγέννηση Καρδίτσας - Αιγινιακός 1-2, Ζάκυνθος - Τύρναβος 2-0, ΑΕΛ - Αγροτικός Αστέρας 1-0. Η βαθμολογία: Ηρακλής 36, Λαμία 30, Ζάκυνθος 27 κ.τ.λ.

ΠΟΛΟ

Η δύσκολη νίκη της Βουλιαγμένης στην έδρα της επί του Καλαμακίου και η άνετη αλλά με αρκετά παρατράγουδα (αντεγκλήσεις μεταξύ παικτών) επικράτηση του Εθνικού επί του Νηρέα Λαμίας ξεχώρισαν από τα συμβάντα της 10ης αγωνιστικής. Τα αποτελέσματα: Γλυφάδα - Ολυμπιακός 5-14, Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 9-4, Χίος - Υδραϊκός 8-8, Βουλιαγμένη - Καλαμάκι 9-8, Παλαιό Φάληρο - Πανιώνιος 8-7, Εθνικός - Νηρέας Λαμίας 12-4. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 30, Παναθηναϊκός 25, Εθνικός 24, Βουλιαγμένη 19 κ.τ.λ.

ΒΟΛΕΪ
«Ερυθρόλευκος» ο πρώτος τίτλος

Τον πρώτο τίτλο της φετινής χρονιάς κατέκτησε ο Ολυμπιακός, αφού στέφθηκε τροπαιούχος του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» το φάιναλ φορ του οποίου πραγματοποιήθηκε στο κλειστό της Γλυφάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» στον τελικό της διοργάνωσης επικράτησαν με 3-1 του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, αφού κατάφερε να βελτιώσει την απόδοσή του μετά το πρώτο σετ και να κυριαρχήσει στον αγώνα με πρωταγωνιστές τους Κλαρκ και Γιούρισιτ. Αντίθετα, οι Εβρίτες, μετά το δυναμικό ξεκίνημα που προηγήθηκαν με 1-0 δεν είχαν ανάλογη συνέχεια. Τα σετ: 25-22, 16-25, 21-25, 15-25. Στα ημιτελικά, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει του Αρη με 3-1 και ο Εθνικός του Παμβοχαϊκού με 3-0.

  • Η νίκη των Μακεδόνων Αξιού επί της ΑΕΚ με 3-2 σετ ξεχώρισε στη 14η αγωνιστική της Α1 γυναικών. Τα άλλα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο 3-0 , Ηρακλής - Ολυμπιακός 0-3 , Μακεδόνες - ΑΕΚ 3-2 , Ανατόλια - ΑΟ Θήρας 2-3 Πανναξιακός - Μαρκόπουλο (αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών). Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 36, Παναθηναϊκός 35, Πανναξιακός 30, κ.τ.λ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ