ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Νέες καταδίκες αγροτών

Σε 20 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν άλλοι 45 αγρότες από το νομό Καρδίτσας

Σε 20 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν 45 αγρότες από το νομό Καρδίτσας στο Εφετείο της Λάρισας για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα σε δύο δίκες που διεξήχθησαν χτες το πρωί στο Εφετείο Λάρισας η σύνθεση του δικαστηρίου - ο Πρόεδρος Αθ. Σαμαρτζής και οι Εφέτες Ελ. Παπαγιάννης και Π. Θεοδωρόπουλος - καταδίκασε τους αγωνιστές αγρότες με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων του 1995 και του 1996, αντίστοιχα. Εκρινε, δε, αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την παραγραφή των δήθεν αδικημάτων που φέρεται πως διέπραξαν οι αγρότες μέχρι το 1997, με τον ισχυρισμό ότι "εισάγει διακρίσεις μεταξύ των Ελλήνων"... Επιπλέον, η εισαγγελέας Ειρήνη Αποστόλου πρότεινε την επιβολή μεγαλύτερης ποινής σε βάρος των αγροτών.

Και οι χτεσινές καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς εντάσσονται στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης όλων όσοι παλεύουν για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πάρθηκαν σε μια περίοδο, όπου οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία των αγωνιστικών νομαρχιακών συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 14 Φλεβάρη. Και έρχονται, βεβαίως, λίγες μέρες μετά την καταδίκη άλλων 19 αγροτών από το νομό Καρδίτσας, στη δίκη των οποίων ο αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας βρήκε το θάρρος να πει την αλήθεια, ο οποίος κινδυνεύει να βρει τον μπελά του. Συγκεκριμένα είχε πει ότι δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση και ότι απλά υπέγραψε ένα χαρτί που του έδωσε η υπηρεσία του.


ΛΕΣΒΟΣ
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης του Φλεβάρη απευθύνει η Παλλεσβιακή Οργανωτική Επιτροπή για το Λάδι 

Σε κατάσταση αγωνιστικού συναγερμού βρίσκεται το νησί της Λέσβου, ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνει για την 1η Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς, η Παλλεσβιακή Οργανωτική Επιτροπή Αγώνα για το Λάδι.

Στόχος όλων των φορέων που παίρνουν μέρος στην αγωνιστική κινητοποίηση είναι να γίνει το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, δημάρχου Μυτιλήνης και προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) ΝάσουΓιακαλή, «τα προβλήματα είναι τέτοια που κανένας Μυτιληνιός δεν πρέπει και δεν μπορεί να απουσιάζει απ' αυτό». Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ ΣταύροςΣκοπελίτης, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η Οργανωτική Επιτροπή, κάλεσε το λαό της Λέσβου «με το συλλαλητήριο αυτό να στείλει ένα αποφασιστικό, αγωνιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση: Οτι είναι αποφασισμένος να αντιπαλέψει τα αντιελαιικά, αντιαγροτικά της σχέδια».

Στη διακήρυξή της η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όλο το λαό της Λέσβου, τους αγρότες, τις παραγωγικές τάξεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Συνεταιρισμούς, τους εργάτες να δώσουν μαζικό «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Προκυμαία της Μυτιλήνης και να διεκδικήσουν άμεση λύση στα οξυμένα προβλήματα που «πνίγουν» την τοπική αγορά και την οικονομία του νησιού: «Τα τεράστια προβλήματα της ελαιοκομίας, της κτηνοτροφίας και οι εξευτελιστικές τιμές καθιστούν πλέον την επιβίωση προβληματική σ' αυτόν εδώ τον τόπο», τονίζει η Επιτροπή, καταδεικνύοντας ως μοναδικούς υπεύθυνους αυτής της ζοφερής κατάστασης τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας, «που αποδέχονται τις αποφάσεις συρρίκνωσης της παραγωγής μας, τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων που προωθεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και αποφασίζει η ΕΕ. Που συνυπέγραψαν και συμφώνησαν στον αφανισμό και τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών».

Τα αιτήματα που τίθενται είναι:

  • Να παρθούν μέτρα στήριξης της τιμής λαδιού, ώστε να διαμορφωθεί για τον άσο στις 1000 δρχ./κιλό.
  • Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία του λαδιού.
  • Να γίνουν τα ανάλογα έργα υποδομής στο νησί για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των ζωοτροφών.
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών και να διατηρηθεί και ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.
  • Να μη θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να αυξηθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, ώστε να μπορεί να ζήσει ο απόμαχος αγρότης.

Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μανταμάδου - που συνεδρίασε εκτάκτως προχτές με τη συμμετοχή και αντιπροσώπων από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους των χωριών Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς και Πελόπης -αποφάσισε να περιοδεύσει στα γύρω χωριά η Επιτροπή Αγώνα του δήμου με επικεφαλής το δήμαρχο, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους και να τους καλέσει να συμμετάσχουν στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την επιβίωση του νησιού.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο υπουργός Γεωργίας έστρωσε το «χαλί» της κυβερνητικής κοροϊδίας

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Από το Ηράκλειο πέρασε, αλλά τα προβλήματα των αγροτών προσπέρασε, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Τα προχτεσινά λεγόμενά του σε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων του νομού, ήταν άκρως απογοητευτικά και καμία σχέση δεν είχαν με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των αγροτών. Κι όπως σημειώνεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ: «Η επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στο νομό μας, λίγες μέρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, διέλυσε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι κάτι θετικό θα εξαγγείλει για τους αγρότες». Κι όπως επίσης τονίζεται στην ανακοίνωση: «Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πόσο πιστά προσηλωμένοι είναι κυβέρνηση και ΕΕ στα σχέδιά τους για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και εκδίωξή τους από τα χωριά τους».

Παράλληλα, το Αγροτικό Τμήμα της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του: «Η παρατεταμένη κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας δεν οφείλονται στην κακοδαιμονία τους, στην κακή διαχείριση και άλλα αστεία επιχειρήματα που λέγονται κατά καιρούς. Είναι αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία, των αντιαγροτικών μέτρων που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες από την ΕΕ και από την κυβέρνηση που αφορούν στο πάγωμα των τιμών των προϊόντων, στους περιορισμούς των καλλιεργειών, στις ποσοστώσεις». Και αναφερόμενο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει πως «υλοποιεί τις κατευθύνσεις αυτές, στηριζόμενη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που ουσιαστικά είναι σύμφωνες με αυτές τις επιλογές και τις προωθούν έντεχνα».

Το Αγροτικό Τμήμα της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ απευθυνόμενο στους αγρότες του νομού επισημαίνει πως «χρειάζεται να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτηση που εκφράζουν βρίζοντας στο καφενείο του χωριού τους, σε μαζικό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να αγωνιστούν για μια άλλη πολιτική που θα διασφαλίζει το εισόδημά τους, με τη λειτουργία ενός παραγωγικού συνεταιρισμού στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού».

«Οι αγώνες για να έχουν αποτέλεσμα χρειάζονται να έχουν στο επίκεντρό τους βαθιές αλλαγές υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Χρειάζεται ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, να ξεπεραστούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες του, να βγουν στο προσκήνιο συνεπείς ταξικές δυνάμεις. Απαιτείται σήμερα το αγροτικό κίνημα ολοκληρωμένα να αντιπαλέψει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, της ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Σε πορεία συρρίκνωσης

Η βίαιη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, έχει επιφέρει κατακόρυφη πτώση- 5% έως 80%- και στις πωλήσεις γεωργικών μηχανημάτων

Εντονο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις γεωργικών μηχανημάτων, καθώς οι πωλήσεις το 2000 παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση σε σχέση με τις πωλήσεις του 1999. Η πτώση που ξεπέρασε το 50-80%, οφείλεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου σαν αποτέλεσμα και της καθυστέρησης των επενδυτικών προγραμμάτων στο γεωργικό κόσμο.

Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Βορείου Ελλάδος Α.Καραγιάννης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της 17ης ΑΓΡΟΤΙΚΑ που φέτος θα λειτουργήσει από 31/1-4/2 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ο Α.Καραγιάννης πρόσθεσε ότι η Ενωση αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στην 17η ΑΓΡΟΤΙΚΑ παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της υποστήριξαν ότι ενδεχόμενη μη συμμετοχή θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προς τους υπεύθυνους του υπουργείου Γεωργίας για την πολιτική που ακολουθούν πάνω στο θέμα της επιδότησης των γεωργών, προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν τα απαραίτητα μηχανήματα και την υποδομή.

Την ίδια άποψη όμως δεν είχε και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Γεωργικών Μηχανημάτων που δε συμμετέχει τελικά στη φετινή διοργάνωση. Οπως σημείωσε στη συνέντευξη ο πρόεδρος της HELEXPO Β.Κουρτέσης η ΑΓΡΟΤΙΚΑ οργανώνεται από την HELEXPO κι όχι από το υπουργείο Γεωργίας και δε θα πρέπει να καταστεί σημείο τριβής μεταξύ των οργανώσεων και συνδέσμων με το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Β.Κουρτέσης στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 1135 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ο υπουργός Γεωργίας θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αγροτική πολιτική και τα κονδύλια που πρόκειται να κατευθυνθούν στην αγροτική πολιτική την προσεχή επταετία, στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLEXPO Χρ. Γερούκης αναφερόμενος στο εκθεσιακό πρόγραμμα είπε ότι εντός του τρέχοντος έτους 16 εκθέσεις θα υλοποιηθούν από τις οποίες η μία θα είναι καινούρια, ενώ σχεδιάζονται και άλλες τέσσερις νέες εκθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία μετοχοποίησης της έκθεσης, δήλωσε ότι ο μάνατζερ υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθεί στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου αυτού του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ