Ενα τέτοιο γκάλοπ δημοσιεύτηκε στο «Εθνος Κυριακής» και εμφανίζει το 78,6% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και, μάλιστα, εμφανίζονται να συμφωνούν με το ίδιο ποσοστό και οι δημόσιοι υπάλληλοι(!), τη στιγμή που είναι γνωστό ότι μόνο ...1 στους 500 είχε καταθέσει το «πόθεν έσχες» ένα 24ωρο πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας. Χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας του γκάλοπ είναι ότι μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες εμφανίζονται ενημερωμένοι για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης να εφαρμόσει το «πόθεν έσχες».
Την ίδια στιγμή, όμως, συνεχίζονται στους χώρους δουλιάς οι αντιδράσεις των εργαζομένων, με στόχο να πειστούν και οι τελευταίοι να αχρηστεύσουν στην πράξη το αυταρχικό και προσβλητικό μέτρο, με την άρνηση μέχρι τέλους της κατάθεσης της επαίσχυντης δήλωσης. «Το ζήτημα τώρα πια θα κριθεί αποτελεσματικά μόνο από τη συνέχιση της συλλογικής απειθαρχίας με αποφασιστικότητα και επιμονή», τονίζει, σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Μια τέτοια στάση άρνησης στην υποταγή, επισημαίνει, όχι μόνο θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα για αυτό το ζήτημα, αλλά θα αποτελέσει σπουδαία παρακαταθήκη και για τους νέους αγώνες που επέρχονται για τα μεγάλα προβλήματα. Στη βάση αυτή, υπογραμμίζει, «είναι αναγκαίο όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να επιβάλουν στα σωματεία και στις ομοσπονδίες τους τη λήψη αποφάσεων για μαζική, συλλογική απειθαρχία τώρα στο «πόθεν έσχες» του διασυρμού, ως απαρχή γενικότερων δυναμικών αγώνων».
Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), «αποδεχόμενη το επιλεκτικό μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους "πόθεν έσχες" και επικεντρώνοντας τις αντιρρήσεις της μόνο στη διαδικασία που δε διασφαλίζει το απόρρητο του "πόθεν έσχες", ουσιαστικά αποδέχεται την κυβερνητική λογική, που θεωρεί τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους ύποπτους. Ετσι, κατ' επέκταση, αντικειμενικά συνέπραξε με την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη βάση των δημοσίων υπαλλήλων, που απειθάρχησε στην κυβέρνηση κατά 98%, ξεπερνώντας την ενδοτική, συναινετική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ».
Ο Δ. Αγκαβανάκης θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι το ζήτημα του «πόθεν έσχες» αποτέλεσε την αφορμή «να συνειδητοποιηθούν από ευρύτερες μάζες εργαζομένων στο δημόσιο και όχι μόνο, κυβερνητικές πρακτικές αντεργατικών πολιτικών σκοπιμοτήτων». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσθέτει, «αποκαλύφθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις, ότι, τάχα, εξυγιαίνει το δημόσιο βίο, στρεφόμενη ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους, δηλαδή σ' εκείνους που είναι οι μοναδικοί εργαζόμενοι που και προπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και δηλώνουν αναγκαστικά με πλήρη πληρότητα όλα τα ..."πλουσιοπάροχα" εισοδήματά τους». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, με την αποπροσανατολιστική τακτική της, «ευελπιστούσε ότι θα συσκοτίσει την πηγή της διαφθοράς, που είναι η δική της πολιτική εξυπηρέτησης των οικονομικών της προϊσταμένων, του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική της διαπλοκής και της συναλλαγής». Επιδιώκει ακόμα η κυβέρνηση να αποκρύψει πως το πραγματικό πρόβλημα του «πόθεν έσχες» εντοπίζεται σ' αυτήν την ίδια, που, με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το σάρωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη λιτότητα, την ανεργία, κλπ., αφαιρεί εισόδημα από τους εργαζόμενους και το μεταπλάθει σε υπερκέρδη για το κεφάλαιο. Επίσης, όπως υπογραμμίζει το στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος, η κυβέρνηση θεώρησε πως βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «για να κατασυκοφαντήσει και να διασύρει για άλλη μια φορά τους χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους με τη "ρετσινιά" του ύποπτου, του ψεύτη, του φοροκλέπτη, καλλιεργώντας έτσι σε βάρος τους τον προσφιλή κυβερνητικό φασιστικό κοινωνικό αυτοματισμό, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προωθήσει πιο εύκολα τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, τη χειραγώγηση, τον πειθαναγκασμό και την ισοπέδωση των εργασιακοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο, καθώς και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, για τη μετατροπή της σε πιο αποτελεσματικό μηχανισμό προώθησης της γενικότερης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής».
Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αύξησης της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», μετά τη μεγάλη πανεξόρμηση της 21ης Γενάρη, κάνουν σήμερα οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από πολύ νωρίς το πρωί τα κομματικά μέλη και τα μέλη της ΚΝΕ βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να φτάσουν - μέσω του «Ρ» - τα συμπεράσματα, οι θέσεις και οι εκτιμήσεις, οι εικόνες που κόμισε από την πενθήμερη παραμονή της στη Γιουγκοσλαβία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπως τις εξέθεσε χτες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Ετσι, ο «Ριζοσπάστης» κάνει σήμερα αισθητή την παρουσία του σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο Μοναστηράκι, στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στο Πεδίον του Αρεως.
Ο στόχος για την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας, έτσι ώστε να μετατραπεί σε καθημερινό σύντροφο, πολύτιμο βοηθό του εργάτη, του αγρότη, του νέου, του μικρομεσαίου, να αποτελεί πηγή ουσιαστικής και έγκυρης πληροφόρησης, να φτάνει όσο πλατιά γίνεται στο λαό τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους των Κομματικών Οργανώσεων και των οργανώσεων της ΚΝΕ, που παλεύεται με συνέχεια και συνέπεια, καθημερινά.
Επόμενος μεγάλος σταθμός αυτής της προσπάθειας θα είναι στις 11 του Φλεβάρη. Η πανεξόρμηση αυτής της μέρας σχεδιάζεται από τώρα, για να σημειώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Νωρίτερα, η ερχόμενη Κυριακή, 4 του Φλεβάρη, επίσης θα είναι μέρα πανεξόρμησης, στην οποία τα μέλη της ΚΝΕ προετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, μιας και θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα της νέας γενιάς ο «Οδηγητής».
Περίπου 35.000 άτομα θα προσληφθούν μέσα στο 2001, σχεδόν αποκλειστικά με το σύστημα των μορίων
Στην τελική ευθεία για το διορισμό περίπου 35.000 ατόμων στο δημόσιο εντός του 2001, με ρουσφετολογικό κατά βάση τρόπο, βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση σχεδόν αποκλειστικά το αδιαφανές και διαβλητό σύστημα των μορίων, καθώς με τροπολογία που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση καταργούνται ουσιαστικά οι γραπτοί διαγωνισμοί.
Η αρχή θα γίνει με τις 5.000 προσλήψεις προσωπικού, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, για τη στελέχωση των προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των πρώτων 1.000-1.200 ατόμων, ενώ οι υπόλοιποι θα προσληφθούν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Ακολουθούν 3.000 προσλήψεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων σε επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, στις οποίες ο ΟΤΑ κατέχει το 50% τουλάχιστον του εταιρικού τους κεφαλαίου καθώς και σε πάσης φύσεως δημόσιες επιχειρήσεις και θυγατρικές τους εταιρίες όπως και σε θυγατρικές εταιρίες των τραπεζών και ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. επιμελητήρια). Σημειώνεται ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν από τους ίδιους τους φορείς με το σύστημα των μορίων (σειράς προτεραιότητας).
Επίσης, έχουν εγκριθεί 12.000 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων σε υπουργεία και ΝΠΔΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις παραπάνω προσλήψεις πρέπει να προστεθούν περίπου 2.000 στην ΕΛ.ΑΣ., 1.400 στο Πυροσβεστικό Σώμα, 1.500 στο Λιμενικό, καθώς και 8.000 εκπαιδευτικοί και 1.500 νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Σε νέα επέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας προχώρησαν χτες οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα και όπως μετέδωσε αργά χτες το βράδυ το ΑΠΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε «αντίδραση» στην κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στις ΗΠΑ για τον τρόπο που εγείρουν το θέμα της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, αξιωματούχος της αμερικανικής πλευράς δήλωσε στο Αθηναικό Πρακτορείο ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου της ελληνικής Βουλής είναι εξωφρενικές και προκαλούν έκπληξη». θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Φίλων κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να γίνει αποδέκτης της σχετικής «δυσφορίας» της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το θέμα προέκυψε την Παρασκευή όταν κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών, των οποίων ηγείτο ο πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη, Μπεν Γκίλμαν, ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να βρίσκονται στη θέση του εισαγγελέα και η Ελλάδα στη θέση του κατηγορουμένου, ούτε να αξιοποιείται η τρομοκρατία για την άσκηση πιέσεων σε διπλωματικό επίπεδο ή σε οικονομικό, όπως στην προκειμένη περίπτωση για την Ολυμπιάδα του 2004».
Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ πάντα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλλημένα αποφύγει να επικρίνουν δημόσια την Ελλάδα για την τρομοκρατία. Προχωρόντας, δε, σημείωσε με... νόημα ότι δηλώσεις όπως αυτές του κ. Κακλαμάνη δυσχεραίνουν τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών που είναι «πολύ καλή» ενώ έρχονται και σε απόλυτη αντίθεση με το πνεύμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των αρμόδιων αμερικανικών και ελληνικών αρχών...