Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ
Σοκ και ερωτήματα για σημαντικά ζητήματα

Νέο σοκ, αλλά και αρκετά ερωτήματα για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα προκαλεί η είδηση του αιφνίδιου θανάτου ενός 17χρονου παιδιού που κατέρρευσε σε αγώνα μπάσκετ της ομάδας του. Ενα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στη «μαύρη λίστα» αντίστοιχων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με νεαρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άθλησης ή αγώνα και που δυστυχώς μεγαλώνει. Το τελευταίο τραγικό συμβάν συνέβη την Κυριακή το απόγευμα στο γήπεδο «Ανδρέας Δασκαλάκης» της Ελευσίνας, στον αγώνα της ΟΚ Ελευσίνας με τον Πήγασο Κορυδαλλού. Περίπου οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο 17χρονος, γυρνώντας προς την άμυνα της ομάδας του έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος με τις πληροφορίες, μάλιστα, να μιλάνε και για γύρισμα της γλώσσας του. Παρότι στον αγώνα υπήρχε γιατρός και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας μια προσωρινή ανάνηψη, ωστόσο, τελικά, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υπέκυψε. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για αναμονή 45 λεπτών από τη στιγμή που κλήθηκε το ασθενοφόρο μέχρι τελικά να παραλάβει τον 17χρονο. Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον άδικο χαμό του αθλητή της Ελευσίνας εξέδωσαν η ομάδα μπάσκετ του Πανελευσινιακού, η Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νοτίου Αττικής (ΕΣΚΑΝΑ) ο ΕΣΑΚΕ, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμου Σταύρος Κοντονής που προανήγγειλε και τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες θανάτου και άλλοι φορείς.

  • Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΕΚΑΒ, απαντώντας στις πληροφορίες για 45λεπτη καθυστέρηση, αναφέρει πως η Υπηρεσία δέχτηκε κλήση στις 14.00 και το ασθενοφόρο μετέβη στο χώρο του συμβάντος στις 14.26. Παράλληλα, διευκρινίζει πως διεξάγεται έρευνα για την επιχειρησιακή διαχείριση του εν λόγω περιστατικού.
Ανύπαρκτος ο δημόσιος προαθλητικός έλεγχος

Πέρα από το σοκ και τη θλίψη που προκαλεί ο θάνατος ενός ακόμη παιδιού κατά τη διάρκεια αγώνα καθώς και ξέχωρα από τα όποια παθολογικά αίτια μπορεί να υπάρχουν (συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν από τη νεκροψία), το νέο περιστατικό επαναφέρει στην επιφάνεια μια σειρά σοβαρών θεμάτων. Οπως, για παράδειγμα, το ευαίσθητο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του δημόσιου προαθλητικού ελέγχου, που πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» είχε αναδείξει, συνομιλώντας με τον Ηλία Σιώρα, διευθυντή στην καρδιολογική κλινική του «Ευαγγελισμού» και πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ο ίδιος είχε επισημάνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη προβλημάτων (σοβαρών και λιγότερο σοβαρών) σε μαθητές και νεαρούς αθλητές, αφού θεωρείται σχεδόν ανύπαρκτος τόσο όσον αφορά τον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και στο σχολείο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις ιατρικές οδηγίες η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί πιο συχνή εξέταση, ανά διετία ή τριετία, ανάλογα με την ένταση του αθλήματος. Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ένας τέτοιος έλεγχος μπορεί να προλάβει αρκετές σοβαρές συνέπειες στην υγεία των αθλούμενων, αφού μπορούν να διαγνωστούν σημαντικές παθήσεις όπως οι καρδιακές. Ωστόσο, η απουσία ενός οργανωμένου και υπό κρατική μέριμνα δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μεγαλώνει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί, για τις απαραίτητες εξετάσεις, που πρέπει να γίνουν, ο αθλούμενος και κυρίως η οικογένειά του - αφού μιλάμε για μικρές ηλικίες - θα πρέπει να πληρώσει και μάλιστα αρκετά μεγάλο πόσο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα, για ένα παιδί που θα πάει στην Α' Δημοτικού μόνο το κόστος για καρδιολόγο και οφθαλμίατρο φθάνει τα 80 ευρώ περίπου. Ετσι, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές είτε δε γίνονται καθόλου είτε αφορούν μόνο ένα μέρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ