Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες νέας επέμβασης από το ΝΑΤΟ

Αξιοποιείται το πρόσχημα της δράσης των τζιχαντιστών

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το χάος στη Λιβύη, που προκάλεσε η πριν από τέσσερα χρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα και τη σημερινή δράση των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») - επίσης κατασκεύασμα του ιμπεριαλισμού - αξιοποίησε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να δηλώσει την «ετοιμότητα και την προθυμία» της λυκοσυμμαχίας να προσφέρει... «βοήθεια».

Σε συνέντευξη Τύπου, στη Ρώμη, ο Στόλτενμπεργκ προλείανε το έδαφος για νέα ΝΑΤΟική επέμβαση. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει την «παρακολούθηση» της περιοχής με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τη ΝΑΤΟική βάση της Σικελίας. Σημείωσε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη διεθνής παρουσία στη Λιβύη μετά τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ το 2011», τονίζοντας ότι η συμμαχία «διατίθεται να βοηθήσει στην οικοδόμηση των θεσμών Αμυνας και Ασφάλειας».

Το ίδιο 24ωρο, στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', με κεντρικό ζήτημα τις εξελίξεις στη Λιβύη και το σχέδιο απόφασης που προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση του διεθνούς τετραετούς εμπάργκο όπλων. Οι εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή της Αιγύπτου με αφορμή τις εκτελέσεις 21 Αιγυπτίων χριστιανών, αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχαν χτες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης».

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων. Χτες, ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσει αύριο, Σάββατο, η τετραήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σαουδική Αραβία με αφορμή την πρόσφατη ενθρόνιση του βασιλιά Σαλμάν και βασικό θέμα συζήτησης τις «εξελίξεις σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις». Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, οι μυστικές υπηρεσίες αμφοτέρων των χωρών έχουν εμπλακεί, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία, εκπαίδευση και χρηματοδότηση των τζιχαντιστών που ανέτρεψαν τον Καντάφι στη Λιβύη και συγκρότησαν αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ...

Στο μεταξύ, χτες, ένα 24ωρο μετά την «ανεπίσημη» αποστολή τεσσάρων Γάλλων βουλευτών στη Συρία και τη συνάντησή τους με τον Σύρο ηγέτη, Μπασάρ Ασαντ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε «οργισμένος» καταδικάζοντας τη συνάντηση των τεσσάρων «με έναν δικτάτορα».

Μεσοαστός ο «Τζιχάντι Τζον» - Καταστροφή αρχαιοτήτων

Στο περιθώριο αυτών των γεγονότων τα δυτικά δίκτυα, με πρώτο το ΒΒC, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε δύο ειδήσεις που αφορούν τους τζιχαντιστές του «ΙΚ». Η πρώτη είδηση αφορά στην παρουσιαζόμενη αποκάλυψη της ταυτότητας του γνωστού δήμιου τζιχαντιστή που αποκεφάλισε πολλούς δυτικούς ομήρους και έχει γίνει γνωστός ως «Τζιχάντι Τζον». Φέρεται πως λέγεται Μοχάμεντ Εμουάζι, πως γεννήθηκε στο Κουβέιτ αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο ως γόνος ευκατάστατης μεσοαστικής οικογένειας. Φαίνεται μάλιστα πως ήταν «γνωστός» στις βρετανικές αντιτρομοκρατικές αρχές καθώς είχε συλληφθεί το 2010.

Η άλλη είδηση αφορά στην καταστροφή σπάνιων αρχαιοτήτων στο μουσείο της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ), που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές τον περασμένο Ιούνη. Το «ΙΚ» κυκλοφόρησε πεντάλεπτο βίντεο στο οποίο τζιχαντιστές εμφανίζονται να σπάνε με βαριοπούλες και κομπρεσέρ αγάλματα και έργα τέχνης του 7ου π.Χ. αιώνα. Το Γενάρη είχαν κάψει χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα και βιβλία στη μεγάλη βιβλιοθήκη της Μοσούλης.

Η καταστροφή των μνημείων στη Μοσούλη έκανε χτες την επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα την προστασία των μνημείων στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ