ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η προστασία των ανέργων δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Κανένα από τα αιτήματα των συνδικάτων για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων δε χωράει στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση που οργάνωσαν μια σειρά σωματεία της Αττικής στο υπουργείο Εργασίας. Ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη από αυτά, όπως η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αριθμού ενσήμων, η δωρεάν μετακίνηση με την κάρτα ανεργίας, η παροχή ενός εκτάκτου βοηθήματος το Πάσχα και η κατάργηση του ορίου των 400 ημερών επιδότησης κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η δεύτερη «κρούση» των συνδικάτων, που στις 16 Φλεβάρη είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας για το ίδιο ζήτημα. Την πρωτοβουλία για τη νέα παρέμβαση πήραν τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Οικοδόμων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Επεξεργασίας Ξύλου, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, τα επιχειρησιακά σωματεία «Lidl» Αττικής και «Κωνσταντακάτου», και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής είχαν απευθύνει η ΟΓΕ, Επιτροπές Ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές, η ΣΕΑΑΝ και η Επιτροπή Ανέργων ΑμΕΑ. Συμμετείχαν, επίσης, συνδικαλιστές από τον κλάδο του Τουρισμού από μια σειρά σωματεία της χώρας, που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, καθώς και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να δεσμευθεί για κανένα από τα αιτήματα που κατέθεσαν τα συνδικάτα στο υπόμνημά τους. Στις συγκεκριμένες διεκδικήσεις αντέταξε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και γενικές υποσχέσεις πως η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει τα ζητήματα και θα θέσει προτεραιότητες. Οπως όμως τόνισαν οι συνδικαλιστές, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν «χώρεσε» ούτε καν το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. «Το λεωφορείο και το τρένο, είτε γεμάτα είτε άδεια, το δρομολόγιό τους το κάνουν», τόνισαν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές και άνεργοι, ενώ «ο άνεργος είτε μπαίνει χωρίς εισιτήριο, με τον κίνδυνο να του κόψουν πρόστιμο που και πάλι δεν έχει να πληρώσει, είτε μένει αποκλεισμένος». Αντίστοιχα, δε φάνηκε να αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση η κατάργηση της ρύθμισης που βάζει «ταβάνι» στην επιδότηση των ανέργων για 400 μέρες μέσα στην τετραετία. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στερεί το επίδομα ανεργίας από εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μετέφεραν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τους περισσότερους από τους οποίους το επίδομα του ΟΑΕΔ έφτασε μέχρι το Γενάρη.

«Η αξιοπρέπειά μας, στην οποία τόσο πολύ αναφέρεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει στην κατσαρόλα του άνεργου, ούτε στο γκισέ της τράπεζας και της εφορίας», υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, και τόνισε πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους «εταίρους» δε γίνεται για τα συμφέροντα των ανέργων. Μετέφερε τη δέσμευση των συνδικάτων να συνεχίσουν τον αγώνα και κάλεσε τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα, να συντονίσουν τα βήματά τους στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα.

Οργανώνουν απεργία στο εμπόριο για την κυριακάτικη αργία

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της δράσης ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης στις 5 Απρίλη στο εμπόριο, που έχουν κηρύξει κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, οργανώνει την Κυριακή 22 Μάρτη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η σύσκεψη γίνεται στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΣΕΑ (Αγ. Φιλοθέης 5β - Πλ. Μητροπόλεως).

Σημειώνεται ότι ήδη 18 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα έχουν πάρει πρωτοβουλία για την κήρυξη απεργίας την Κυριακή 5 Απρίλη. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Λάρισας, Αγρινίου, Καλαμάτας, Αχαΐας, Ξάνθης και Λαμίας, τα επιχειρησιακά σωματεία «Lidl» Ν. Αττικής, «Praktiker Ελλάς» και «Αρβανιτίδη», απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα του κλάδου να πάρουν απεργιακές αποφάσεις, να οργανώσουν περιοδείες και εξορμήσεις, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουν στα χέρια τους την πάλη για να κατοχυρωθεί με νόμο από την κυβέρνηση η κυριακάτικη αργία. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυριακή 5 Απρίλη είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμπορουπαλλήλων Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή σωματείων του κλάδου και αυτοαπασχολούμενους.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η απόφαση του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων για 24ωρη απεργία στις 5 Απρίλη και συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε και την πρόταση που κατέθεσε η Ενωση προς όλα τα σωματεία του κλάδου του εμπορίου, με στόχο να παρθούν αντίστοιχες αποφάσεις και να προχωρήσει συντονισμένα ο αγώνας.

Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε τους λόγους που πρέπει να υπερασπιστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κυριακάτικη αργία, οι δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν αλλά και πώς μπορούν να ξεπεραστούν για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, η διάρκεια του αγώνα και ο εμπλουτισμός του και με άλλες μορφές. Επίσης, αναδείχθηκε πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι άμεσα συνδεμένος με τον αγώνα για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, την υπογραφή και υποχρεωτικότητα για όλο τον κλάδο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα αναπληρώνει τα χαμένα των τελευταίων χρόνων.

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων έχει βγάλει πρόγραμμα εξορμήσεων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Επίσης, οργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29 Μάρτη στις 6 μ.μ., η οποία θα γίνει την ίδια μέρα και ώρα σε δύο σημεία της πόλης, Δυτικά και Ανατολικά.

Κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα ΤΑΞΙ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών έκαναν χτες το πρωί οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων και της πολιτικής που τα στηρίζει.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην είσοδο στον κλάδο μονοπωλιακών ομίλων τουρισμού όπως η UBER, το TAXIPLON, το TAXIBEAΤ. Ειδικότερα για την UBER επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική προσφέρει «υπηρεσίες δωρεάν» στο χρήστη με ταξί και ΙΧ, προειδοποιώντας ότι «αφού ξεζούμισε χιλιάδες συναδέλφους σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο και αλλού, το 2014 έκανε τζίρο 40 δισ. δολάρια και με 20 δισ. κέρδη έρχεται να χτυπήσει και την ελληνική αγορά». Ακόμα αναδεικνύουν τις ευθύνες των ΣΑΤΑ - ΠΟΕΙΑΤΑ «που κοιμίζουν τόσα χρόνια τον κλάδο (...) σήμερα αρνούνται να κάνουν αγώνα για τα δικαιώματά μας, αρνούνται ακόμα και Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούμε».

Οι Επιτροπές προβάλλουν τα αιτήματα: Κατάργηση των μνημονιακών νόμων 4070 και 4093 και των νόμων της λεγόμενης απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Να απαγορευτεί στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι UBER - TAXIPLON - TAXIBEAT - VIVA, να μεσολαβούν στη διαχείριση του μεταφορικού έργου εκμεταλλευόμενες τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες του κλάδου. Να απαγορευτεί η πρακτική της δωρεάν μεταφοράς για διαφημιστικούς λόγους που έχει μοναδικό στόχο να τσακίσει τους επαγγελματίες του κλάδου. Να απαγορευτεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ΤΑΞΙ με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα από ιδιώτες.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, έγινε συνάντηση με τον διευθυντή του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, στον οποίο οι Επιτροπές κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση. Ο διευθυντής είπε ότι το υπουργείο θα εξετάσει τα ζητήματα που θέτουν μετά το διορισμό νέου γενικού γραμματέα και θα τους καλέσει σε νέα συνάντηση.

Απόλυση συνδικαλιστή στα ΚΤΕΛ

Την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς Αρκαδίας και μέλους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος καταγγέλλει η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι ιδιοκτήτες λεωφορείων σε όλα τα ΚΤΕΛ της χώρας έχουν ξεκινήσει σειρά απολύσεων με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 94/2014 που τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είχαμε προειδοποιήσει, όταν τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησαν οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, ότι θα έρχονταν και στην Αρκαδία. Τώρα ξεπεράστηκε όμως κάθε όριο με την απόλυση του προέδρου του σωματείου. Παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, τα προβλήματα των εργαζομένων είναι εδώ, καθώς είναι εδώ όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει στα χέρια της η εργοδοσία και το είχαν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι συγκυβερνήσεις τους και τώρα δεν το καταργεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Φτάσαμε σε σημείο να απολύεται πρόεδρος σωματείου με κυβέρνηση "αριστεράς"! Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να δείξουν καμία αναμονή και καμία επανάπαυση. Οργάνωση παντού για να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε».

Η Γραμματεία απαιτεί, μεταξύ άλλων: Αμεση ανάκληση της απόλυσης, να σταματήσουν οι απολύσεις των οδηγών των ΚΤΕΛ, να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 94/2014 κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ