Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Διείσδυση στη μαύρη ήπειρο

Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι, όπου ο γαλλικός ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανοίγει το δρόμο στα γαλλικά μονοπώλια
Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι, όπου ο γαλλικός ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανοίγει το δρόμο στα γαλλικά μονοπώλια
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η στήριξη της «απασχόλησης των νέων» και η προώθηση της «καινοτομίας» ήταν οι δύο άξονες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η συζήτηση που έγινε στη Γαλλο-αφρικανική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, την οποία συνδιοργάνωσε στο Παρίσι η MEDEF - η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων, καταγράφοντας την πρόθεση του γαλλικού κεφαλαίου για παραπέρα διείσδυση στις χώρες της Αφρικής.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς - που «άνοιξε» τη συνάντηση - αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα γίνει το Δεκέμβρη του 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση των «κλιματικών αλλαγών», αναφέροντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη «μετάβαση» σε μια οικονομική ανάπτυξη με λιγότερους ρύπους και στην Αφρική, παραπέμποντας στα σχέδια προώθησης - μεταξύ άλλων - μιας σειράς «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας.

Οπως εξηγούσε και το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο RFI, η Αφρική εκτιμάται ότι το 2015 θα εμφανίσει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι 4,9%, δηλαδή υψηλότερους από τις συνολικές προβλέψεις για τον πλανήτη. Πέρσι, η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Αφρική έφτασε το 5,8%.

«Η μεγάλη ανάπτυξη της ηπείρου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γοργά αυξανόμενο πληθυσμό, με το 70% των Αφρικανών να είναι κάτω από 35 ετών. Αλλά πολλοί είναι ανειδίκευτοι και η ανεργία των νέων συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα σε ένα, κατά τα άλλα, εντυπωσιακό ρεκόρ (ανάπτυξης της οικονομίας)», συνέχιζε το ρεπορτάζ του RFI.

Ετσι, δεν ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο Ολάντ έκανε μια «στάση» στη συνάντηση μεταξύ των πτήσεων από Κίεβο και προς Μόσχα (σ.σ. έκτακτες επαφές που έγιναν με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας). Σημειώνοντας στην παρέμβασή του ότι «η Αφρική είναι το μέλλον μας... Είναι το μέλλον μας γιατί είναι η ήπειρος με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε ότι όχι μόνο δε θα πάψει η παρουσία του γαλλικού στρατού στην περιοχή, αλλά και ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με όλα τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που διεκδικούν ικανοποιητικό μερίδιο από τον τεράστιο πλούτο των αφρικανικών λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ