ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους πεσόντες μαχητές του ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας

Συγκέντρωση στο μνημείο και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος

Από την ομιλία του Κ. Σταμπολίδη στη συγκέντρωση στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ
Από την ομιλία του Κ. Σταμπολίδη στη συγκέντρωση στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ
Με συγκέντρωση στον ομαδικό τάφο στη Φλώρινα και πορεία προς το κέντρο της πόλης, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι αγωνιστές και οι απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, τίμησαν το πρωί της Κυριακής τις μαχήτριες και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Φλώρινας, στις 12 Φλεβάρη του 1949. Τίμησαν τα εκατοντάδες παλικάρια, άνδρες και γυναίκες, που πήραν μέρος σ' εκείνη τη μάχη κι έδωσαν τη ζωή τους για μια νέα κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης, την εξάλειψη των πολέμων.

Στο μνημείο στεφάνι κατέθεσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Σταμπολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, όπως αναδείχθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944. Οπως είπε, «οι προσδοκίες του λαού που γεννήθηκαν μέσα από την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης απαιτούσαν και τα αντίστοιχα εργαλεία εξουσίας στην υπηρεσία του λαού, κράτος στην υπηρεσία του λαού. Ο λαός, που κατέκτησε τη λευτεριά του με το όπλο στο χέρι και ένιωσε τη δύναμή του, μπορούσε να οργανώσει την οικονομία, το κράτος και τη δική του εξουσία με τις δικές του δυνάμεις. Δε χρειαζόταν το Παλάτι, τους Μποδοσάκηδες, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους πραιτοριανούς τους (...)

Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο, ότι δεν είναι δυνατόν μαζί με την αστική τάξη ή ένα μέρος της να διασφαλίσεις την ανοικοδόμηση της χώρας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (...)

Η αστική τάξη αφού δεν μπόρεσε να βάλει στο χέρι το ΚΚΕ και να το ξεγελάσει με ορισμένα ψίχουλα, πέρασε στην επίθεση. Με τις δικές της δυνάμεις ήταν αδύνατο να συντρίψει το λαϊκό κίνημα. Αναζήτησε τη βοήθεια αρχικά των Εγγλέζων και στη συνέχεια των Αμερικανών. Κήρυξαν στην κυριολεξία πόλεμο εξόντωσης του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Το δίλημμα ήταν ολοκάθαρο. 'Η τις αλυσίδες ή τα όπλα. Ετσι δημιουργήθηκε ο ΔΣΕ».

Δεν υπάρχει εξουσία που να υπηρετεί και την πλουτοκρατία και το λαό

Συνεχίζοντας ο Κ. Σταμπολίδης, τόνισε: «Η πολιτική πείρα, "το μάθημα και το πάθημα", από αυτήν την εξέλιξη, είναι μοναδικό, ανεπανάληπτο και έχει τεράστια ιστορική σημασία και για το παρόν και για το μέλλον.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και μάλιστα με τρόπο μόνιμο, οριστικό και ολοκληρωμένο αν δεν έχει ο λαός στα χέρια του τα απαραίτητα εργαλεία. Αν δεν πάρει στα χέρια του τη διακυβέρνηση, την εξουσία. Αν δεν αφαιρέσει την εξουσία από την αιματοβαμμένη τάξη των καπιταλιστών που αποτελούν μια μειοψηφία που ζει παρασιτικά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό χωρίς ταξική σύγκρουση. Δεν μπορεί να υπάρξει εξουσία που να υπηρετεί ταυτόχρονα και την πλουτοκρατία και το λαό (...)

Γι' αυτό ο λαός πρέπει να χαράξει το δρόμο της δικής του εξουσίας και οικονομίας.

Είναι κρίσιμο στον αγώνα του, στην ταξική πάλη, να μην εγκλωβιστεί στο λεγόμενο "εθνικό" στόχο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Να οργανώσει την αντεπίθεσή του, για την ελπιδοφόρα διέξοδο: Της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων. Της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, για το άνοιγμα του μόνου επίκαιρου και ρεαλιστικού δρόμου, για την πραγματική απελευθέρωση του ανθρώπου, την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, σοσιαλιστικής.

Αυτό το δρόμο μάς δίδαξαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ηρωικού ΔΣΕ, αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσει τιμώντας τους το Κόμμα μας!».

Ενταλμα σύλληψης για στέλεχος κλιμακίου της CIA στην Αθήνα

Ενταλμα σύλληψης για τον Αμερικανό πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ William B. εξέδωσε, χτες, ο ανακριτής Δ. Φούκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω υπάλληλος, στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τη μέχρι σήμερα έρευνα των δικαστικών αρχών, είναι ο πρωταγωνιστής του αποκαλούμενου σκανδάλου των υποκλοπών σε βάρος τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και μελών της κυβέρνησής του. Το αδίκημα αφορά κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτει πως ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά - σκιές και πως πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, δηλαδή έως το Μάρτη του 2005.

Το καλοκαίρι, ο δικηγόρος του είχε έρθει σε επαφή με τον ανακριτή για να τον ενημερώσει ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο αυτό δεν έγινε. Ο ανακριτής συγκέντρωσε και άλλα στοιχεία, τα οποία οδήγησαν στον εντοπισμό κτιρίου στα νότια προάστια όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών και φέρεται να ήταν το «στρατηγείο» τους. Στο ίδιο σημείο, μάλιστα, φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία ήταν - σύμφωνα με εκτιμήσεις - κεραία υποδοχής πληροφοριών.

Στον Πειραιά πολεμικά πλοία της Κίνας

Στον Πειραιά κατέπλευσε η κινεζική ναυτική δύναμη TG 989, σε άλλο ένα βήμα ενίσχυσης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων που προωθεί και η νέα κυβέρνηση - όπως οι προκάτοχοί της - στην πραγματικότητα σε όφελος επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας.

Ο στολίσκος συγκροτείται από τα πολεμικά πλοία «YUN CHENG» (φρεγάτα), «CHANG BAISHAN» (δεξαμενόπλοιο) και «CHAO HU» (πετρελαιοφόρο). Προηγουμένως ήταν σε αποστολή στον Κόλπο του Αντεν, με αντικείμενο την προστασία εμπορικών πλοίων από την πειρατεία και άλλες «ασύμμετρες απειλές», σε ένα σημαντικό εμπορικό ναυτικό δίαυλο.

Στο πλαίσιο του κατάπλου, χτες, ο αρχηγός ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκης, συναντήθηκε στο Επιτελείο με τον Κινέζο υποναύαρχο Zhang Chuanshu, υπαρχηγό Στόλου της Νότιας Θάλασσας και τακτικό διοικητή της TG 989.

Στο πλαίσιο της παραμονής των κινεζικών πλοίων στον Πειραιά μέχρι τις 20 Φλεβάρη, έχουν προγραμματιστεί, επίσης, επίσκεψη αντιπροσωπείας σε Αρχηγείο Στόλου και Διοικήσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και συνεκπαίδευση εν πλω με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΑΣΟΚ
«Προσπαθούμε να στηρίξουμε» την κυβέρνηση, για το «εθνικό συμφέρον»

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε από τη θέση μας στην αντιπολίτευση. Δεν φερόμαστε όπως μας φέρθηκαν τα πέντε προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Πρέπει όμως να ξέρουμε την οριστική και ολοκληρωμένη θέση της κυβέρνησης που εκφράζει διεθνώς όλους τους Ελληνες ό,τι και να ψήφισαν». Αυτή είναι η ουσία της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αποτύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Realnews», με τίτλο «Γέφυρα προς το εθνικό συμφέρον».

Ρίχνοντας ο Ευ. Βενιζέλος τέτοιες γέφυρες στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει ζήτημα στην κυβέρνηση να πει καθαρά με ποιες θέσεις πάει στα παζάρια για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους πιστωτές. Και επιμένει στα ανοίγματά του, που οπωσδήποτε αντανακλούν και την πρεμούρα των ντόπιων μονοπωλίων να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική - κοινωνική συναίνεση ώστε η διαπραγμάτευση να κλείσει γρήγορα, να απελευθερωθούν τάχιστα νέα κονδύλια για παραπέρα ενίσχυσή τους, να μη διακινδυνεύσει η στρατηγική στόχευση της ντόπιας αστικής τάξης για πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, με συνέχιση εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται στον ευρωμονόδρομο:

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Βέβαια, έτσι θα έχει γίνει ευρύτατα δεκτή η εθνική στρατηγική για την οποία πληρώσαμε τεράστιο πολιτικό κόστος. Δεν πειράζει. Ας γίνει το εθνικά και κοινωνικά σωστό. Και ας ονομαστεί "γέφυρα", "αλλαγή", "ανάσα", "θρίαμβος", "υπερηφάνεια" . Μια τέτοια εξέλιξη αξίζει πολλές λέξεις. Οι κρίσιμες όμως είναι μόνον δυο: "εθνικό συμφέρον"», καταλήγει ο Ευ. Βενιζέλος, βαφτίζοντας «εθνικό» το συμφέρον των αστών, το οποίο υπηρετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ