ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα». Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και έθεσε τα αιτήματά τους για την προστασία των ανέργων, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, ο υπουργός απάντησε πως ό,τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εξαντλείται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Οπως όμως τόνισαν οι συνδικαλιστές, αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ανεργίας, πόσο μάλλον στον κλάδο των μεταλλεργατών που τα ποσοστά της είναι θηριώδη.

Στη διεκδίκηση των σωματείων να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας το εποχικό επίδομα, αίτημα για το οποίο υπάρχει και σχετική απόφαση από το ΔΣ του ΟΑΕΔ (3041/21-10-2014) ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει τη Δευτέρα, αν υπάρχουν τα χρήματα για να εφαρμοστεί η απόφαση. Οσον αφορά τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα σωματεία απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ασφάλισής τους.

Η αντιπροσωπεία των σωματείων έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, να επανέλθει η καθολικότητα και υποχρεωτικότητά τους. Στην απάντηση του υπουργού πως επίκειται αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», τα σωματεία απάντησαν με την ανάγκη να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις στα επίπεδα του 2009 και 2010 και όχι διατηρώντας τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται μισθοί και δικαιώματα σήμερα. Για το ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός επικαλέστηκε τους περιορισμούς των κοινοτικών οδηγιών που δεν επιτρέπουν την κατάργησή της.

«Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της ΕΕ», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, και πρόσθεσε πως μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να βελτιωθεί η ζωή εργαζόμενων και ανέργων. Ο ίδιος κάλεσε σε οργάνωση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και συνελεύσεις, στην ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων.

Σε νέα παρέμβαση για τους εργαζόμενους της ναυπηγικής βιομηχανίας καλούν τα σωματεία που οργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση, την Τετάρτη 18 Μάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ την Πέμπτη το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνουν από κοινού σωματεία για την προστασία των ανέργων, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Yπόμνημα στην ΠΟΕ ΟΤΑ για τις εκλογές στα σωματεία

Παρέμβαση έκαναν χτες στην ΠΟΕ ΟΤΑ τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Ηλιούπολης, Καισαριανής, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Π. Φαλήρου. Σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Θ. Μπαλασόπουλο, κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο ζητάνε η διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ, μπροστά στις αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων για το 43ο Συνέδριό της, «να πάρει άμεσα θέση ώστε την ιδιότητα του μέλους του σωματείου να την έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας». Δηλαδή, εξηγούν παρακάτω, «να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων όλοι όσοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, με το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται και στο Σωματείο και στην Ομοσπονδία».

Το δικαίωμα αυτό, σημειώνουν, «έχει να κάνει με την ενότητα όλων των εργαζομένων, με την ισχυροποίηση των συνδικάτων, με την αποτελεσματικότητα των αγώνων ειδικά σε μια περίοδο, όπου γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ο αγώνας για την κατάργησή τους, για σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, πρέπει να δυναμώσει».

Αν και η επίσημη απάντηση από την ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ αναμένεται να δοθεί σε περίπου 15 μέρες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν με το καταστατικό που ισχύει, αυτό δηλαδή που εμποδίζει τους συμβασιούχους να συνδικαλίζονται με πλήρη δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι ανάλογο υπόμνημα είχαν καταθέσει την προηγούμενη βδομάδα τα σωματεία στους Δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων και Φυλής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα στους απλήρωτους εργαζόμενους για αγωνιστική συσπείρωση

Κάλεσμα συνολικά στους απλήρωτους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο τους για να δώσουν αγωνιστική απάντηση στο θράσος της εργοδοσίας, το οποίο πατάει στην ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Οπως αναφέρει, ο Σύλλογος οργανώνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μαζί με άλλα σωματεία, αγωνιστικές παρεμβάσεις με όλους τους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις, για την απλήρωτη εργασία.

Τονίζει ότι «καμία κυβέρνηση και πόσο μάλλον η οποιαδήποτε εργοδοσία δεν θα μας λύσουν προβλήματα, εφόσον αποδεδειγμένα κυβέρνηση και εργοδοσία είναι μέρος του προβλήματος».

Αφορμή για το κάλεσμα στάθηκαν οι εξελίξεις σε μια σειρά επιχειρήσεις που επικαλούνται οικονομικές δυσκολίες και δεν καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων. Χτες συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας η εργατική διαφορά με την εταιρεία «Χόντος Παλλάς», στην οποία οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 6 έως 20 μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης επέμεναν στις οικονομικές δυσκολίες και έκαναν αναφορά σε δεσμευμένο από την κυβέρνηση λογαριασμό της εταιρείας στην τράπεζα Eurobank. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το σωματείο θυμίζει τις ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες επιχειρήσεις τονίζοντας: «Καρμπόν οι δηλώσεις της εργοδοσίας, ο ένας εργοδότης αντιγράφει τον άλλο, δηλαδή κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση των εργαζομένων». Το σωματείο καλεί τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της εργοδοσίας και για την τακτική της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι διατεθειμένη με κανέναν τρόπο να πάρει μέτρα για τους απλήρωτους εργαζόμενους, ούτε βεβαίως να πιέσει την εργοδοσία για τα αυτονόητα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Κινητοποιήσεις για απλήρωτους

Σε μέρα δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας (κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα) μετατρέπουν την αυριανή, Σάββατο 14 Μάρτη, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά. Προχωρούν σε συγκέντρωση και πικετοφορία στις 11 π.μ. έξω από τη κλινική «Κυανούς Σταυρός», απαιτώντας άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, Κλαδική Σύμβαση με επαναφορά των όρων του 2011, σταθερή μόνιμη δουλειά. Επίσης, οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής «Τίμιος Σταυρός» που δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, προχωρούν μαζί με το συνδικάτο σε δίωρη στάση εργασίας, σήμερα, Παρασκευή, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το χώρο της κλινικής.

Συγκέντρωση ανέργων και απλήρωτων οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τρίτη 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ. Θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Πρόταση προς όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων στους δήμους

«Για το δικαίωμα των συμβασιούχων να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων»

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Απευθυνόμαστε στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων στους ΟΤΑ για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει με τους συμβασιούχους και το δικαίωμά τους να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων, με το δικαίωμά τους να εκλέγουν και να εκλέγονται και στο σωματείο και στην Ομοσπονδία.

Αυτό το δικαίωμα το θεωρούμε απολύτως λογικό και αναγκαίο. Εχει να κάνει με την ενότητα όλων των εργαζομένων, με την ισχυροποίηση των συνδικάτων, την αποτελεσματικότητα των αγώνων ειδικά σε μια περίοδο, όπου γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΙΔΟΧ, συμβάσεις έργου, 5μηνα κ.ά.) και ο αγώνας γενικά για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους πρέπει να δυναμώσει.

Ωστόσο, η στάση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι γνωστή. Οχι μόνο αρνείται το δικαίωμα αυτό για τους συμβασιούχους αλλά στο 41ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, διέγραψε από το σώμα του Συνεδρίου 18 σωματεία, που έκαναν το έγκλημα (!) να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους.

Δηλώνουμε πως το δίκαιο αυτό αίτημα δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους αλλά το σύνολο των εργαζομένων, αφορά όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο αγώνας αυτός είναι σε εξέλιξη, θα δυναμώσει και πιστεύουμε πως εντέλει θα δικαιωθεί. Είναι ο ίδιος ο αγώνας που ενώνει όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ενιαία πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα, για την ανάκτηση των απωλειών μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας, για ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Και ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ (Νοέμβρης 2014) κατέθεσαν την εξής πρόταση για το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ: "Την ιδιότητα του μέλους του σωματείου να την έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Δηλαδή, να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων όλοι όσοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο. Δηλαδή, να είναι μέλη των σωματείων και οι ΙΔΟΧ".

Η πρόταση αυτή απορρίφτηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή", ωστόσο σε μια σειρά Ομοσπονδίες, όπως ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, γιατροί στα Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ), Διοικητικοί Υπάλληλοι στα ΑΕΙ (ΟΔΠΤΕ), εδώ και χρόνια έχει υιοθετηθεί, οι συμβασιούχοι είναι κανονικά ισότιμα μέλη.

Τώρα, μπροστά στο 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις να υιοθετήσουν την εξής πρόταση: Να πάρει απόφαση η Γενική Συνέλευση να στηθούν δύο κάλπες.

  • Στην 1η κάλπη να ψηφίσουν μόνιμοι, ΙΔΑΧ, εργαζόμενοι από τους προσωρινούς πίνακες, όλοι αυτοί που σε τελική ανάλυση η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ ισχυρίζεται ότι έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση το καταστατικό της.
  • Στη 2η κάλπη να ψηφίσουν όλοι οι συμβασιούχοι και στο Συνέδριο να τεθεί η πρόταση ώστε στο συνολικό αριθμό ψηφισάντων του Σωματείου να προσμετρηθεί και αριθμός των ψηφισάντων της 2ης κάλπης. Δηλαδή, να νομιμοποιηθούν και οι αντιπρόσωποι που προκύπτουν από τους ψηφίσαντες της 2ης κάλπης. (Εννοείται ότι θα συνταχθεί και θα υπογραφεί από την εφορευτική επιτροπή ξεχωριστό πρακτικό για την 1η και ξεχωριστό για τη 2η κάλπη).

Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε τη μάχη για την ισότιμη συμμετοχή των συμβασιούχων και μέσα στο Συνέδριο κι αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από το Συνέδριο, στην πραγματικότητα οι Γενικές Συνελεύσεις θα έχουν επιβάλει στην πράξη το δικαίωμα των συμβασιούχων να ψηφίζουν και να είναι ισότιμα μέλη. Θα έχουμε κάνει ένα βήμα στην ενότητα των εργαζομένων, στην ενιαία πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Συνεπώς είναι κρίσιμο ζήτημα οι Γενικές Συνελεύσεις, όλοι οι συνάδελφοι να υπερψηφίσουν αυτή την πρόταση.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και στο Συνέδριο για να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ