ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Διάλογος, τέλος...

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει να συζητά με τις διοικήσεις της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ, δήλωσε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο. Ο Γ. Φλωρίδης προανήγγειλε ουσιαστικά την πρόθεσή του για έκπτωση της ΕΠΟ, σημειώνοντας πως δεν αρνείται τις συζητήσεις με θεσμοθετημένα όργανα, πλην όμως, όπως είπε, οι συγκεκριμένες διοικήσεις έχουν φέρει το ποδόσφαιρο σε αυτή την κατάσταση. Είπε ότι το ΔΣ της ΕΠΟ παρανομεί, μια και υπάρχει «άρνηση του δευτεροβάθμιου οργάνου της ΕΠΟ να εφαρμόσει το νόμο και να προχωρήσει την προσφυγή του υφυπουργού Αθλητισμού κατά του Βίκτορα Μητρόπουλου», ενώ δεν ήταν καθόλου φειδωλός σε χαρακτηρισμούς, αναφερόμενους σε «αυτούς που γυρίζουν με βαλίτσες γεμάτες δολάρια». Ο Γ. Φλωρίδης ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο κείμενο εργασίας πριν την ολοκλήρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και, επίσης, αποσαφήνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από το προκαθορισμένο στοίχημα.

Παίρνοντας το λόγο από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Γκατζής, σημείωσε πως αποτελεί κοινή διαπίστωση το ότι το ποδόσφαιρο νοσεί και χρειάζονται άμεσα μέτρα για την εξυγίανσή του, τονίζοντας πως «θα συμβάλουμε σε όποια είναι θετικά, αρκεί να μη στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των πολιτών». Υπογράμμισε ότι σε αυτή τη βάση το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «λευκό» στο νομοσχέδιο Φλωρίδη. Παράλληλα, επανέλαβε την εκτίμηση του ΚΚΕ σχετικά με το ότι δεν είναι δυνατή η εξυγίανση του ποδοσφαίρου με την πολιτική που ασκούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, η οποία συνιστάται στο ποδόσφαιρο με βάση τους νόμους της αγοράς και την «ευνοϊκή μεταχείριση» στους... ΠΑΕάρχες. «Δε γίνεται έτσι εξυγίανση», επισήμανε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα ανέφερε την απομύζηση του δημόσιου χρήματος από το 8% του ΟΠΑΠ, από όπου επιχορηγούνται, ενώ έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να ρυθμίσει εκ νέου χρέη των ΠΑΕ, όπως ακούγεται. Κατέληξε δε ζητώντας την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Τυπική διαδικασία

Μπορεί η Εθνική μας ομάδα ήδη να έχει πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ 2001, ωστόσο, αρχής γενομένης από σήμερα, καλείται να φέρει σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπολειπόμενες δύο κόντρες της στα προκριματικά του θεσμού. Σήμερα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υποδέχεται στο Βόλο το αντίστοιχο συγκρότημα της Αυστρίας (17.45, ΑΝΤ1), σε μια ναι μεν τυπικής διαδικασίας, αλλά πολύτιμη για τη συγκομιδή περισσότερων εμπειριών αναμέτρηση. Αλλωστε, ο πρωτομάστορας της Εθνικής μας, Κώστας Πετρόπουλος, ούτε λέξη δε θέλει να ακούει περί του τυπικού του... πράγματος, καθώς θεωρεί ότι οι στόχοι, που από την αρχή έχει βάλει για τη συγκεκριμένη φάση της Ευρωλίγκα, θα ολοκληρωθούν μόνο αν η ελληνική ομάδα πάρει 10 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Σήμερα, λοιπόν, η Εθνική μας αντιμετωπίζει την ουραγό του ομίλου Αυστρία στην 9η αγωνιστική και σκοπός της είναι να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά αήττητη. Εξάλλου, μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει κανέναν αγώνα, γεγονός που έχει επιφέρει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες στους κόλπους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Σε σχέση με τον αγώνα με τους Σκανδιναβούς, θα απουσιάσουν οι τραυματίες Γιαννούλης και Χαρίσης, που κρίθηκαν ανέτοιμοι από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, ενώ απών θα είναι και ο Αλβέρτης, που ζήτησε και πήρε άδεια για να ξεκουραστεί και να δώσει το «παρών» στο παιχνίδι του Σαββάτου. Οι παίκτες, πάντως, που θα αγωνιστούν πιστεύουν πολύ στις δυνάμεις τους και συν τοις άλλοις δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο να ενισχύσουν την προσπάθεια της Εθνικής για διάκριση.

ΒΟΛΕΪ

Νίκη γοήτρου θέλει να εξασφαλίσει στο σημερινό αγώνα με την ιταλική Τρεβίζο ο γηπεδούχος Ολυμπιακός (16.45, ΑΛΤΕΡ), καθώς και οι δύο ομάδες έχουν πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Για την 6η αγωνιστική, όμως, του ίδιου θεσμού αγωνίζεται σήμερα και ο Ηρακλής, ο οποίος αποχαιρετάει τη διοργάνωση από την Ιταλία, όπου κοντράρεται με τη Ρόμα.

ΑΕΚ
Σε καθεστώς πώλησης

«Μπαλάκι» στα χέρια ανθρώπων που κοιτούν μόνο το προσωπικό τους όφελος, είναι για μια ακόμη φορά η ΑΕΚ. Η «κιτρινόμαυρη» εταιρία βρίσκεται ξανά υπό πώληση, όπως παραδέχονται διοικητικά στελέχη κάθε εθνικότητας... Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται, η «NetMed» έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον επιχειρηματία (Βρυώνης;) που θα τη διαδεχτεί στην ηγεσία της ΠΑΕ. Θα αναλάβει τη διαχείριση του συλλόγου με την απόκτηση του 11% της «ENIC HELLAS» και θα καλύψει (;) τα έξοδα της εταιρίας, δίνοντας την ευκαιρία στη «NetMed» ν' αποχωρήσει σταδιακά αφήνοντας στον νέο διοικητικό ηγέτη και το υπόλοιπο 40% της «ENIC HELLAS». Ετσι, ο επιχειρηματίας θα γίνει ιδιοκτήτης της ΠΑΕ καθώς θα έχει αποκτήσει το 78% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΚ. Βέβαια, αυτό θα συμβεί εάν το χρέος της ομάδας προς την ιδιοκτήτρια εταιρία μετατραπεί σε πακέτο μετοχών μέσα από αύξηση του κεφαλαίου. Κίνηση για την οποία αντιδρά η συνιδιοκτήτρια «ENIC»...

Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Λουδοβικισμοί»

Η δυσχερέστατη θέση στην οποία αναμφισβήτητα έχει περιέλθει ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλος, τον οδήγησε σε τουλάχιστον παρεξηγήσιμες δηλώσεις. Επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό του «κυανέρυθρου» παράγοντα, Αχ. Μπέου, περί «λουδοβικισμού», ο Β. Μητρόπουλος (μιλώντας στο ρ/σ «ΠΛΑΝΕΤ») υποστήριξε πως αυτοί που τον πολεμούν «είναι ζήτημα αν μπορούν ν' ανοίξουν και την πόρτα του αυτοκινήτου μου»! Διαψεύδει το πανελλήνιο που τον είχε ακούσει να λέει πως στην προσεχή ΓΣ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ισχυριζόμενος: «Δε μίλησα ποτέ. Δε σκοπεύω να ζητήσω από κανέναν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είναι κάτι που δίνεται ανά 10 λεπτά. Ούτε θα δώσω την ευκαιρία σε οποιονδήποτε, ανάλογα με τις παροχές ή τα ανταλλάγματα που θα έχει, να εξαρτάται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μιας διοίκησης»... Εβαλε εμμέσως πλην σαφέστατα κατά του, μέχρι προχτές συμμάχου του Σ. Κόκκαλη: «Αν ποτέ το κρίνω ότι εγώ πρέπει να φύγω, είναι θέμα δικό μου, κανενός προέδρου. Επαναλαμβάνω τη λέξη κανενός. Γίνομαι κατανοητός»... Επίσης, ενώ παλιότερα είχε θέσει την «τύχη» του στη διάθεση αυτών που τον εξέλεξαν, χτες υποστήριξε: «Τι σας λέει, ότι εγώ δεν μπορώ να ζητήσω την αποχώρηση, την παραίτηση τους;»!... Πάντως, ο Β. Μητρόπουλος ανέφερε και κάτι σωστό: «Εάν κάποιος έχει στοιχεία οφείλει να τα βγάλει και να πει 1, 2, 3. Από κει και πέρα είναι θέμα καλαμπουριού»...

Ο ΠΣΑΤ στην «Αθήνα 2004»

Τα γραφεία της ΟΕΟΑ «ΑΘΗΝΑ 2004» επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, και τα μέλη του ΔΣ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την πρόεδρο της «ΑΘΗΝΑ 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και τον εντεταλμένο σύμβουλο Σπύρο Καπράλο, συμφωνήθηκε να αναληφθούν κοινές δράσεις στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των αθλητικών συντακτών, κυρίως σε αθλήματα τα οποία είναι λιγότερο γνωστά στη χώρα μας. Η Γ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι ο ΠΣΑΤ με τα 750 μέλη του και τη μεγάλη εμπειρία του σε μεγάλες διοργανώσεις μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση των Αγώνων.

Δίωξη για «παράβαση καθήκοντος»

Ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ισίδ. Ντογιάκος εναντίον της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ, που αποφάσισε να μη διαβιβαστεί στην αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή η προσφυγή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή σχετικά με την υπόθεση Β. Μητρόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης, θεωρώντας ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ δεν είχαν δικαιοδοσία να κρίνουν ούτε καν τυπικά αν είναι παραδεκτή η προσφυγή του υφυπουργού Αθλητισμού, πολύ δε περισσότερο αν είναι κατ' ουσία βάσιμη ή αβάσιμη. Κατά την άποψή του, δηλαδή, θα έπρεπε το σχετικό έγγραφο να διαβιβαστεί αμέσως στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία και θα έκρινε αν ήταν παραδεκτή και βάσιμη η προσφυγή Φλωρίδη. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από πταισματοδίκη, ο οποίος, σύμφωνα με την παραγγελία του Ισίδ. Ντογιάκου, θα εξετάσει ακόμη αν στην προκειμένη περίπτωση έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της «υπεξαγωγής εγγράφου». Τα αδικήματα είναι μεν πλημμελήματα αλλά επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο ετών. Πάντως, ανεξάρτητα αν αυτό συμβεί ή όχι (το πιθανότερο), στην περίπτωση που υπάρξει καταδίκη, η διοίκηση της ΕΠΟ έχει σοβαρότερο πρόβλημα. Καθένα από τ' αδικήματα αποτελεί εφ' όρου ζωής απόλυτο κώλυμα για συμμετοχή σε διοικήσεις.

ΕΠΟ
Στην αντεπίθεση

Σε δηλώσεις ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την ΕΠΟ προέβη χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης. Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο του αθλητισμού, «οι πρώτες ενδείξεις από την έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου καταδεικνύουν ενέργειες καταστρατήγησης του νόμου που αφορά στις επιχορηγήσεις. Αν επιβεβαιωθούν θα εφαρμοστεί ο νόμος», που προβλέπει, μεταξύ άλλων, φυλάκιση προσώπων και διάλυση της Ομοσπονδίας... Απαντώντας η ΕΠΟ, αφού κατηγορεί τον Γ. Φλωρίδη για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης» και «αναιτιολόγητο οικονομικό αποκλεισμό», υποστηρίζει πως «από ίδιους πόρους έχει καλύψει τις οφειλές της προς τα ερασιτεχνικά σωματεία». Και καταλήγει ότι «οι πάσης φύσεως χρηματικές καταβολές έγιναν προς τις ενώσεις και τα σωματεία μας σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό και έτυχαν της έγκρισης των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΠΟ και, βεβαίως, της έγκρισης της ΓΓΑ». Μάλιστα, δημοσιοποιούν το σχετικό έγγραφο, που υπογράφει ο πρώην γγ Αθλητισμού, Γ. Σγουρός, με το οποίο εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 1999.

ΠΑΟΚ
Η ώρα της απεργίας

Και ξαφνικά... απεργία. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ αποφάσισαν και γνωστοποίησαν την αποχή τους από τη σημερινή προπόνηση του «δικεφάλου» στο ποδόσφαιρο, όπως τόνισαν με ανακοίνωσή τους, «σαν ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση του ΠΑΟΚ».

Οι «ασπρόμαυροι» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Κάναμε υπομονή σε πολλές περιπτώσεις, κατανοώντας την αδυναμία της (σ.σ. της διοίκησης) να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της προς εμάς, αλλά πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο». Εξέφρασαν δε ακόμα πιο ανοιχτά τα συναισθήματά τους: «Είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, έχουμε υψηλούς στόχους αλλά νιώθουμε ότι η προσπάθειά μας γίνεται με συνθήκες άνισες σε σχέση με αυτές των αντιπάλων μας».

Κλείνοντας οι «ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ», όπως υπογράφεται η ανακοίνωση, εξηγούν τους λόγους που οδηγήθηκαν στην αποχή, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υπογραμμίζουν: «Θεωρούμε ότι με τη συμπεριφορά μας αυτή δε ζημιώνουμε την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας μας».

Το μεσημέρι, όμως, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως ποτέ δε συμφώνησε στο να φύγει ο Καμπς από τον «δικέφαλο», ενώ δήλωσε: «Αν δεν μπορούμε όμως να πληρώνουμε κάποιον, αν δεν είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση». Τέλος, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, κάνοντας τις προβλέψεις του για το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, είπε πως θα είναι πιο δυνατός και πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, συνέχεια και σοβαρότητα για να βρίσκεται η ομάδα του όσο γίνεται πιο κοντά στους στόχους της.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με τον επαναληπτικό αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ να ξεχωρίζει, για πολλούς και ευνόητους λόγους, διεξάγονται σήμερα οι τρεις από τις οκτώ αναμετρήσεις, που θα αναδείξουν τις ομάδες του προημιτελικού γύρου στο Κύπελλο Ελλάδας. Το πολυσυζητημένο παιχνίδι θα γίνει στο ΟΑΚΑ και το εναρκτήριο λάκτισμα έχει προγραμματιστεί για τις 20.00. Στις 14.30 (παράλληλη μετάδοση ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) αγωνίζονται ακόμα Παναχαϊκή-Πανσερραϊκός και Προοδευτική-Πανηλειακός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ