Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Οχι» σε ξένη χερσαία δύναμη από τη συριακή κυβέρνηση

Στα περίχωρα του Κομπανί μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών
Στα περίχωρα του Κομπανί μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) απέρριψε χτες κατηγορηματικά ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ιορδανία δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της συριακής κυβέρνησης για το συντονισμό των προσπαθειών τους εναντίον των τζιχαντιστών, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της βάρβαρης εκτέλεσης του Ιορδανού πιλότου στις 3/2.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι, ο Μουάλεμ ξεκαθάρισε ότι η Δαμασκός δεν έχει ανάγκη από τέτοια «βοήθεια», επαινώντας τη γενναιότητα και την αποτελεσματικότητα του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών, αλλά και αποδοκιμάζοντας επιλογές της ιορδανικής κυβέρνησης υπέρ των τζιχαντιστών, όπως η εκπαίδευσή τους και η διευκόλυνση της διέλευσής τους στο συριακό έδαφος.

Επέκρινε, παράλληλα, το ρόλο δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών χωρών στον εξοπλισμό «αντικαθεστωτικών» ομάδων και οργανώσεων και τα τεράστια ποσά που διαθέτουν για την αγορά όπλων παρά για την αγορά τροφίμων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δηλώσεις του Σύρου αξιωματούχου έγιναν παραμονές της επίσκεψης του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα στη Δαμασκό, με στόχο την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι για τη διευκόλυνση της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας από την περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο, κάτοικοι περιοχών βορειοανατολικά του Χαλεπίου στη Συρία διαπίστωσαν στρατιωτική αναδιάταξη μέρους των δυνάμεων των μισθοφόρων του ΙΚ και του εξοπλισμού τους από τις περιοχές τους, έπειτα από απώλειες που φαίνεται πως υπέστησαν από δυνάμεις του συριακού στρατού και Κούρδων μαχητών.

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο μετέδωσε, επίσης, πως το ΙΚ προχωρά στην αναδιάταξη των δυνάμεών του, μετακινώντας μαχητές από την επαρχία του Χαλεπίου, για να ενισχύσει δυνάμεις του που μάχονται εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας.

Ασταμάτητες οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

Στο Ιράκ, πάντως, το ίδιο διάστημα συνεχίστηκαν ανελέητα οι βομβιστικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα μόνον μέσα στο τελευταίο τριήμερο το θάνατο πάνω από 55 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων από επιθέσεις κυρίως σε σιιτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, Βαγδάτη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ανακοινώθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας από τον Τζον Αλεν, τον Αμερικανό στρατηγό - συντονιστή του «διεθνούς συνασπισμού» κατά των τζιχαντιστών, η έναρξη μεγάλης χερσαίας επιχείρησης του ιρακινού στρατού κατά των τζιχαντιστών «μέσα στις επόμενες βδομάδες» με την υποστήριξη της «διεθνούς συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ