ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ενταση της «αντι-τρομοκρατικής» δράσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ενταση της «αντιτρομοκρατικής δράσης» της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορά της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λαούς, αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών) που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ν. Κοτζιάς.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στα σχετικά Συμπεράσματα του ΣΕΥ, το Συμβούλιο αποφάσισε «να εντείνει, σαν επείγον ζήτημα, την εξωτερική δράση της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Βόρειας Αφρικής, ιδίως της Λιβύης, και του Σαχέλ (σ.σ: Υποσαχάρια Αφρική). Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ», σημειώνεται.

Το ΣΕΥ εστίασε ειδικά στο ζήτημα των αναταραχών στη Λιβύη, που κατά βάση οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις υποδαύλισαν, υποστηρίζοντας τώρα το Συμβούλιο στα σχετικά Συμπεράσματά του πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση. Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να προσφέρει ένα βιώσιμο δρόμο προς τα εμπρός και να συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα». Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία του για την «αυξημένη δραστηριότητα τρομοκρατών και ακτιβιστών και αναγνωρίζει την πιθανή απειλή που αυτές οι ομάδες αποτελούν για την μελλοντική σταθερότητα της χώρας, της περιοχής και της ΕΕ».

Σε ειδική συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα της Υεμένης και οι ταραχές που έχουν εκδηλωθεί εκεί. Στα Συμπεράσματα του ΣΕΥ που αφορούν ειδικά αυτό το ζήτημα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η «βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την «εντατικοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης αυτών που γίνονται από την "Αλ Κάιντα"». Η ΕΕ «καταδικάζει τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις εντονότατα και επαναλαμβάνει τη σταθερή της δέσμευση και διαρκή αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής βίας, στην Υεμένη και την ευρύτερη περιοχή», τονίζεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

Παραπέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν και στο θέμα των «τρομοκρατικών δράσεων» της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία, εκτιμώντας ότι εξελίσσεται σε μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και χωρών όπως το Καμερούν, το Τσαντ και ο Νίγηρας, ζώνη όπου τα ευρωενωσιακά μονοπώλια διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες. Σε αυτήν τη βάση, το ΣΕΥ χαιρετίζει τη στρατιωτική δράση που έχουν αναπτύξει ενάντια στην οργάνωση η Νιγηρία, το Τσαντ και το Καμερούν, παραπέρα χαιρετίζει απόφαση που πάρθηκε και στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ενωσης για ανάπτυξη πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

Ειδική αναφορά έγινε και στην κατάσταση στο Μάλι της Αφρικής, όπου έχουν αναπτυχθεί και ευρωενωσιακές στρατιωτικές αποστολές για τη διαφύλαξη της «ειρήνης» (EUTM Mali και EUCAP Sahel Mali) στο πλαίσιο υλοποίησης της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

ΣΥΡΙΑ
«Οχι» σε ξένη χερσαία δύναμη από τη συριακή κυβέρνηση

Στα περίχωρα του Κομπανί μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών
Στα περίχωρα του Κομπανί μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) απέρριψε χτες κατηγορηματικά ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ιορδανία δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της συριακής κυβέρνησης για το συντονισμό των προσπαθειών τους εναντίον των τζιχαντιστών, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της βάρβαρης εκτέλεσης του Ιορδανού πιλότου στις 3/2.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι, ο Μουάλεμ ξεκαθάρισε ότι η Δαμασκός δεν έχει ανάγκη από τέτοια «βοήθεια», επαινώντας τη γενναιότητα και την αποτελεσματικότητα του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών, αλλά και αποδοκιμάζοντας επιλογές της ιορδανικής κυβέρνησης υπέρ των τζιχαντιστών, όπως η εκπαίδευσή τους και η διευκόλυνση της διέλευσής τους στο συριακό έδαφος.

Επέκρινε, παράλληλα, το ρόλο δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών χωρών στον εξοπλισμό «αντικαθεστωτικών» ομάδων και οργανώσεων και τα τεράστια ποσά που διαθέτουν για την αγορά όπλων παρά για την αγορά τροφίμων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δηλώσεις του Σύρου αξιωματούχου έγιναν παραμονές της επίσκεψης του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα στη Δαμασκό, με στόχο την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι για τη διευκόλυνση της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας από την περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο, κάτοικοι περιοχών βορειοανατολικά του Χαλεπίου στη Συρία διαπίστωσαν στρατιωτική αναδιάταξη μέρους των δυνάμεων των μισθοφόρων του ΙΚ και του εξοπλισμού τους από τις περιοχές τους, έπειτα από απώλειες που φαίνεται πως υπέστησαν από δυνάμεις του συριακού στρατού και Κούρδων μαχητών.

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο μετέδωσε, επίσης, πως το ΙΚ προχωρά στην αναδιάταξη των δυνάμεών του, μετακινώντας μαχητές από την επαρχία του Χαλεπίου, για να ενισχύσει δυνάμεις του που μάχονται εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας.

Ασταμάτητες οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

Στο Ιράκ, πάντως, το ίδιο διάστημα συνεχίστηκαν ανελέητα οι βομβιστικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα μόνον μέσα στο τελευταίο τριήμερο το θάνατο πάνω από 55 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων από επιθέσεις κυρίως σε σιιτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, Βαγδάτη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ανακοινώθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας από τον Τζον Αλεν, τον Αμερικανό στρατηγό - συντονιστή του «διεθνούς συνασπισμού» κατά των τζιχαντιστών, η έναρξη μεγάλης χερσαίας επιχείρησης του ιρακινού στρατού κατά των τζιχαντιστών «μέσα στις επόμενες βδομάδες» με την υποστήριξη της «διεθνούς συμμαχίας».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Στα σκαριά η επέμβαση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Την ανάπτυξη στρατιάς 8.750 στρατιωτών στη βορειοανατολική Νιγηρία και τη μεθόριο των χωρών τους με πρόσχημα την ανάσχεση των επιθέσεων Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» αποφάσισαν το Σάββατο στρατιωτικοί αξιωματούχοι από Νιγηρία, Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρα και Μπενίν στη διάρκεια διήμερης συνόδου που ολοκληρώθηκε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την απόφαση της νιγηριανής κυβέρνησης να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές της 14ης Φλεβάρη για τις 28 Μάρτη, παρά την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ που είχαν επιμείνει (όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Νιγηρία) στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Παρ' όλα αυτά, οι Νιγηριανοί τζιχαντιστές κλιμάκωσαν και χτες τις προκλητικές επιθέσεις τους σε μεθοριακές περιοχές του Καμερούν, του Νίγηρα και του Μπενίν με απαγωγές δεκάδων αμάχων και βομβιστικές επιθέσεις. Μάλιστα, ο αρχηγός της «Μπόκο Χαράμ» Αμπουμπάκαρ Σεκάου διαβεβαίωσε για τη «νίκη» των τζιχαντιστών επί στρατών γειτονικών χωρών και εκτοξεύοντας άμεσα απειλές κατά του προέδρου του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί.

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η δημιουργία Ενωσης σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου, η ολοκλήρωση ενός δικαστικού συστήματος για τις σερβικές κοινότητες του προτεκτοράτου αλλά και θέματα που σχετίζονται με τον επαναπατρισμό Σέρβων προσφύγων και την περιουσία τους τέθηκαν, χτες, στο τραπέζι διαλόγου που στήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Ισα Μουστάφα, με τη μεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σέρβοι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να τεθεί στο τραπέζι συνομιλιών και το ζήτημα των ορυχείων Τρέπτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά από την πρόσφατη απόπειρα της κυβέρνησης στην Πρίστινα να τα «κρατικοποιήσει».

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό το κλίμα έντασης που έχει προκληθεί τις τελευταίες βδομάδες στο Κοσσυφοπέδιο με αφορμή την αντικατάσταση του Σέρβου υπουργού για την Επιστροφή των Προσφύγων στην κοσσοβάρικη κυβέρνηση, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Αυτοδιάθεσης».

Ανακαλύπτοντας την... «Αμερική»

Την εκτεταμένη φοροδιαφυγή της πλουτοκρατίας και τη διασύνδεσή της με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τη διαφθορά «ανακάλυψαν» αίφνης διεθνή ΜΜΕ, με επίκεντρο τις διαρροές στοιχείων σε σχέση με τις δραστηριότητες της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Ελβετία (Swissleaks - ελβετικές διαρροές) και τα τραπεζικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων αστών, πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και «αστέρων» του χολιγουντιανού κινηματογράφου και της διεθνούς πασαρέλας σε δεκάδες χώρες, αποκαλύπτοντας τεράστια φοροδιαφυγή ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Εφημερίδες διεθνούς βεληνεκούς, όπως η βρετανική «Γκάρντιαν», η γαλλική «Λε Μοντ» και η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», που συμμετείχαν στις έρευνες και τις αναλύσεις των «μυστικών» τραπεζικών δεδομένων, μοιάζουν σαν να ανακαλύπτουν την «Αμερική». Σαν να μην είναι η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι σχέσεις κεφαλαίου και εγκλήματος «κλασικά» συστημικά γνωρίσματα και αναπόσπαστα τμήματα του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ