ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Διείσδυση στη μαύρη ήπειρο

Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι, όπου ο γαλλικός ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανοίγει το δρόμο στα γαλλικά μονοπώλια
Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι, όπου ο γαλλικός ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανοίγει το δρόμο στα γαλλικά μονοπώλια
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η στήριξη της «απασχόλησης των νέων» και η προώθηση της «καινοτομίας» ήταν οι δύο άξονες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η συζήτηση που έγινε στη Γαλλο-αφρικανική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, την οποία συνδιοργάνωσε στο Παρίσι η MEDEF - η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων, καταγράφοντας την πρόθεση του γαλλικού κεφαλαίου για παραπέρα διείσδυση στις χώρες της Αφρικής.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς - που «άνοιξε» τη συνάντηση - αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα γίνει το Δεκέμβρη του 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση των «κλιματικών αλλαγών», αναφέροντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη «μετάβαση» σε μια οικονομική ανάπτυξη με λιγότερους ρύπους και στην Αφρική, παραπέμποντας στα σχέδια προώθησης - μεταξύ άλλων - μιας σειράς «εναλλακτικών» μορφών Ενέργειας.

Οπως εξηγούσε και το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο RFI, η Αφρική εκτιμάται ότι το 2015 θα εμφανίσει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι 4,9%, δηλαδή υψηλότερους από τις συνολικές προβλέψεις για τον πλανήτη. Πέρσι, η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Αφρική έφτασε το 5,8%.

«Η μεγάλη ανάπτυξη της ηπείρου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γοργά αυξανόμενο πληθυσμό, με το 70% των Αφρικανών να είναι κάτω από 35 ετών. Αλλά πολλοί είναι ανειδίκευτοι και η ανεργία των νέων συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα σε ένα, κατά τα άλλα, εντυπωσιακό ρεκόρ (ανάπτυξης της οικονομίας)», συνέχιζε το ρεπορτάζ του RFI.

Ετσι, δεν ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο Ολάντ έκανε μια «στάση» στη συνάντηση μεταξύ των πτήσεων από Κίεβο και προς Μόσχα (σ.σ. έκτακτες επαφές που έγιναν με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας). Σημειώνοντας στην παρέμβασή του ότι «η Αφρική είναι το μέλλον μας... Είναι το μέλλον μας γιατί είναι η ήπειρος με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε ότι όχι μόνο δε θα πάψει η παρουσία του γαλλικού στρατού στην περιοχή, αλλά και ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με όλα τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που διεκδικούν ικανοποιητικό μερίδιο από τον τεράστιο πλούτο των αφρικανικών λαών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα σημάδια ενδοαστικών αντιθέσεων

Δυσαρέσκεια Ερντογάν για την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις βουλευτικές εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα σημάδια έντασης των ενδοαστικών αντιθέσεων εκδηλώνονται στην Τουρκία, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 7 Ιούνη. Το Σαββατοκύριακο υπέβαλε την παραίτησή του ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Αν και ο Φιντάν θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν («δραστήριος» και στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λεγόμενου «παράλληλου κράτους»), ο Τούρκος Πρόεδρος αποδοκίμασε την παραίτησή του και δήλωσε ανοιχτά: «Δεν βλέπω με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Χακάν Φιντάν». Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης αλλά και άλλα στελέχη του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου σχολίαζαν την υποψηφιότητα Φιντάν ως «σημάδι» ότι θα αδειάσει η πρωθυπουργική καρέκλα. Ο ίδιος ο Φιντάν δεν έχει κάνει σχόλια μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συλλήψεις στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» του κρατικού μηχανισμού από συμμάχους του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και αντιπάλου πλέον του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν. Το τελευταίο, ένατο κατά σειρά από το Δεκέμβρη του 2013 «κύμα» συλλήψεων αφορά 21 αστυνομικούς που, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» είχαν πραγματοποιήσει υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν και άλλων από το περιβάλλον του. Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση έθεσε υπό κρατική εποπτεία την ισλαμική τράπεζα «Ασια Μπανκ» που έχει σχέσεις με τους κύκλους του Γκιουλέν, με το επιχείρημα της έλλειψης «διαφάνειας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού φαίνεται ότι προχωράει στην Ισπανία, κάτι που καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερη προβολή έχει και το νέο διαχειριστικό μόρφωμα σοσιαλδημοκρατικού τύπου PODEMOS («Μπορούμε»), σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, που στην τελευταία μέτρηση εμφανίστηκε να προηγείται με 27,7%, έναντι του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) με 20,9% και ακολουθούν το «σοσιαλιστικό» κόμμα (PSOE) με 18,3%, το νεοδημιουργηθέν κόμμα «Πολίτες» (με δράση στην Καταλονία) με 12,2% και η Ενωμένη Αριστερά με 6,5%.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Το ηφαίστειο «Φουέγκο», 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, ενεργοποιήθηκε από το περασμένο Σάββατο εκτοξεύοντας μαύρη τέφρα στον ουρανό της χώρας, με αποτέλεσμα να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Η ποσότητα της τέφρας, σύμφωνα με τις αρχές, είναι μέτριου μεγέθους αλλά παίρνονται προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ένα από τα 32 ενεργά που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Φρεντερίκ Μπαρμπιέ, επικράτησε τελικά έναντι της αντιπάλου του από το «Εθνικό Μέτωπο» (FN), Σοφί Μοντέλ, στις εκλογές που έγιναν στην περιφέρεια Ντουμπς για να αναδειχθεί ποιος θα καταλάμβανε τη βουλευτική έδρα που έμεινε κενή μετά το διορισμό του Πιερ Μοσκοβισί στην Κομισιόν. Η επικράτηση του Μπαρμπιέ έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας των «δημοκρατικών δυνάμεων». Με το επιχείρημα ότι πρέπει να ηττηθεί το FN, τον Μπαρμπιέ στήριξαν ευρέως και δυνάμεις του «δεξιού» UMP, παρότι ο ηγέτης του, Νικολά Σαρκοζί, κατέφυγε στην τακτική της «ψήφου κατά βούληση», στο πλαίσιο των ενδοαστικών διεργασιών που εντείνονται και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, με τον Σαρκοζί να λέγεται ότι αναζητά τρόπους να εξασφαλίσει τη στήριξη των «δεξιών» ψηφοφόρων που έχουν στραφεί προς το FN.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν το Γενάρη κατά 19,9%. Μείωση εμφάνισαν και οι εξαγωγές, σε ποσοστό 3,3%. Τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι η δεύτερη οικονομική δύναμη εμφανίζει «σημάδια» ανησυχητικά για τους ρυθμούς της οικονομικής της ανάπτυξης, που με δεδομένο τον υψηλό βαθμό αλληλεξάρτησης στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά προκαλούν μια σειρά από αλυσιδωτές συνέπειες.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-- Κουκουλοφόροι οπλισμένοι με «Καλάσνικοφ» άνοιξαν χτες πυρ εναντίον αστυνομικών στη Μασσαλία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ο διευθυντής των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής. Η επίθεση - που έγινε ενώ είχε ξεκινήσει στην πόλη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς - συνδέθηκε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών και τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών. Η αντιδήμαρχος της πόλης, Καρολίν Ποζμεντιέ, δήλωσε ότι εκκενώθηκε ένα σχολείο και πρόσθεσε: «Αυτή η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας».

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον 25 παράνομοι μετανάστες πέθαναν από υποθερμία πάνω στα σκάφη της ιταλικής Ακτοφυλακής, που είχε εντοπίσει συνολικά 105 άτομα να παλεύουν σε ένα πλοίο «αντιμέτωποι» με κύματα ύψους 8 μέτρων και θερμοκρασία ελάχιστους βαθμούς πάνω από το μηδέν. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τέσσερις σκιέρ έχασαν τη ζωή τους σε ορεινές περιοχές της Ιταλίας, από χιονοστιβάδες που τους καταπλάκωσαν σε διάφορα σημεία της περιφέρειας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενοπλοι πυροβόλησαν θανάσιμα τον Σομαλό βουλευτή Αμπντουλαχί Καγιάντ Μπαρ κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ συνέλαβαν χτες έναν εν ενεργεία και έναν πρώην αξιωματικό της αστυνομίας, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι για το ρόλο τους σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο πλαίσιο της λεγόμενης επιχείρησης «Πραξικόπημα», στο «στόχαστρο» της οποίας βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Ζόραν Ζάεβ. Οι δύο συλληφθέντες φέρεται να ομολόγησαν πως εργάζονταν για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι μαθήτριες σε τουλάχιστον 70 χώρες αντιμετωπίζουν συχνά απειλές βίας και κατά της ζωής τους αλλά και άλλες κακοποιήσεις μόνο και μόνο επειδή τολμούν να πάνε σχολείο, αναφέρει έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

ΣΟΦΙΑ.-- Χαρτόνια για παράθυρα, βρωμιά και άγριος ξυλοδαρμός είναι η «ρουτίνα» κόλασης που ζουν καθημερινά 64 ανήλικοι στις «σωφρονιστικές» φυλακές του Μποϊτσινόβτσι στη Βουλγαρία, αναφέρουν νεότερες καταγγελίες παρατηρητών της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.-- Εξι εργάτες από τη Σερβία σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε εργοτάξιο στη χερσόνησο Γιαμάλ στη Σιβηρία, ανακοίνωσε χτες ο Σέρβος πρέσβης στη Μόσχα, Σλαβένκο Τέρζιτς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε σε οικισμό στην πόλη Σαλεχάρντ, σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από τη Μόσχα σε εργοτάξιο εξόρυξης φυσικού αερίου - πετρελαίου, από αδιευκρίνιστα αίτια.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αστυνομικοί στην Τυνησία συνέλαβαν την Κυριακή 32 φανατικούς ισλαμιστές, εκ των οποίων ορισμένοι ήταν τζιχαντιστές που μόλις είχαν επιστρέψει από τη Συρία στην Τυνησία, επειδή σχεδίαζαν «θεαματικές επιθέσεις». Η σύλληψή τους έγινε μόλις ένα 24ωρο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

ΣΑΝΑΑ.-- Νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη μετά τη διάλυση της Βουλής και την κατάλυση της εξουσίας από τους σιίτες Χούτι, την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν, χτες, στη χώρα, με μειωμένες προσδοκίες, με τη διαμεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Τζαμάλ Μπενομάρ.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Ενας 16χρονος Αμερικανός κατηγορείται ότι πυροβόλησε θανάσιμα στο πρόσωπο συνομήλικο συμμαθητή του στην Πενσιλβάνια και μετά έβγαλε φωτογραφία (selfie) με το πτώμα μέσω του κινητού του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ