ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Με γνώμονα τα συμφέροντα της κυπριακής αστικής τάξης

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν τη σύσφιξη της συνεργασίας σε επενδύσεις, αλλά και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν τη σύσφιξη της συνεργασίας σε επενδύσεις, αλλά και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
ΜΟΣΧΑ.--

Για «απόλυτη επιτυχία», με την οποία στέφθηκε η επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, έκανε χτες λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο Αναστασιάδης επέλεξε να επισημάνει ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται επίσημα τη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της, αναδεικνύοντας και με αυτή τη δήλωση την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, στις οποίες η κυπριακή αστική τάξη διεκδικεί «ενεργότερη ανάμειξη».

Χτες, ο Κύπριος ηγέτης μίλησε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, όπου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμβάλει σε μια σειρά από παζάρια που αφορούν τις μπίζνες μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η Κύπρος έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, να είναι μέλος της ΕΕ στο νοτιοανατολικότερο άκρο της και να έχει ευλογηθεί, μαζί με γείτονές της, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων... Η "τεχνογνωσία" ("know-how") που διαθέτει η Κύπρος για την περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περηφανεύεται ότι δεν επιβαρύνεται από κρυφές ατζέντες, καθώς απολαμβάνουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, προσφέρει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως παράγοντα διευκόλυνσης ("facilitator"), που θα τους συνδέσει με τους εταίρους μας στη γειτονιά μας, και πιθανώς παραπέρα, στην προώθηση μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας και ευρύτερης οικονομικής σιγουριάς και σταθερότητας».

Ενώ, ανάμεσα σε άλλα, ξεκαθάρισε: «Είτε όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας είτε όσον αφορά τις προσπάθειες να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, σας διαβεβαιώ ότι από τη μεριά μας θα ασκήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλουμε στη θαρραλέα οικοδόμηση γεφυρών, ειδικά σε αυτή την περιοχή των αυξανόμενων προκλήσεων με στόχο το συλλογικό όφελος».

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν ενώ την παραμονή, κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνταν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «παροτρύνοντας» την Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ενδιαφέρον της ρωσικής πλουτοκρατίας για την Κύπρο αποτυπώθηκε εκτενώς στις διμερείς επαφές που ξεκίνησαν την Τετάρτη. Τα ρεπορτάζ κατέγραψαν ότι, μεταξύ άλλων, τέθηκαν επί τάπητος η συνεργασία ρωσικών εταιρειών με εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημιουργία ρωσο-κυπριακών εταιρειών ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των κυρώσεων στις διμερείς σχέσεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών των δύο χωρών (είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ανήκει σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες).

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε χτες νέα παρέμβαση για να απαντήσει σε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ναυτική βάση στην Κύπρο που παραχωρήθηκε στη Ρωσία. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει αποφάσεις προς εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Πάντως, τα δημοσιεύματα αυτά συνεχίζονται, ειδικά μετά τη συμφωνία με την οποία ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια, για το ακριβές περιεχόμενο της οποίας υπάρχουν αρκετά ερωτήματα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Παραπέμπεται αστυνομικός για δολοφονία εφήβου

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ.--

«Λάδι στη φωτιά» της προσπάθειας αποσταθεροποίησης και πρόκλησης χάους που επιχειρεί η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ρίχνει η δολοφονία, προχτές, Τετάρτη, του 14χρονου μαθητή Κλίβερτ Ρόα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ στην επαρχία Τάτσιρα. Οι εισαγγελικές αρχές στη Βενεζουέλα θεωρούν τον 23χρονο αστυνομικό Χαβιέρ Μόρα Ορτίς υπεύθυνο για το θανατηφόρο χτύπημα στον έφηβο. Ο μαθητής χτυπήθηκε με σφαίρα από καουτσούκ στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά είχε ήδη πεθάνει.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Κάρμεν Μελέντες, εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο του εφήβου και δήλωσε ότι «ο δράστης δεν θα μείνει ατιμώρητος». Τη δολοφονία του εφήβου καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η αντιπολίτευση και οι ξένοι υποστηριχτές της πρέπει να σταματήσουν τις προσπάθειες πρόκλησης χάους, χρησιμοποιώντας και ομάδες κρούσης, όπως συμβαίνει τελευταία. Πρόσφατα, δε, είχε καταγγελθεί προσπάθεια για στρατιωτικό πραξικόπημα, που αποκαλύφθηκε έγκαιρα και είχε τη στήριξη και ηγετών της αντιπολίτευσης οι οποίοι έχουν συλληφθεί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά οι τρεις δημοσιογράφοι του «Αλ Τζαζίρα» που συνελήφθησαν προχτές για πτήση ενός τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους πάνω από το Παρίσι. Μόνο ο ένας αντιμετωπίζει κατηγορίες. Από αυτά που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία προκύπτει ότι το σκάφος χρησιμοποιήθηκε για να κάνουν ρεπορτάζ. Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι οι τρεις συλλήψεις δε σχετίζονται με τις «υπερπτήσεις που έγιναν τις προηγούμενες νύχτες».

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Κτίριο ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πόλη, έγινε χτες τα ξημερώματα στόχος εμπρηστικής επίθεσης και βανδαλισμού. Σύμφωνα με την ισραηλινή Αστυνομία, δράστες της επίθεσης ήταν ακραίοι Εβραίοι έποικοι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Διεθνές ένταλμα σύλληψης του Σέρβου βουλευτή Μόμιρ Στογιάνοβιτς, του κυβερνώντος «Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος» (SNS) και προέδρου της Επιτροπής για τον Ελεγχο των Υπηρεσιών Ασφάλειας της σερβικής Βουλής, εξέδωσε χτες η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, καθώς ο τελευταίος θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων στην Τζακόβιτσα του νοτιοδυτικού Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατατέθηκε από την αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο (Eulex).

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Το Κογκρέσο της Αργεντινής επικύρωσε χτες τη μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πληροφοριών, εν μέσω έντονων υποψιών ότι αυτός ο μηχανισμός εμπλέκεται στο θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 18 Γενάρη. Ο συγκεκριμένος δικαστικός, με σχέσεις με τις ΗΠΑ, ήθελε να δικάσει την Πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, για παρεμπόδιση έρευνας σχετικά με βομβιστική επίθεση σε ισραηλινό ίδρυμα το 1994, όπου είχαν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι. Επίσης χτες δικαστήριο απάλλαξε την Πρόεδρο από την κατηγορία αυτή λόγω έλλειψης στοιχείων.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την παραίτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η λειτουργία της Αστυνομίας) και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Σάσο Μιγιάλκοφ, ζήτησε, χτες, η Ενωση Δημοσιογράφων της χώρας μετά τις προχτεσινές αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης ότι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες άνω των 100 δημοσιογράφων στη χώρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΕΣ
Πάνω από 220 οι νεκροί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αντιμέτωπες με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές είναι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αφγανικά ΜΜΕ, τις τελευταίες μέρες έχουν ξεπεράσει τους 220 οι νεκροί και τους 100 οι τραυματίες από τις χιονοστιβάδες που συνεχίζουν να πλήττουν πολλές περιοχές. Μόνο στη βόρεια επαρχία Πάντζχιρ, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν ανασυρθεί 187 σοροί.

Ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας, έγινε διακοπή ρεύματος ακόμα και στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας, όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έπεσε σε όχημα της τουρκικής πρεσβείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ένας Τούρκος και ένας Αφγανός. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Επίσκεψη Ολάντ στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στις Φιλιππίνες ξεκίνησε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το ταξίδι γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Φιλιππινέζου Προέδρου Μπενίνιο Ακίνο και το Παρίσι το εντάσσει στις προετοιμασίες για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές, που θα γίνει στη γαλλική πρωτεύουσα τον επόμενο Δεκέμβρη.

Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ» σημείωνε ότι οι Φιλιππίνες θεωρούνται η δεύτερη πιο απειλούμενη από την υπερθέρμανση του πλανήτη χώρα στον κόσμο, διατηρώντας ταυτόχρονα μερικούς από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στη νοτιοανατολική Ασία.

Η «κινητικότητα» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» και του «φαινομένου του θερμοκηπίου» (στην οποία εντάσσεται και η Συνδιάσκεψη του Παρισιού) συνδέεται με την προώθηση μιας σειράς επενδύσεων σε τομείς όπως η «πράσινη ενέργεια», οι «εναλλακτικές μορφές ενέργειας» κ.τ.λ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από κλάδους όπως η Ενέργεια (η «Σουέζ», αλλά και άλλες που ειδικεύονται στην ηλιακή ενέργεια), οι Μεταφορές (όπως η «Αλστομ», η RATP), η Υγεία (π.χ. η «Σανοφί»).

Χτες το μεσημέρι, είχε προγραμματιστεί γεύμα εργασίας με εκπροσώπους γαλλικών και φιλιππινέζικων εταιρειών και θέμα «Αλλαγές στο κλίμα και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Τον Ολάντ συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης Ανίκ Ζιραρντέν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ