Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Με γνώμονα τα συμφέροντα της κυπριακής αστικής τάξης

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν τη σύσφιξη της συνεργασίας σε επενδύσεις, αλλά και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν τη σύσφιξη της συνεργασίας σε επενδύσεις, αλλά και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
ΜΟΣΧΑ.--

Για «απόλυτη επιτυχία», με την οποία στέφθηκε η επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, έκανε χτες λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο Αναστασιάδης επέλεξε να επισημάνει ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται επίσημα τη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της, αναδεικνύοντας και με αυτή τη δήλωση την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, στις οποίες η κυπριακή αστική τάξη διεκδικεί «ενεργότερη ανάμειξη».

Χτες, ο Κύπριος ηγέτης μίλησε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, όπου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμβάλει σε μια σειρά από παζάρια που αφορούν τις μπίζνες μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η Κύπρος έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, να είναι μέλος της ΕΕ στο νοτιοανατολικότερο άκρο της και να έχει ευλογηθεί, μαζί με γείτονές της, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων... Η "τεχνογνωσία" ("know-how") που διαθέτει η Κύπρος για την περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περηφανεύεται ότι δεν επιβαρύνεται από κρυφές ατζέντες, καθώς απολαμβάνουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, προσφέρει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως παράγοντα διευκόλυνσης ("facilitator"), που θα τους συνδέσει με τους εταίρους μας στη γειτονιά μας, και πιθανώς παραπέρα, στην προώθηση μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας και ευρύτερης οικονομικής σιγουριάς και σταθερότητας».

Ενώ, ανάμεσα σε άλλα, ξεκαθάρισε: «Είτε όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας είτε όσον αφορά τις προσπάθειες να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, σας διαβεβαιώ ότι από τη μεριά μας θα ασκήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλουμε στη θαρραλέα οικοδόμηση γεφυρών, ειδικά σε αυτή την περιοχή των αυξανόμενων προκλήσεων με στόχο το συλλογικό όφελος».

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν ενώ την παραμονή, κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνταν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «παροτρύνοντας» την Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ενδιαφέρον της ρωσικής πλουτοκρατίας για την Κύπρο αποτυπώθηκε εκτενώς στις διμερείς επαφές που ξεκίνησαν την Τετάρτη. Τα ρεπορτάζ κατέγραψαν ότι, μεταξύ άλλων, τέθηκαν επί τάπητος η συνεργασία ρωσικών εταιρειών με εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημιουργία ρωσο-κυπριακών εταιρειών ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι των κυρώσεων στις διμερείς σχέσεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών των δύο χωρών (είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ανήκει σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες).

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε χτες νέα παρέμβαση για να απαντήσει σε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ναυτική βάση στην Κύπρο που παραχωρήθηκε στη Ρωσία. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει αποφάσεις προς εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Πάντως, τα δημοσιεύματα αυτά συνεχίζονται, ειδικά μετά τη συμφωνία με την οποία ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια, για το ακριβές περιεχόμενο της οποίας υπάρχουν αρκετά ερωτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ