Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Σε πορεία συρρίκνωσης

Η βίαιη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, έχει επιφέρει κατακόρυφη πτώση- 5% έως 80%- και στις πωλήσεις γεωργικών μηχανημάτων

Εντονο πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις γεωργικών μηχανημάτων, καθώς οι πωλήσεις το 2000 παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση σε σχέση με τις πωλήσεις του 1999. Η πτώση που ξεπέρασε το 50-80%, οφείλεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου σαν αποτέλεσμα και της καθυστέρησης των επενδυτικών προγραμμάτων στο γεωργικό κόσμο.

Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Βορείου Ελλάδος Α.Καραγιάννης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της 17ης ΑΓΡΟΤΙΚΑ που φέτος θα λειτουργήσει από 31/1-4/2 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ο Α.Καραγιάννης πρόσθεσε ότι η Ενωση αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στην 17η ΑΓΡΟΤΙΚΑ παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της υποστήριξαν ότι ενδεχόμενη μη συμμετοχή θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προς τους υπεύθυνους του υπουργείου Γεωργίας για την πολιτική που ακολουθούν πάνω στο θέμα της επιδότησης των γεωργών, προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν τα απαραίτητα μηχανήματα και την υποδομή.

Την ίδια άποψη όμως δεν είχε και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Γεωργικών Μηχανημάτων που δε συμμετέχει τελικά στη φετινή διοργάνωση. Οπως σημείωσε στη συνέντευξη ο πρόεδρος της HELEXPO Β.Κουρτέσης η ΑΓΡΟΤΙΚΑ οργανώνεται από την HELEXPO κι όχι από το υπουργείο Γεωργίας και δε θα πρέπει να καταστεί σημείο τριβής μεταξύ των οργανώσεων και συνδέσμων με το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Β.Κουρτέσης στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 1135 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ο υπουργός Γεωργίας θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την αγροτική πολιτική και τα κονδύλια που πρόκειται να κατευθυνθούν στην αγροτική πολιτική την προσεχή επταετία, στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLEXPO Χρ. Γερούκης αναφερόμενος στο εκθεσιακό πρόγραμμα είπε ότι εντός του τρέχοντος έτους 16 εκθέσεις θα υλοποιηθούν από τις οποίες η μία θα είναι καινούρια, ενώ σχεδιάζονται και άλλες τέσσερις νέες εκθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία μετοχοποίησης της έκθεσης, δήλωσε ότι ο μάνατζερ υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθεί στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου αυτού του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ