Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχετική ηρεμία πριν από τη νέα κλιμάκωση

Μετά από πολλές μέρες μαχών, οι κάτοικοι του Ντεμπάλτσεβε βγήκαν από τα σπίτια τους προς αναζήτηση τροφής, αλλά και κουβερτών που μοιράστηκαν από τις αρχές του Ντονέτσκ
Μετά από πολλές μέρες μαχών, οι κάτοικοι του Ντεμπάλτσεβε βγήκαν από τα σπίτια τους προς αναζήτηση τροφής, αλλά και κουβερτών που μοιράστηκαν από τις αρχές του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, σχετικά με την τήρηση των όρων της εκεχειρίας και συγκεκριμένα της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 12 Φλεβάρη. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η απομάκρυνση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας από 50 - 140 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου ανάλογα με το είδος του εξοπλισμού.

Χτες, ο λεγόμενος πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις τους έχουν αποσύρει ήδη το 90% των βαρέων όπλων και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι δεν έχει κάνει το ίδιο. Επίσης, με νόημα σημείωσε ότι αν μέχρι την Παρασκευή δεν αρχίσει η αποχώρηση του ουκρανικού στρατού, οι δυνάμεις των πολιτοφυλάκων διατηρούν το δικαίωμα να διατάξουν την επιστροφή των βαρέων όπλων στις παλιές τους θέσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού Βλαντισλάβ Σελεζνίοφ, ισχυρίστηκε ότι καθυστερεί η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, γιατί οι πολιτοφύλακες εξακολουθούν να βάλλουν κατά των θέσεών του, κάτι που δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλος εκπρόσωπος, ο Αντρίι Λισένκο, σημείωσε ότι οι πολιτοφύλακες προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στα περίχωρα της Μαριούπολης και της Αζοφικής Θάλασσας, συγκεντρώνοντας δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, το εθνικό νόμισμα γκρίβνα έπεσε κατά 13% από τη Δευτέρα έως χτες σε σχέση με το δολάριο (και συνολικά κατά πάνω από 50% τον τελευταίο χρόνο) με αποτέλεσμα να έχουν απαγορευτεί οι αγορές συναλλάγματος έως την Κυριακή.

Προκλήσεις από ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους

Γίνεται έτσι φανερό ότι, παρά τη σχετική ηρεμία, η σύγκρουση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Φίλιπ Μπρέντλοβ, του Αμερικανού στρατηγού διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που είπε ότι «Ρωσία έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά» σχετικά με τις στρατιωτικές κινήσεις στην Ουκρανία «με περισσότερα από χίλια οχήματα μάχης, μάχιμες δυνάμεις, μερικά από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, τάγματα πυροβολικού». Επίσης, σημείωσε ότι έχει αποστείλει στον Λευκό Οίκο «επιλογές» για την κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, προσδιορίζεται σε ελαφρύ οπλισμό, ο οποίος θα μπορούσε να παρασχεθεί σε «πολύ μικρό χρονικό διάστημα», ενώ συμπλήρωσε ότι αποστολή βαρύτερου οπλισμού πρέπει να συμβαδίζει με «προηγμένη εκπαίδευση» και πάντως «οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου δεν είναι σε θέση να ανακόψουν την προέλαση της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας». Επίσης, ο στρατηγός προειδοποίησε για τον κίνδυνο παρόμοιας σύγκρουσης στη Μολδαβία.

Από τη Ρώμη και σε κοινή συνέντευξη χτες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι «κάθε απόπειρα να εξαπλωθεί από εδώ και πέρα η περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές θα αποτελεί μια σαφή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ. Και θα είναι απαράδεκτη για τη διεθνή κοινότητα», προειδοποίησε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ.

Απαντώντας στις νέες απειλές των δυτικών για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «πίσω από αυτές κρύβεται η απροθυμία των πρωταγωνιστών, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να επιδιώξουν την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου». Και πρόσθεσε ότι «οι πλευρές αυτές προσπαθούν να πυροδοτήσουν μαζική υστερία και να εκτρέψουν την προσοχή από την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ. Ολος ο κόσμος κατανοεί απόλυτα ότι δεν υπάρχει ιδανική κατάπαυση του πυρός», υπενθυμίζοντας ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιτηρεί την εκεχειρία είχε κάνει λόγο για μείωση της έντασης των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ