ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Με όπερα και τραγούδια

Μελωδικό διήμερο από τη Γιώτα Βέη
Μελωδικό διήμερο από τη Γιώτα Βέη
Ενας αιώνας συμπληρώνεται από το θάνατο του κορυφαίου Ιταλού μουσουργού Τζιουζέπε Βέρντι. Με αφορμή την επέτειο η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει την περίφημη όπερά του «Ναμπούκο», έργο με μεγαλειώδη αρχιτεκτονική και ρωμαλέα πνοή, αλλά και εξαίρετες μελωδίες, όπως το περίφημο «Va pensiero». Η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή (7 μ.μ.) με τον βαρύτονο Αλέν Φονταρί στον ομώνυμο ρόλο, τη σοπράνο Φραντσέσκα Πατανέ στο ρόλο της Αμπιγκαΐλ και το βαθύφωνο Δημήτρη Καβράκο σε αυτό του Ζαχαρία. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν μεταξύ άλλων οι Σταμάτης Μπερής, Μαρία Μαρκέτου, Παύλος Σαμψάκης, Φίλιππος Δελλατόλας κ.ά. Το έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθεσία Κώστα Πασχάλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Χριστίνας Παπούλια και Σίμου Καραφύλλη και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη.

  • Στο «Ακροπόλ», τη νέα σκηνή της Λυρικής, συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών». Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.), Κυριακή (8 μ.μ.) και Τετάρτη (6.30 μ.μ.).
  • Ο Λάκης Χαλκιάς φιλοξενείται στις «Σειρήνες» (Αλεξάνδρας 89), παρουσιάζοντας τραγούδια των Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη κ.ά. Ο καλλιτέχνης, τελευταίος εκπρόσωπος της ιστορικής οικογένειας των Χαλκιάδων, φέρνει στο πάλκο και το δημοτικό τραγούδι, από τη Μ. Ασία μέχρι την Ηπειρο. Μαζί του στο τραγούδι οι Γιώργος Δανέζης, Αννα - Μαρία Κάλφα, Σωτήρης Δογάνης, Εύη Φλώρου.
  • Η Γιώτα Βέη τραγουδά σήμερα και αύριο, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Με αφετηρία την παράδοση και αποσκευές τα βιώματά της η καταξιωμένη ερμηνεύτρια παρουσιάζει επίσης ρεμπέτικα και κάποια από τα ομορφότερα σύγχρονα τραγούδια, ενώ έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη. Μαζί της οι μουσικοί Δημήτρης Πατερέλης και Θανάσης Πάνου.
  • Ο Λάκης Χαλκιάς εμφανίζεται στις «Σειρήνες»
    Ο Λάκης Χαλκιάς εμφανίζεται στις «Σειρήνες»
    Μια εκπληκτική μουσική συντροφιά, η Ελλη Πασπαλά, ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Σταύρος Λάντσιας, προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις από σήμερα (11 μ.μ.) μέχρι και την Κυριακή (9 μ.μ.), στη «Σφεντόνα». Θα παρουσιάσουν μια μουσική διαδρομή με έργα ελληνικά και ξένα, των Χατζιδάκι, Σέμση, Καλαντζόπουλου κ.ά.
  • Ο Ρος Ντέιλι και το συγκρότημά του εμφανίζονται σήμερα και αύριο στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Ζ. Πηγής), παρουσιάζοντας μουσική της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Στη δύναμη της ερμηνείας της μα και στη χαρά του ταξιδιού στηρίζεται η μουσική παράσταση «Πάμε ν' ανοίξουμε πανιά!» της Ελένης Βιτάλη, στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού 143). Μια «διαδρομή» σε τοπία της δημιουργίας σημαντικών συνθετών μα και με ξεχωριστές στάσεις στα παραδοσιακά, σμυρναίικα, νησιώτικα και τσιγγάνικα ακούσματα. Μαζί της επί σκηνής θα είναι η Λιζέτα Καλημέρη, ο Κώστας Παυλίδης, ο Νίκος Ξύδης, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιάννης Βασιλόπουλος και δεκαμελής ορχήστρα.
  • Ενα τριήμερο αφιέρωμα στους νέους δημιουργούς της Ηλιούπολης, που διαπρέπουν στην έντεχνη και κλασική μουσική, διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης από σήμερα μέχρι και την Κυριακή (7.30 μ.μ.), στο Θεατρικό Εργαστήρι (Κουντουριώτου 3, δίπλα στο Δημαρχείο, τηλ. 9951.682). Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο των «Χειμερινών Συναντήσεων 2000-2001» και πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στόχος, να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα ταλέντα τους και να ενθαρρύνει την επικοινωνία τους με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ροκ βραδιές «Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης), όπου σήμερα (10.30 μ.μ.) εμφανίζονται οι «Βάλια Κάλντα» και «Γλυκιά Τιμωρία» και αύριο οι «Love in Sadness» και «Motivo 4».
  • Στο «Αν κλαμπ», την Κυριακή (10.30 μ.μ.) θα δώσει συναυλία το συγκρότημα «Νίπτω τας χείρας», με προσκεκλημένο το σχήμα «Απευθείας Σύνδεση».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Νίκος Κυτόπουλος: «Το στοίχημα»
  • Χάρης Σακελλαρίου: «Ο τυραννομάχος της Φυλής»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Η Ρωσία και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού»
  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών: «Προσεγγίσεις για την κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Ελλάδα»

μία εκδήλωση

Τη Δευτέρα (7.30μμ) στην αίθουσα του Ινστιτούτου «Γκαίτε» (Ομήρου 14 - 16), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Χάινερ Μύλερ - Αντικατοπτρισμός του μέλλοντος». Θα μιλήσουν οι: Βίκτωρ Αρδίττης, Ελένη Βαροπούλου, Νίκος Διαμαντής, Χανς Τις Λέμαν, Μιχάλης Μαρμαρινός, Γιώργος Μιχαηλίδης, Βόλφγκανγκ Στορχ και Θεόδωρος Τερζόπουλος.

  • Εκδήλωση αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7.45μμ) στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος). Τραγούδια του αξέχαστου λαϊκού μουσικοσυνθέτη θα ερμηνεύσουν οι: Ελένη Λαζαρίδη, Γιάννης Καλογερόπουλος. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Οργανισμός για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας Αθηνών και το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χολαργού, διοργανώνουν τη Δευτέρα (7.30μμ) στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Χολαργού (Περικλέους 55, Δημαρχείο), εκδήλωση με θέμα: «Οι ελληνιστικές πόλεις στη Μέση Ανατολή. Μαργαριτάρια που έσπειρε ο Μέγας Αλέξανδρος». Θα μιλήσει η Ποτίτσα Γρηγοράκου - Παρνασσού.

ένα πρόγραμμα

Ως Πίτα του Ηπειρώτη είναι γνωστή η καθιερωμένη εκδήλωση, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Η φετινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στην ανέγερση του Πολιτιστικού Ιδρύματος των Ηπειρωτών, θα γίνει την Κυριακή (10 πμ), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο τρίωρο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα, απ' όλη την Ηπειρο και την αποδημία. Θα τα συνοδεύσουν δεξιοτέχνες των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και γνωστοί Ηπειρώτες τραγουδιστές. Είσοδος ελεύθερη.


μια έκθεση

Στο γοητευτικό κόσμο των γραμμοφώνων και της πρώιμης ελληνικής δισκογραφίας προσκαλεί η εταιρία διάσωσης και μελέτης δισκογραφίας γραμμοφώνου «78 στροφές», στην έκθεση που διοργανώνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η έκθεση - ενδεικτική μιας εποχής που πέρασε, αλλά πρόσφερε ανεπανάληπτες δημιουργίες στη μουσική - εγκαινιάζεται σήμερα (7μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 4/2 (10πμ-2μμ και 5-9 μμ). Σε αυτήν παρουσιάζονται τα αντικείμενα που αποτύπωναν και αναπαρήγαγαν τις μουσικές δημιουργίες από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του '60. Εκτός από γραμμόφωνα, εκτίθεται και μεγάλη ποικιλία σπάνιων δίσκων, που, όπως όλα τα αντικείμενα, προέρχονται από προσωπικές συλλογές μελών και συνεργατών της εταιρίας.


μια συναυλία

Μανώλης Φάμελλος
Μανώλης Φάμελλος
Τη νέα δισκογραφική του δουλιά «Η ευτυχία είναι αυτό» θα παρουσιάσει ο Μανώλης Φάμελλος, σήμερα (9.30 μ.μ.), στο «Ρόδον» (Μάρνη 24). Στην 9χρονη καλλιτεχνική του πορεία, μεσολάβησαν εμφανίσεις του σε φοιτητικούς χώρους, σε ανοιχτές συναυλίες, ενώ στη δισκογραφία τα άλμπουμ «Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες», «Πάρκο των Σκύλων», «Η Μαύρη Αγάπη», «Καθώς μικραίνει η μέρα», «Ενα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι», καθώς και συμμετοχές του σε άλλες δισκογραφικές δουλιές. Θα παρουσιάσει επίσης τραγούδια από τη συνολική του πορεία, τραγούδια που συνταιριάζουν λυρικά και δημώδη στοιχεία με τη δυτική τραγουδοποιία. Μαζί του, δύο φίλοι και συνεργάτες, οι: Νίκος Ζιώγαλας και Νίκος Πορτοκάλογλου, καθώς και «Τα φώτα που σβήνουν», το συγκρότημα που ο Μ. Φάμελλος έβγαλε στη δισκογραφία. Αύριο, ο Μ. Φάμελλος θα δώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη (Μύλος).


μια παράσταση

Η Εταιρεία Θεάτρου «Πρόσωπα» παρουσιάζει, στο θέατρο «Ροές» το έργο του Λάνφορντ Γουίλσον «Αυτό να το κάψεις» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα, μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Γιώργου Ελευθεριάδη, κινησιολογία Βάλιας Παπαχρήστου, μουσική Αρη Δαβαράκη και στο τραγούδι η Ελλη Πασπαλά. Παίζουν: Ντίνος Αυγουστίδης, Κυριάκος Κοσμίδης, Βάνα Πεφάνη, Αιμίλιος Χειλάκης. Δύο φαινομενικά διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται με αφορμή τον πρόωρο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Η συνάντηση σπάει το θερμόμετρο, καίει το παρελθόν, ισοπεδώνει τα πάντα, αλλά όχι χωρίς τίμημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ